Terve.fi

Nainen, älä sivuuta näitä oireita! 10 merkkiä mahdollisesta syövästä

Nainen, älä sivuuta näitä oireita! 10 merkkiä mahdollisesta syövästä
Huomaa nämä oireet ja seuraa niitä.
Julkaistu: 26.3.2014

1. Muutokset rinnoissa

Jos tunnet kyhmyn rinnassasi, sinun ei pidä painaa sitä villaisella, vaikka mammografian tulokset näyttävät normaaleilta. Muita mahdollisia merkkejä rintasyövästä ovat muun muassa nännin alueen epätavalliset oirehtimiset, kuten hilseily ja maidon tai veren vuotaminen nännistä, sekä rinnan ihon hieman appelsiinin pintaa muistuttava epätasaisuus.

2. Epäsäännöllinen vuoto

Iäkkäämpien naisten vaihdevuosien jälkeiset pienetkin vuodot sekä lisääntymiskykyisten nuorten naisten kuukautiskierrosta poikkeavat vuodot tulisi tutkia pikimmiten. Epäsäännölliset vuodot voivat viitata kohdun limakalvon hyvänlaatuisiin kasvaimiin tai pahimmillaan kohdunkaulan tai –rungon syöpiin.

3. Peräsuolen veriset vuodot

Yleisin syy peräsuolen verisiin vuotoihin löytyy peräpukamista, mutta vuodot voivat johtua myös paksusuolen syövästä, joka on kolmanneksi yleisin syöpä naisilla. Mikäli ulosteesi sisältää tummia tai punaisia verijäämiä, on aika hakeutua lääkärin tutkittavaksi.

4. Valkovuodot

Epäpuhtaan tai pahanhajuiset valkovuodot voivat olla merkki kohdunkaulan syövästä. Vuodot saattavat sisältää verta ja niitä voi esiintyä kuukautisten välissä tai vaihdevuosien jälkeen. Kyseisenlaisia vuotoja ei kannata hoitaa ilman reseptiä myytävillä lääkkeillä, vaan on syytä hakeutua lääkärin hoitoon.

5. Ähky

Munasarjasyöpä on tappajista pahin, mitä lisääntymiselinten syöpiin tulee. Merkkejä kyseisestä syövästä ovat muun muassa:

  • ähky
  • tavallista nopeampi kylläiseksi tuleminen
  • suolistoon ja virtsarakkoon liittyvät muutokset, kuten tihentynyt tarve käydä vessassa
  • alaselän ja lantionseudun kivut

Lue lisää munasarjasyövästä: Munasarjasyöpä – oireet, diagnoosi ja hoito

Edellä mainittuja oireita voi esiintyä tavallista suuremman aterian jälkeen, mutta mikäli oireet ovat päivittäisiä ja ne pidempään kuin kaksi viikkoa, on ne hyvä tutkituttaa.

6. Selittämätön painonnousu ja –pudotus

Painon nouseminen kuukaudesta toiseen siitä huolimatta, että liikut ja tarkkailet syömistäsi, voi johtua vatsaan kertyvästä nesteestä, joka taas voi viitata munasarjansyöpään. Sen sijaan äkilliseen painonpudotukseen on yleensä syynä kilpirauhasen liikatoiminta, mutta se voi johtua myös keuhko-, haima-, maha-, tai ruokatorven syövästä.

7. Jatkuva yskä

Jatkuva yskiminen, joka kestää kahdesta kolmeen viikkoa ja joka ei johdu allergiasta tai hengitystieinfektiosta, ja jonka yhteydessä mahdollisesti erittyy verta, on tutkittava lääkärin toimesta. Jos tupakoit tai altistut tupakan savulle ja yskit edellä mainituin oirein, lääkäri todennäköisesti kuvaa keuhkosi röntgenillä sekä tietokonekerroskuvauksella.

8. Muutokset imusolmukkeissa

Jos tunnet kaulan tai kainalon alueen imusolmukkeiden kovettuneen, on aika käydä lääkärin pakeilla. Turvonneet ja kovettuneet imusolmukkeet johtuvat yleensä tulehduksesta, mutta voivat kieliä vakavimmista sairauksista, kuten levinneistä keuhko-, rinta-, sekä pään- sekä niskanalueen syövistä.

9. Väsymys

Jatkuva väsymys, joka ei taltu lepäämälläkään, voi mahdollisesti johtua leukemiasta tai esimerkiksi vatsasyövästä. Väsymys on oireena sikäli katala, että monet sivuuttavat sen harmittomana, vaikka se on pitkään jatkuvana vakava oire.

10. Ihomuutokset

Tarkkaile kaikkia ihosi muutoksia kautta kehon, ja jos löydät sinua huolestuttavan epätavallisuuden ihostasi, ota yhteyttä lääkäriin. Muutokset sekä ärtyisyys suun- ja genitaalialueen iholla, tai luomien koko- sekä pigmenttimuutokset voivat johtua ihosyöpien eri muodoista.

Lähde: WebMD.com

Kommentoi »