Terve.fi

Lääkehoito mykoplasmaan?

Lääkehoito mykoplasmaan?

Vesa Venho

LKT, dosentti

Vesa Venho

Kysymys:

Olen 35-v. 2 lapsen äiti. Toinen lapsi 1,5 kk ja häntä imetän. Olen perusterve, en ole koskaan tupakoinut. Yleensä sairastellut harvemmin, 1-2 flunssaa vuodessa. Sairastuin mykoplasmainfektioon 16.5.2007. Tällöin oireina olivat todella kova ja lähes taukoamaton kuiva yskä, satunnaisesti irtosi hieman kellertävää limaa, keuhkot tuntuivat tukkoiselta ja toisinaan tuntui, että vaikea saada henkeä, lisäksi lievää lämpöä. 6.6.07 IgE oli koholla (518 kU/l), en ole koskaan kuitenkaan kokenut olevani allerginen enkä käyttänyt allergialääkkeitä. 6.7.07 mykoplasman IgG-vasta-ainetaso oli 474 ja IgM epäily. Röntgenkuva oli ok kuten myös tulehdusarvo normaali, lasko hieman koholla (20 mm/h). Söin yskään seuraavat antibioottikuurit:
24.5.07 Amoxin 7 pv (yskä ei helpottanut)
11.6.07 roksitromysiini 10 pv (yskä helpotti todella paljon)
19.7.07 roksitromysiini 20 pv (kuurin lopussa olotila lähes täysin normaali, mutta kuurin loputtua yskä palasi lievänä ja tukkoisuus keuhkoihin)
8.8.07 IgG vasta-ainetaso 408, IgM negatiivinen
12.8.07 Dosyklin 10 pv (keuhkojen tukkoisuus ja yskä helpotti, kuurin jälkeen oireilu palasi)
24.8.07 Tavanic 10 pv (jälleen kerran keuhkojen tukkoisuus ja yskä helpotti, kuurin jälkeen oireilu palasi)
14.9.07 Roksitromysiini 14 pv (jälleen kerran keuhkojen tukkoisuus ja yskä helpotti, kuurin jälkeen oireilu palasi)
2.10.07 IgG vasta-ainetaso yli 400, IgM negatiivinen, röntgenkuva ok, tulehdusarvo normaali
Keväällä 2007 saadusta infektiosta lähtien olen sairastellut jatkuvasti (yskää, poskiontelontulehduksia, kurkkukipua, nuhaa, pari korvatulehdustakin mahtuu joukkoon� vähintäänkin aina jotain pientä oireilua, keuhkoissa koko ajan tunne, että eivät ole kunnossa. Spirometria tehty helmikuussa 2008, oli ok. Ventolinea ja Flixotidea kokeiltu 2007, ei apua. Nyt on taas yskittänyt enemmän ja välillä keuhkot tuntuu olevan aivan tukossa, kellertävää limaa irtoaa kovan yskimisen jälkeen pieniä määriä. Mykoplasman IgG-vasta-ainetaso on edelleen yli 400, IgM negatiivinen, lasko jonkin verran koholla. Nyt olen saanut kokeiltavaksi Atroventia ja Rinomar-antihistamiinia, mutta mielestäni kumpikaan ei ole helpottanut yskää. Mahtaisikohan jatkuva sairasteluni ja erityisesti yskä johtua mykoplasmasta? Jos näin on, niin mikä olisi tehokas ja kuinka pitkä lääkehoito mykoplasmaan tapauksessani, kun haluan myös imettää?
Terveisin väsynyt yskijä

Näytä vastaus

Vastaus:

Kuten olette itsekin huomannut, on roksitromysiini purrut hyvin, mutta jostain syystä ei sillä ole lopullisesti saatu infektiota kuriin. Se, että IgM on negatiivinen, osoittaa sen, ettei tuoretta ja aktiivia infektiota nyt ole. Mykoplasma valitettavasti sattuu olemaan kovin sitkeähenkinen.

Roksitromysiini kuuluu ns. makrolidiantibiootteihin, josta ryhmästä kokeilematta on vanha makrolidi erytromysiini (Ermysin tai Abboticin Novum), jota voi huoletta käyttää imetyksen aikana. Valitettavasti lääkettä pitää ottaa 500mg 3-4 kertaa vrk:ssa ja siitä voi tulla mahavaivoja. Vaihtoehtona on uudempi klaritromysiini (mm. Zeclar, Klacid), mutta riittävien tutkimusten puutteessa sitä ei toistaiseksi suositella ainakaan raskauden aikana. Klaritromysiini erittyy myös äidinmaitoon, mutta mikä sen merkitys on, on toistaiseksi epäselvää.

Valitsisin siis erytromysiinin riittävän pitkänä (esim 4 vk) kuurina, mutta sitkeän liman takia lisäisin lääkitykseen myös limaa irrottavan/pehmentävän erdosteiinin (Erdopect 300mg aamulla ja illalla) 3 20 kapselin pakkausta eli samana 4 viikon viikon kuurina. Huomattakoon, että näiden limaa irrottavien/pehmentävien lääkkeiden vaikutus alkaa vasta n. 4 vrk kuluttua eikä tarkoitus suinkaan ole, että alatte yskiä isoja limaklimppejä, sillä keuhkoputkien värekarvasto ajaa liman huomaamatta pois.

Varalääkkeenä voisi sitten olla vielä atsitromysiini (mm. Zithromax), joka puutteelisten raskauden/imeytyksenaikaisten tutkimusten takia ei kuitenkaan ole yhtä suositeltava kuin mainittu erytromysiini.

Julkaistu: 22.1.2010

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kun lähetät kysymyksen asiantuntijoille, toimitamme ne eteenpäin nimettöminä. Vastauksia julkaistaan Kauneus ja Terveys -lehdessä Klinikka-sivuilla sekä terve.fi:ssä. Kaikkiin kysymyksiin emme valitettavasti voi vastata. Käsittelemme viestiäsi luottamuksellisesti. Poistamme sen 2 kuukautta vastaanottamisen jälkeen. Emme kerää tai säilytä mitään tietoja viestien lähettäjistä.