Terve.fi

6 keinoa pysyä terveenä lapsen sairastaessa

6 keinoa pysyä terveenä lapsen sairastaessa
Jokainen vanhempi on tottunut siihen, että lapsi sairastaa joskus. Sairastuisihan sitä itsekin, jos viettäisi suurimman osan päivästään ryömien likaisella leikkikentällä, juomalla mehua samasta mukista ystävien kanssa ja koskettamalla (ja laittamalla suuhun!) kaiken, mikä kiinnittää huomion.
Julkaistu: 29.9.2010

Vaikka pienet lapset eivät olekaan innokkaita jakamaan, bakteerien ja virusten levittämisessä he ovat todella anteliaita. Äskettäisen tutkimuksen mukaan naisen riski sairastua kaksinkertaistuu, kun hänestä tulee äiti. Miten voit siis pysyä terveenä nyt, kun flunssakausi leviää ja sinun täytyy huolehtia niiskuttavasta ja aivastelevasta pienokaisestasi? Tässä Parents.com –sivuston vinkit, joiden avulla vanhemmat pysyvät terveinä lapsen sairastamisesta huolimatta.

1. Pese kätesi useammin

Tämän vinkin jokainen on kuullut miljoona kertaa, mutta se todella toimii. Jos peset käsiäsi säännöllisesti, voit vähentää tartunnan riskiä 30-50 prosentilla. Pikaista huuhtelua ei kuitenkaan lasketa. Käsiä pitää hangata puhtaaksi 20 sekunnin ajan ja käyttää pesun jälkeen vielä kosteuttavaa, alkoholipohjaista desinfiointiainetta. Saippua huuhtelee pois useimmat bakteerit ja virukset, mutta desinfiointiaine tappaa myös ne pöpöt, joihin saippua ei tehoa.

Desinfiointiainetta kannattaa pitää mukana pienissä pulloissa, sillä lapsilla on tapana aivastaa juuri silloin, kun lähistöllä ei ole yhtäkään pesuallasta. Tämä voi kuulostaa liioittelulta, mutta useimmat taudit leviävät juuri kosketuksella, joten liioittelu on vaivan arvoista.

2. Rajoita keittiössä leikkimistä

Lapsesi saattaa nauttia piirtelystä keittiön pöydän ääressä tai rumpalin leikkimisestä kattiloilla ja pannuilla, mutta järkevintä on ohjata hänet muualle, jos häneen on iskenyt nuha. Keittiö on nimittäin oikea pöpöjen temmellyskenttä. Bakteerit voivat selviytyä tiskipöydillä pitkään, joten lapsesi pöpöt saattavat helposti levitä ruokaan ja sairastuttaa kaikki muutkin.

Älä ainakaan anna lapsesi ottaa itse ruokaa jääkaapista, sillä jääkaapin ovea availlaan kaikista eniten, jolloin siitä tulee täydellinen pöpönvaihtopiste. Lisäksi bakteerit lisääntyvät siinä helposti, koska monet ihmiset ripustavat siihen kosteita pyyhkeitä.

3. Pese vaatteet kuumassa vedessä

Viileän veden käyttö pyykkipäivinä on ympäristöystävällistä, mutta lapsen ollessa kipeä kuuman veden käyttö on enemmän kuin okei. Miksikö? No siksi, että kuuma vesi tappaa pöpöt kylmää vettä tehokkaammin. Tutkimusten mukaan ihmiset, jotka pesevät vaatteensa kuumassa vedessä, sairastavat vähemmän.

Vältä nenän ja suun koskettamista pyykkejä pestessäsi. Muista, että käsittelet vaatteita, joita lapsesi todennäköisesti käyttää nenäliinana. Pese kätesi, kun olet valmis ja desinfioi pesukone käytön jälkeen pyörittämällä ohjelma kerran tyhjänä valkaisuaineen kera.

4. Vähennä halailua

Tämä tietenkin kuulostaa täysin epärealistiselta, mutta yritä pitää hiukan välimatkaa lapseesi, jos vain voit. Onneksi sinun ei tarvitse kuitenkaan laittaa itseäsi karanteeniin, sillä tutkimusten mukaan virukset eivät pysty leviämään yli metrin päähän.

Yritä keksiä sellaisia keinoja lohduttaa lastasi, jotka eivät vaadi koskettamista. Voitte esimerkiksi keksiä merkin, joka tarkoittaa halausta, lähettää lentosuukkoja tai sanoa useammin ”tykkään susta”. Jos et kuitenkaan pysty vastustamaan pussaamista, tähtää lapsen otsaan tai päälakeen.

5. Julista ei-jakamista –sääntö

Yrität opettaa lastasi olemaan antelias, mutta sairastuneena itsekkyys on plussaa. Virukset ja bakteerit voivat selvitä jopa muutaman päivän kosteilla pinnoilla, joten älä anna lastesi lainata lelujaan tai edes hammastahnatuubia, jos yksi heistä tulee kipeäksi.

6. Lykkää lasten lelujen pesemistä

Vaikka lelut olisivat levällään pitkin taloa, anna niiden olla. Vähennät riskiäsi sairastua, jos vältät koskemasta leluihin, kun lapsesi on vielä sairas. Hän joka tapauksessa levittää niihin uusia pöpöjä, kunnes on terve.

Kun lapsi sitten on tervehtynyt, hyökkää hänen lelujensa kimppuun seuraavalla taktiikalla: puhdista ne peroksidilla tai etikalla, pese ne saippualla ja kuumalla vedellä ja huuhtele vielä sen jälkeen peroksidilla tai etikalla. Kuulostaa työläältä, mutta se on paras tapa estää pöpöjä leviämästä.

Kommentoi »