Terve.fi

Se kuuluisa mykoplasma.

Sisätautien ja yleislääketieteen erikoislääkäri

Ilkka Kuisma
Julkaistu 1.3.2012

Kysymys:

Olen 30-vuotias roteva mies ja työni on fyysisesti raskasta teollisuustyötä. Pari vuotta sitten sairastuin mykoplasmaan jonka jälkeen minulla on ollut säännöllisiä flunssa oireita, kuivaa yskää, silmien ärsytystä, lämpö yleensä noin 37,3 sekä kurkku on usein turvoksissa ja myös nenän limakalvot ovat ärsyyntyneet. Aluksi oli myös nokkosihottumaa joka kuitenkin on muuttunut ruusufinnin tyyliseksi ihottumaksi lähinnä reisiin ja sääriin. Sain viime keväänä surlid kuurin jonka aikana oloni helpotti huomattavasti mutta oireet palasivat kuukausi kuurin loppumisen jälkeen. Joulukuussa 2011 kävin mykoplasma testissä jonka tulos oli negatiivinen mutta vasta-aineet olivat koholla arvon ollessa noin 200. Sain silloin pitkien neuvottelujen jälkeen 20 päivän doximycin kuurin joka auttoi oireisiin muttei kuitenkaan yhtä paljon kuin edellinen kuuri. Kysyisinkin voiko mykoplasma jäädä vaivaamaan näin pitkäksi aikaa eli kroonistua, vai onko infektio tullut jossain vaiheessa uudelleen, ja mitähän asialle pitäisi tehdä.

Näytä vastaus

Vastaus:

Tavallisesti mykoplasma jää solun pinnalle ja häviää makrolidi-antibioottihoidolla (esim.Surlid). Teoriassa on mahdollista, että mykoplasma siirtyy solun pinnalta solun sisään. Tällöin vasta-ainekoe, varsinkin uusintainfektiossa, voi olla negatiivinen ja antibiootin teho huono. Mykoplasma voi siis teoriassa vaivata pitkään tai uusintainfektio tuo oireet uudelleen esiin. Suosittelen uutta vasta-aineiden sekä veren kylmäagglutiniinien määritystä. Uusi makrolidi-antibiootti, atsitromysiini, on osoittautunut tehokkaaksi mykoplasman hoidossa.

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kun lähetät kysymyksen asiantuntijoille, toimitamme ne eteenpäin nimettöminä. Vastauksia julkaistaan Apu Terveys -lehdessä Klinikka-sivuilla. Kaikkiin kysymyksiin emme valitettavasti voi vastata. Käsittelemme viestiäsi luottamuksellisesti. Poistamme sen 2 kuukautta vastaanottamisen jälkeen. Emme kerää tai säilytä mitään tietoja viestien lähettäjistä.