Sairaudet

10 syytä jatkuvaan väsymykseen

Väsymys koskettaa kaikkia. Kokoaikainen, jatkuva väsymys voi olla kuitenkin merkki jostakin vakavammasta. Lue lisää väsymyksestä.

26.9.2012 Terve.fi

Jokainen on joskus väsynyt. Väsymys on merkki siitä, että on valvonut liikaa tai väsyttänyt itsensä liiaksi. Kokoaikainen väsymys voi olla kuitenkin merkkinä jostakin muusta.

Jos tunnet olosi jatkuvasti uupuneeksi, eikä riittävä lepo auta, on aika huolestua. WebMD.com -sivusto listasi 10 mahdollista syytä, jotka voivat pitää sinut uupuneena.

1. Vääränlainen ruokavalio

Ruokavaliolla on merkitystä väsymykseen. Esimerkiksi sokerin ja kofeiinin vuorottelu ruokavaliossa saa verensokerin sahaamaan ylös alas, mikä väsyttää vain lisää. Suosi kasviksia, hedelmiä ja proteiinia. Terveellinen ruokavalio saa yleensä ihmisen pirteämmäksi.

2. Liian vähäinen uni

Moni meistä nukkuu liian vähän. Unta häiritsevät televisio, tietotekniikka, sosiaalinen media sekä kofeiini ja alkoholi. Rauhoita ilta-aika ennen nukkumaanmenoa, vältä kahvia ja alkoholia, sekä syö kevyesti ennen yöunia. Älä ota elektroniikkaa makuuhuoneeseen.

3. Liian vähäinen liikunta

Liikunta on tärkeässä osassa vireystilaa. Sopiva määrä liikuntaa on noin 40 minuuttia kerrallaan vähintään neljä kertaa viikossa. Liikkumattomuus saa ihmisen väsyneeksi.

4. Anemia

Raudanpuutos saa puhdin pois. Anemia selviää verikokeella. Anemia on yleistä eritoten naisilla, joilla on runsaat kuukautiset. Anemiaa voi korjata ruokavaliolla ja rautavalmisteilla.

5. Ravintoaineiden puutos

Joidenkin tärkeiden ravintoaineiden puutostila oireilee väsymyksenä. Pidä huoli, että ruokavaliosi on monipuolinen ja riittävä.

6. Kilpirauhasongelmat

Kilpirauhasen vajaatoiminnan eräs oire voi olla voimakas uupumus. Kilpirauhasen tilanteen voi tarkistaa lääkärissä verikokeen avulla.

7. Diabetes

Diabeteskin voi oireilla jatkuvana ja voimakkaana väsymyksenä. Jos epäilet kärsiväsi diabeteksesta, hankkiudu sokerirasitustestiin. Diabetesta on syytä epäillä, jos olet jatkuvasti väsynyt, janoinen, joudut käymään usein pissalla ja sinulla on näköhäiriöitä.

8. Masennus

Masennus saa ihmisen tuntemaan olonsa voimattomaksi ja uupuneeksi. Tarkastele mielialojasi. Miltä elämäsi sinusta tuntuu? Jos epäilet olevasi masentunut, ota yhteys lääkäriin.

9. Uniongelmat

Jos nukkuminenkaan ei tunnu auttavan väsymykseen, kyseessä voi olla esimerkiksi uniapnea. Kuorsaatko? Jos uni ei tuo lepoa, hakeudu unitutkimuksiin.

10. Piilevä sydänsairaus

Jatkuva väsymys voi myös kertoa sydänsairaudesta. Sydänsairautta voi epäillä, jos liikunta saa olon huonoksi ja kaikenlainen toiminta hengästyttää. Sydänsairautta epäiltäessä on syytä olla hyvin nopeasti yhteydessä lääkäriin.

Lähde: WebMD.com

Lue lisää
Katso myös nämä
Uusimmat
Tilaa uutiskirjeet tästä!

Voimaa ja viisautta suoraan sähköpostiisi