Terve.fi

Näin hoidat yleisimpiä lasten sairauksia

Näin hoidat yleisimpiä lasten sairauksia
Yleisimmät lastentaudit ja niiden hoitokonstit. Poimi tästä neuvot talteen pientä potilasta varten!
Julkaistu 27.11.2012

Taudit jylläävät alkutalvisin. Kun lapset touhuavat porukassa keskenään, taudit myös tarttuvat nopeasti. WebMD.com -sivusto esittelee yleisimmät lastentaudit ja niiden hoitokonstit. Poimi tästä kikat talteen pientä potilasta varten!

1. Flunssa

Flunssa on yleinen lastentauti, sillä se sairastetaan keskimäärin 6-10 kertaa vuodessa. Flunssan oireet – kipeä kurkku, kuume, väsymys, yskä ja räkäisyys – kestävät yleensä muutamasta päivästä pariin viikkoon. Flunssa tarttuu pisaratartuntana tai kosketuksesta. Paras tapa ehkäistä flunssaa on huolehtia hyvästä käsihygieniasta, ja vältellä lähikontaktia flunssaa sairastavien kanssa.

Flunssa paranee omia aikojaan, mutta oireita voi helpottaa särkylääkkeillä, levolla ja riittävällä juomisella. Jos lapsen kuume on korkea, hän on hyvin väsynyt ja oireet ovat voimakkaita, voi kyseessä olla influenssa. Ota tällöin yhteyttä lääkäriin.

2. Enterorokko

Enterorokko on viruksen aiheuttama tauti, joka vaivaa yleensä vauva- ja leikki-ikäisiä lapsia. Enterorokon oireina ovat kuumeilu, flunssan kaltainen oireilu, sekä rakkulat tai ihottumat suussa, käsissä ja jaloissa. Tauti leviää kosketuksesta tai kehon eritteille altistumisesta. Enterorokon torjunnassa auttaa hyvä käsihygienia, ja pintojen puhtaana pitäminen kotona. Lelut kannattaa myös pestä. Enterorokko paranee kotikonstein yleensä noin viikossa.

3. Sidekalvontulehdus

Sidekalvontulehdus oireilee punoittavana silmänä, silmäluomien ärsytyksenä ja silmän rähmimisenä. Silmää voi myös kirvellä. Silmätulehdus voi aiheutua bakteerista, viruksesta tai allergiasta. Myös vierasesine silmässä voi saada silmätulehduksen aikaan. Silmätulehdus tarttuu helposti kosketuksesta.

Silmätulehduksen välttämiseksi kannattaa pestä kädet usein ja huolellisesti, sekä pestä myös liinavaatteet. Silmätulehdusta voi hoitaa kotikonstein pari päivää, mutta jos tilanne ei helpota, yleensä antibioottikuuri on tarpeen.

Katso TerveTV:n video sidekalvontulehduksesta:

4. Vatsatauti

Vatsataudin oireisiin kuuluu vatsakrampit, pahoinvointi, oksentelu, ripulointi ja joskus kuumeilu. Vatsatauti alkaa yleensä nopeasti ja kestää muutaman päivän. Kun lapsi on mahataudissa, on tärkeää pitää nestetasapainosta huolta. Anna lapselle juotavaa ja pieniä annoksia syötävää hänen vointinsa mukaan. Maitohappobakteerivalmisteet voivat nopeuttaa vatsataudista toipumista.

Vatsatauti leviää melko helposti, joten hyvä käsihygienia on tarpeen. Vatsatautia hoidetaan kotikonstein, mutta jos tauti pitkittyy ja lapsen vointi menee heikoksi, kannattaa ottaa yhteys lääkäriin. Ole yhteydessä myös, mikäli alle 1-vuotias ripuloi tai oksentaa.

5. Parvorokko

Parvorokko, toiselta nimeltään pikkurokko, iskee yleensä yli 5-vuotiaisiin lapsiin. Tauti alkaa poskien punoittavana ihottumana, sekä flunssan kaltaisina oireina. Ihottuma voi levitä poskista myös muihin kehonosiin. Parvorokko leviää kehon eritteiden kautta. Parvorokko paranee kotikonstein.

6. Ihottuma

Erilaisten ihottumien ilmaantumista lapsen iholle ei yleensä voi ehkäistä. Lapsen iholle voi tulla kutiavia ihottumaläiskiä eri puolille kehoa. Lapsen ihon rasvaus perusvoiteella ja miedolla kortisonivoiteella voi auttaa. Kuiva iho voi pahentaa ihottumaa. Atooppinen ihottuma aiheutuu usein perimästä tai ympäristön allergeeneista.

Käytä lapsella hengittäviä vaatteita, kuten puuvillaa. Ihottumaa voi myös käydä näyttämässä lääkärissä.

7. Korvatulehdus

Suurin osa lapsista sairastaa korvatulehduksen jossain vaiheessa. Korvatulehdus voi johtua esimerkiksi flunssan ja allergian jälkimainingeista, kun korvakäytävään kertyy bakteereja, jotka voivat tukkia korvakäytävän. Korvatulehdus oireilee korvakipuna, kuulovaikeuksina ja toisinaan kuumeiluna.

Korvatulehdus ei tartu. Korvatulehdusta voi ehkäistä samalla tavoin kuin flunssaa. Jos lapsi valittaa korvakipua, hänet kannattaa viedä lääkäriin, sillä usein korvatulehdus vaatii antibioottikuurin parantuakseen.

Lue lisää:

Kommentoi »