Sairaudet

Lapsen yskä

Yskimiselle voi olla hyvin tärkeä - ja vaarallinen - syy: jotakin on takertunut lapsen kurkkuun tai henkitorveen.

Teksti Terve Media Oy
17.8.2011 Terve.fi

Vaarallinen tila: Tukehtuminen

Yskimiselle voi olla hyvin tärkeä – ja vaarallinen – syy: jotakin on takertunut lapsen kurkkuun tai henkitorveen. Jos lapsesi alkaa äkillisesti yskiä ja hänellä on ilmeisiä hengitysvaikeuksia tai hän tarttuu kädellään kurkkuunsa, se saattaa olla merkki siitä, että henkitorveen on juuttunut jokin pieni esine tai kova ruokapala, kuten maapähkinä.

Jos epäilet lapsesi olevan tukehtumassa, pyydä jotakuta soittamaan välittömästi hätänumeroon 112!

Yli vuoden vanhalle lapselle on suoritettava Heimlichin ote.

Vauvoja on taputeltava lujasti selkään sekä paineltava heidän rintalastaansa napakasti.

Milloin lääkärin hoitoon

Jos olet varma, että lapsesi ei ole tukehtumassa, tarkkaile onko hänellä muita vakavia oireita.

Vie lapsi välittömästi lääkäriin tai soita hätänumeroon 112 jos:

 • Lapsesi on alle kuukauden ikäinen
 • Hänellä on hengitysvaikeuksia, jotka eivät johdu tukkoisesta nenästä
 • Hän saa yskänpuuskia ja pyörtyilee (menettää tajuntansa)
 • Huulien ympärys, suu ja kynnet alkavat sinertyä
 • Hänen ysköksissään on verta
 • Hän saa kuumekouristuksia
 • Hän saa kehon vastustuskykyä heikentävää hoitoa, kuten kemoterapiaa syöpää vastaan, ja hänellä on kuumetta

Varaa aika lääkäriltä tänään jos:

 • Lapsesi oksentaa tai hänellä on rintakipuja
 • Epäilet, että lapsellasi saattaa olla astma tai allerginen reaktio
 • Epäilet, että lapsellasi on sivuontelotulehdus
 • Hänellä on ollut 38 °C tai korkeampi kuume yli 72 tuntia
 • Lapsi on 1-3 kuukauden ikäinen vauva ja on yskinyt yli 72 tuntia
 • Hän on kärsinyt pahenevasta tai jatkuvasta yskästä yli 3 viikkoa

Yskän syyt ja eri tyypit

Lapset yskivät, kun heidän henkitorvensa sisäpinta ärsyyntyy. Tämä tapahtuu usein lapsen ollessa sairas tai kun keho yrittää taistella sairautta vastaan ja erittää paljon limaa. Yskiminen on tärkeä refleksi, koska se poistaa ylimääräistä limaa hengitysteistä, mikä puolestaan helpottaa lapsen hengittämistä.

Lapsen yskä on usein pahempi illalla tai päivän aikana päiväunilla, erityisesti kun lapsi makaa sängyssä, sillä limaa voi kerääntyä kurkun takaosaan. Lisäksi lapsilla on taipumus niellä lima sen sijaan että sylkisivät sen ulos kuten useimmat aikuiset tekevät. Liman nieleminen voi saada lapsen vatsan sekaisin tai saada hänet oksentamaan limaa, erityisesti yskänpuuskan aikana.

Yskä on yleensä hengitystietulehduksen oire, mutta se saattaa olla myös muiden hengitystiesairauksien, kuten astman, aiheuttama. Yskivillä lapsilla on usein muita oireita, kuten kuumetta, vuotava nenä tai hengitysvaikeuksia. Kirjaa muistiin lapsesi muut oireet, sillä se voi auttaa sinua löytämään hänen sairautensa syyn.

Yskää on 4 erilaista tyyppiä: kuiva yskä, märkä yskä, kuristava yskä ja hinkuyskä. On tärkeää tietää minkä tyyppinen yskä lapsellasi on ja mitä se voisi tarkoittaa.

Kuiva yskä

Kuivan köhän aiheuttaa tavallisesti ylähengitysteiden (nenän ja kurkun) tulehdus, kuten vilustuminen tai influenssa. Tämän tyyppinen yskä yleensä pahenee lämpimässä huoneessa tai lapsen mentyä makuulle.

Kuiva yskä voi kuitenkin olla myös varhainen merkki alahengitysteiden tulehduksesta, joita ovat ilmatiehyttulehdus, keuhkojen pienimpien ilmatiehyeiden tulehdus tai keuhkokuume, joka on itse keuhkokudoksen tulehdus.

Muihin aiheuttajiin kuuluu myös astma, joka usein ilmenee ensin kuivana yöyskimisenä, sekä tupakansavulle tai muille vastaaville ärsykkeille altistumisen seurauksena.

Kuristava yskä

Kurkunpääntulehdus on yleensä pienillä lapsilla todettu sairaus, joka aiheuttaa karkean, haukkuvan, kuivan yskän, joka voi kuulostaa samalta kuin hylkeen tai koiran haukunta.

Kurkunpääntulehduksessa lapsilla on yleensä virusinfektion aiheuttama turvonnut ylätrakea (henkitorvi). Äänihuulten alapuolella sijaitseva turvotus aiheuttaa haukkuvan yskän. Kurkunpääntulehdusta sairastava lapsi saattaa sisäänhengittäessään saada aikaan myös kimeitä ääniä tai vinkunaa.

Märkä yskä

Yskä kuulostaa “märältä” alahengitysteissä (henkitorvessa ja keuhkoissa) sijaitsevan nesteen, toisin sanoen eritteiden ja liman, takia. Märän yskän yleisiä aiheuttajia ovat muiden muassa tulehdukset ja astma. Yskiminen auttaa irrottamaan nestettä alahengitystiehyeistä. Isommat lapset voivat sylkeä liman ulos, kun taas pienemmät lapset nielevät sen vatsaansa. Liman nieleminen voi sekoittaa lapsen vatsan ja lima voi myöhemmin näkyä lapsen oksennuksessa tai ulosteessa.

Hinkuyskä

Jos lapsellasi on vaikeita, syvältä tulevia, nopeita yskänpuuskia, hänellä voi olla sairaus nimeltä pertussis eli hinkuyskä. Aluksi hinkuyskää sairastavalla lapsella on tavallista vilustumista muistuttavia oireita, mutta yskä pahenee asteittain, erityisesti öisin. Usein toistuvissa yskänpuuskissa on yleensä 5-15 töksähtävää, lyhyttä yskänpuuskaa, jotka seuraavat toisiaan nopeassa tahdissa ja yskimisen jälkeen lapsi hengittää syvään saaden joskus aikaan “hinkuvan” äänen.

Tiheä yskiminen voi johtaa hengitysvaikeuksiin ja lapsi voi olla kasvoiltaan jonkin verran sinertävä tilapäisestä hapenpuutteesta johtuen.  Jos epäilet, että lapsellasi on hinkuyskä, soita lääkärille välittömästi.

Hinkuyskärokote kuuluu neuvolarokotteisiin. Rokotuksesta huolimatta on mahdollista, että etenkin kouluikäiset lapset saavat sairauden lievässä muodossa. Vauvat, joita ei ole rokotettu, ovat erityisen alttiita tulehdukselle Rokottamattomat ja lievässäkin taudissa olevat rokotetut yksilöt voivat helposti tartuttaa tulehduksen toisiin.

Kotihoito

Jos lapsellasi on yskä, voit kokeilla seuraavia hoitomuotoja:

1. Anna lapsellesi paljon juotavaa. Se estää limaa paksuuntumasta. Kuumat juomat tai keitot helpottavat rintakehän kipua ja ärsytystä ja voivat myös irrottaa limaa.

2. Anna lapsesi hengittää kosteutettua tai kosteaa ilmaa. Vesihöyry voi helpottaa ja vähentää lapsesi yskimistä. Tämä voidaan tehdä eri tavoin:

 • Käytä viilentävää ilmankostutinta lapsesi huoneessa
 • Anna lämpimän suihkun valua kylpyhuoneessa ovi suljettuna. Kun huone on täynnä höyryä, istu kylpyhuoneessa lapsi sylissäsi noin 10 minuuttia. Voit lukea tai laulaa hänelle, jotta hän rentoutuisi.
 • Ripusta kostea pyyhe lapsesi makuuhuoneeseen.

3. Jos lapsellasi on kuiva tai haukkuva kurkunpääntulehdukseen viittaava yskä, anna hänen hengittää viileää ilmaa. Viileän ilman sisäänhengittäminen vähentää hengitysteiden turvotusta, joka puolestaan saa yskimisen lakkaamaan. Voit tehdä tämän eri tavoin: 

 • Avaa ikkuna, jotta lapsesi saa hengittää sisään viileää, kosteaa ilmaa. Voit myös viedä lapsen ulos.
 • Vie lapsesi autoajelulle auton ikkunat avoimina.
 • Anna lapsen hengittää sisään höyryä avoimesta jääkaapista tai pakastimesta.

4. Vältä yskivän lapsen altistamista tupakansavulle. Se pahentaa lapsen epämukavaa oloa ja yskää.

5. Lapsen, jolla on selvästi kuiva yskä, on vältettävä liikuntaa. Isommat lapset ja nuoret huomaavat usein itsekin, että heidän yskänsä pahenee liikunnan aikana.

6. Voit kokeilla antaa lapsellesi apteekeissa ilman reseptiä saatavia yskänlääkkeitä, mutta ne eivät ole kovin tehokkaita. Yskänlääkkeitä on kahden tyyppisiä:

 • Limaa irrottavat yskänlääkkeet, joita annettaan märkään yskään.
 • Yskimistä estävät lääkkeet ehkäisevät lapsen yskimisrefleksiä ja niitä voidaan antaa vain yöunta vaikeuttavaan kuivaan yskään. Niitä ei pidä antaa märkään yskään, sillä yskiminen on tarpeellista liman poistamiseksi, eikä niitä saa antaa alle vuoden ikäisille lapsille.
Katso myös nämä
Uusimmat
Tilaa uutiskirjeet tästä!

Voimaa ja viisautta suoraan sähköpostiisi