Terve.fi

Yleistietoa mykoplasmasta

Yleistietoa mykoplasmasta
Mykoplasman itämisaika on 2-4 viikkoa. Mykoplasmaa kantaa elimistössään arviolta jopa joka viides. Lue lisää mykoplasmasta.
Teksti
Julkaistu: 21.3.2013

Mycoplasma pneumoniae on yleinen hengitystietulehdusten aiheuttaja, se aiheuttaa mm. infektiota, jolla on keuhkokuumeen oireet (atyyppinen pneumonia).

Mykoplasma tarttuu ihmisestä toiseen hengitystie-eritteistä lähikontaktissa. Tartunta tapahtuu usein tiiviissä yhteisössä, kuten samassa kotitaloudessa tai oppilaitoksessa aiheuttaen paikallisia epidemioita.

Taudin itämisaika tartunnasta on 2 - 4 viikkoa. Perheissä sairastuu usein lapsi, minkä jälkeen muut perheenjäsenet kukin vuorollaan seuraavien viikkojen aikana.

Mycoplasma genitalium aiheuttaa oireiltaan klamydian kaltaisen infektion, joka ilmenee miehillä virtsaputkentulehduksena ja naisilla kohdunkaulantulehduksena. Monet tartunnan saaneista ovat kuitenkin oireettomia. M. genitaliumia on syytä epäillä, jos klamydia- ja tippuritartunta on suljettu pois ja oireet ovat epäselviä.

M. fermentans ja U. urealyticum esiintyvät luonnostaan sukuelinten ja virtsateiden limakalvoilla eivätkä ne aiheuta terveille ihmisille mitään haittaa. Ne voivat myös levitä seksikontaktissa, mutta eivät aiheuta varsinaisia sukupuolitauteja. Vaikka nämä taudinaiheuttajat ovat terveelle vaarattomia, ne voivat otollisessa tilanteessa aiheuttaa kuitenkin infektion.

Mycoplasma hominis voi aiheuttaa synnytyksen ja raskaudenkeskeytyksen jälkeistä lantionalueen tulehdusta ja kohdun limakalvon tulehdusta (endometriitti).

Ureaplasma urealyticum voi aiheuttaa virtsaputken tulehdusta ja miehille eturauhasen tulehdusta (prostatiitti). Naisille ureaplasma voi aiheuttaa tulehduksia myös sisäsynnyttimissä. Raskaana olevalla naisella ureaplasma voi johtaa ennenaikaiseen synnytykseen. Mycoplasma fermentans esiintyy myöskin sukuelinten alueella, mutta se on taudinaiheuttajana harvinainen. Se on yhdistetty vaikeisiin yleisinfektioihin.

Eri mykoplasmojen herkkyys antibiooteille vaihtelee ja hoito valitaan taudinaiheuttajan mukaan.

Mykoplasman seuranta

Mykoplasman hoitoon ei liity erityistä seurantaa. Veren vasta-ainepitoisuudet pysyvät korkeina vielä pitkään infektion parannuttua, joten laboratoriokokeista ei ole apua. Myös röntgenkuvien palaaminen normaaleiksi voi viedä aikaa.

Mykoplasman periytyvyys

Mykoplasma on tartuntatauti eikä periydy.

Mykoplasman yleisyys

Arviolta joka viides kantaa mykoplasmaa elimistössään. Suomessa diagnoosiin asti johtaa reilu 500 mykoplasmatapausta vuosittain ja suurin osa lievistä infektioista jää diagnosoimatta. Mykoplasma aiheuttaa epidemioita 3-7 vuoden välein, jolloin todettu tapauksia voi olla useita tuhansia tavallista enemmän.

Mykoplasman ennuste

Suurin osa mykoplasmaan sairastuneista ei tiedä taudistaan ja paranevat ilman hoitoa. Keuhkokuumeen sairastanut potilas voi kärsiä heikentyneestä yleiskunnosta ja yskästä vielä monta viikkoa mykoplasman parannuttua.

Lähteet:

Mycoplasma pneumoniae -infektiot, Lääkärin käsikirja, Kustannus Oy Duodecim 2016.

Mycoplasma genitalium -infektiot, Lääkärin käsikirja, Kustannus Oy Duodecim 2016.

Korppi M. ym. Mikrobiologia, Kustannus Oy Duodecim 2010.

Mykoplasmat ja ureaplasmat taudinaiheuttajina, Lääkärikirja Duodecim, Kustannus Oy Duodecim 2017.

ICD-10:

A49.3 Määrittämätön mykoplasmainfektio

J15.7 Mycoplasma pneumoniaen aiheuttama keuhkokuume

J20.0 Mycoplasma pneumoniaen aiheuttama akuutti keuhkoputkitulehdus

Kommentoi »