Terve.fi

Päiväkodilla ei kummoista vaikutusta lasten sairasteluun

Päiväkodilla ei kummoista vaikutusta lasten sairasteluun
Julkaistu: 8.12.2010

Kokonaisuudessaan lapset kuitenkin sairastavat yhtä paljon, sillä varhain päiväkodissa aloittavat sairastavat kotona hoidettuja vähemmän kouluiässä.

Archives of Pediatrics & Adolescent Medicine lehdessä julkaistut tulokset viittaavatkin siihen, ettei päivähoitoratkaisulla lopulta ole kovin suurta vaikutusta lapsen sairasteluun. Tutkimuksessa 1 200 perhettä ja heidän vastasyntyneitä lapsiaan seurattiin kahdeksan vuoden ajan.

Verrattuna kouluikään asti kotihoidossa olleisiin suuressa päiväkotiryhmässä alle 2,5-vuotiaana aloittaneet sairastivat hengitystie ja korvatulehduksia noin 60 % enemmän ennen 3,5 vuoden ikää. Kuitenkin 5-8-vuotiaana koulu- ja esikouluiässä heillä todettiin 21 % vähemmän hengitystietulehduksia ja 43 % vähemmän korvatulehduksia.

Perhepäivähoitoon ei liittynyt samanlaisia vaikutuksia. Vaikutuksia ei havaittu myöskään, jos päiväkotiin siirtyi yli 2,5-vuotiaana.

Päiväkotihoito on aiemmin yhdistetty mm. vähempiin flunssiin ja pienempään atopiariskiin, mutta vastaavaa korva- ja hengitystieinfektioita koskevaa tutkimusta ei ole tehty tätä ennen.

Uutispalvelu Duodecim

Lähteet: Lancet 2010

Copyright Duodecim 2010

Lue lisää: 

Arkistosta poimittua:

 

Voiko lääkeväärennöksen erottaa ulkonäöstä? – Katso video!

 

Kommentoi »