Terve.fi

Mykoplasma - 32014

Sisätautien ja yleislääketieteen erikoislääkäri

Ilkka Kuisma
Julkaistu 6.9.2011

Kysymys:

Olen 50v,hoikka nainen. Sairatuin helmikuun alussa kurkkukipuun ja kuumeeseen n.38 astetta,tauti kesti viikon jonka jälkeen ei tullut nuhaa, vaan keuhkot alkoivat oireilla, tuli yskää, limannousua ja hengenahdistusta. Poika toi taudin varusmiespalvelu paikastaan, jossa oli sairastunut itse. Kävin terveyskeskuksessa , mutta en päässyt lääkärille, koska tulehdusarvot eivät kohonneet.Lopulta 15 toukokuuta yleisvointi oli tosi huono,lievää lämpöä n.37 ja pääsin lääkärille. Sain doximed 150 mg/1 kertaa vrk, 8 päivää keuhkoputken tulehdukseen. Ei helpottanut oloa. Otettiin perusverenkuva,spiro,rontgen ja ekg kaikki ok. Mykoplasma vasta-aine kokeen tulos 27.5: IgG-luokan vasta-aineet selvästi koholla. Matala, ei diadnostinen IgM-luokan vasta-ainetaso. Äskettäiseen infektioon viittaava löydös. Sain surlid 150 mg/2 kertaa vrk, 14 vrk ajan, helpotti vähän mutta oireet pahenivat kuurin loputtua. kahden viikonkuluttua lääkäri totesi keuhkokuumeen, johon doximed 100 mg/2 krt vrk, 2 viikon ajan. Oireet palasivat takaisin, otettiin verikokeita ja rontgen,kaikki ok, paitsi S IgE 400, B-Leuk 8,9, L-Eos 0,46, L-Monos 9,5. Mykoplasma vasta-ainetesti 17.8: Korkea IgG-luokan vasta-ainetaso. Ei diagnostista muutosta vasta-ainetasoissa. Ei äskettäiseen infektioon viittaavaa. Lääkäri kehoitti minua menemään psykologille, vakuuttivat että mykoplasmaa ei enää voi olla. Kuitenkin keuhkot on kipeät yskin joka päivä limaa ja välillä on tullut veristä limaa ja vähäinenkin liikunta saa erittäin huonovointiseksi. Poika parani saatuaan azithromysin 250 mg/2krt vrk,5 vrk ajan, sitten doximed 150mg/2 krt vrk, 2 viikkoa. 6-kuukautta sairastettuaan. Olen sairastanut nyt 7-kuukautta.

Näytä vastaus

Vastaus:

Mycoplasma-infektio on varmaan ollut. Usein siitä toipuminen vie viikkoja-kuukausia. Reinfektio eli mycoplasmaan uudelleen sairastuminen ei ole harvinaista. Tällöin IgM-vasta-aineet eivät usein nousekaan. Kun oireet jatkuvat, olisi hyvä saada uusi lääkekuuri. Ellei se onnistu hoitaneen lääkärin taholta,voitte soittaa minulle puh.0400-639356.

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kun lähetät kysymyksen asiantuntijoille, toimitamme ne eteenpäin nimettöminä. Vastauksia julkaistaan Apu Terveys -lehdessä Klinikka-sivuilla. Kaikkiin kysymyksiin emme valitettavasti voi vastata. Käsittelemme viestiäsi luottamuksellisesti. Poistamme sen 2 kuukautta vastaanottamisen jälkeen. Emme kerää tai säilytä mitään tietoja viestien lähettäjistä.