Sairaudet

Toistuiko mykoplasma?

19.6.2019 Terve.fi
Kysymys

Olen 40-vuotias nainen. Sairastuin krooniseen mykoplasmaan keväällä 2015. Söin siihen antibiootteja yhteensä 120 päivää.

Oireita olivat kuiva yskä, migreeni, painon tunne rinnassa, loputon väsymys sekä sydämen tykytys etenkin nukkuessa.

Toipuminen vei pitkään. Tarvitsen edelleen rasituksen jälkeen lepoa.

Kolme viikkoa sitten sain otsaontelotulehduksen. Tämän jälkeen samat mykoplasman oireet palasivat. Mitä minun pitäisi tehdä?

Vastaus
Vastaaja Antto Kajava
Työterveyslääkäri

Mykoplasma on yleinen hengitystieinfektioiden aiheuttaja. Valtaosa näistä infektioista paranee itsekseen ilman antibioottihoitoa.

Tutkimustiedon valossa ainoa ehdoton syy hoitaa tällaista tautia antibiooteilla on mykoplasman aiheuttama keuhkokuume. Muissa tilanteissa antibioottien tarve pitää aina arvioida tapauskohtaisesti.

Usein hengitysteiden mykoplasmainfektio esiintyy muiden infektioiden yhteydessä, jolloin kyse on niin sanotusta sekainfektiosta.

Näissä tapauksissa on hyvin vaikeaa tietää, mikä on mykoplasman osuus taudin aiheuttamissa oireissa ja kuinka paljon hoitoa pitäisi toteuttaa juuri mykoplasman ehdoilla.

Usein kuvailemasi kaltaisen pitkän tai toistuvan mykoplasmainfektion taustalta paljastuu jokin muu hengitystiesairaus, kuten astma. Tällöin on ensiarvoisen tärkeää hoitaa tuo taustalla oleva sairaus.

Onko sinun pitkittyneille oireillesi pohdittu muita mahdollisia syitä?

Olen työssäni kohdannut potilaita, joilla mykoplasmaa on hoidettu pitkillä antibioottikuureilla. En ole kuitenkaan vielä löytänyt siinä määrin vakuuttavaa tutkimustietoa kuurien tehosta ja asianmukaisuudesta, että voisin suositella niitä hoidoksi kenellekään.

Tärkeintä olisi nyt pohtia kriittisesti, mistä oireesi johtuvat. Valistunut arvaukseni on, että perimmäinen ongelma on jokin muu kuin mykoplasma.

Selvyyden vuoksi muistutan, että genitaalialueen mykoplasma on eri asia kuin hengitysteiden mykoplasma. Genitaalialueen mykoplasma tulee aina hoitaa antibiootilla, myös silloin, kun oireita ei ole.

Asiantuntija: LL yleislääkäri, työterveyslääkäri Antto Kajava, Lääkärikeskus Aava

Lue lisää
Katso myös nämä
Uusimmat
Tilaa uutiskirjeet tästä!

Voimaa ja viisautta suoraan sähköpostiisi