Terve.fi

Mykoplasman oireet

Mykoplasman oireet
Mykoplasman oireet ovat väsymys, kuume sekä pään- tai lihassärky. Lue lisää mykoplasman oireista.
Julkaistu: 10.4.2018

Pneumonia-mykoplasman ensioireina esiintyy vähitellen nousevaa kuumetta sekä väsymystä, johon voi liittyä lihas- ja päänsärkyä. Parin päivän kuluttua alkavat hengitystieoireet: kurkkukipu, nuha ja kova yskä. Yskä voi jatkua pitkäänkin. Yleistila säilyy hyvänä.

Oireiden ja taudinkuvan perusteella mykoplasmainfektiota ei voi erottaa muista hengitystieinfektioista. Lääkärissä todetaan yleensä keuhkoputkentulehdus, keuhkokuume tai nielutulehdus. Mykoplasma aiheuttaa vain harvoin tehohoitoa vaativan keuhkokuumeen.

Pienellä osalla potilaista M. pneumoniae voi oireilla myös hengitysteiden ulkopuolella mm. keskushermostossa, sydänlihaksessa tai nivelissä.

Mykoplasman diagnoosiin päästään tyypillisten oireiden, potilaan nuoren iän tai sen hetkisen epidemian avulla.

Tarkka m. pneumoniaen diagnoosi on mahdollista verinäytteestä tehtävällä kokeella, mitä varten tarvitaan kaksi seeruminäytettä kahden viikon välein. Diagnoosi perustuu tällöin näytteistä löytyviin suurentuneisiin vasta-ainepitoisuuksiin. Bakteerit voidaan havaita myös nielunäytteistä tai ysköseritteistä. Itse bakteerin viljeleminen näytteistä on työlästä ja tarpeen vain harvoin.

Lähteet:

Mycoplasma pneumoniae -infektiot, Lääkärin käsikirja, Kustannus Oy Duodecim 2016.

Mycoplasma genitalium -infektiot, Lääkärin käsikirja, Kustannus Oy Duodecim 2016.

Korppi M. ym. Mikrobiologia, Kustannus Oy Duodecim 2010.

Mykoplasmat ja ureaplasmat taudinaiheuttajina, Lääkärikirja Duodecim, Kustannus Oy Duodecim 2017.

2 kommenttia