Terve.fi

Näin suojelet perhettäsi ja lapsiasi tartuntataudeilta

Näin suojelet perhettäsi ja lapsiasi tartuntataudeilta
Pahin vilustumisaika ja influenssakausi taitaa olla pikkuhiljaa käsillä. Siispä on hyvä kerrata asioita, joilla voi yrittää estää tauteja saapumasta teidän perheeseenne.
Julkaistu: 20.10.2008

1. Käsien pesu.

Kun käsiä pestään usein, bakteerit menettävät yhden tärkeimmistä leviämisreiteistään. Opeta lapsesi pesemään käsiään riittävän usein, vähintään aina vessassa käynnin jälkeen, ennen ja jälkeen ruokailun sekä yskimisen tai aivastuksen jälkeen. On hyvä käyttää saippuaa ja lämmintä vettä. Pidä myös huoli siitä, että myös hoitopaikassa muistetaan käsienpesutavat.

2. Pyyhi pinnat.

Bakteerit ja virukset voivat elää erilaisilla pinnoilla ja tasoilla useita tunteja. Kannattaa siis pyyhkiä kunnolla pinnat ja pöydänpäälliset, etenkin jos joku perheessä on jo valmiiksi sairaana. Muista pestä ainakin ovenkahvat, valonkatkaisijat, yhteiset puhelimet, tietokoneen näppäimistöt ja kaikki muutkin pinnat, joihin useampi perheenjäsen koskettaa.

3. Ottakaa influenssarokotteet.

Koko perhe tarvitsee suojan viruksia vastaan, jotka kiertävät yleensä ympäri maata influessakauden aikana. Yhdysvalloissa CDC (Centers for Disease Control and Prevention) suosittelee, että kaikki yli kuusi kuukautta vanhemmat perheen jäsenet kävisivät ottamassa influenssarokotteen joka vuosi, mieluiten loka- tai marraskuussa. Jos olet raskaana ja mietit, voitko ottaa rokotetta, vastaus on kyllä. Lue tämä: Äidin influenssarokotus suojaa myös vauvaa.

4. Estä passiiviselle tupakoinnille altistuminen.

Tupakansavulle altistuminen asettaa lapsen suurempaan riskiin saada ylähengitysteiden ongelmia. Tupakansavulle altistuneet lapset vilustuvat useammin ja heidän sairautensa kestävät kauemmin verrattuna tupakoinnin haittavaikutuksille altistumattomiin.

5. Huomioi yskökset ja aivastukset.

Välttääksenne pöpöjen leviämisen, opeta lapset peittämään suunedustan aivastaessa ja yskiessä. Parasta olisi, jos suun edessä olisi nenäliina, eikä käsi. Jos paperia ei ole saatavilla, menkää pesemään kädet välittömästi ”tapahtuneen” jälkeen. Paljaita käsiä parempi vaihtoehto on opetella aivastamaan käsitaipeeseen.

6. Varokaa ilmiselviä altistumistilanteita.

Suojele lapsiasi olemalla menemättä vierailulle kavereille, jotka ovat jo sairastuneet. Sama koskee lapsien kavereitakin.

7. Rakentakaa vahva immuunijärjestelmä.

Terve immuunijärjestelmä riippuu terveestä kehosta. Hyvässä kuosissa oleva immuunijärjestelmä on paremmin varustautunut taistelemaan viruksia, bakteereja ja pöpöjä vastaan. Jos lapsi on vielä rintaruokinnassa, jatkakaa sitä niin pitkään kuin mahdollista. Äidinmaidon vasta-aineet voivat suojella lastasi erilaisia pöpöjä vastaan. Jos lapsi on vanhempi, avainasia on tasapainoinen ja ravinteikas ruokavalio. Myös aktiivinen ulkoilu sekä toisaalta kunnon yöunet suojaavat lasta tartunnoilta.

Aiheesta kertoo Babycenter artikkelissa The BabyCenter 7: How to protect your family from colds and flu.

Lue lisää:

Antti Voutilainen, toimittaja

Kommentoi »