Terve.fi

Paksusuolisyövän oireet

Paksusuolisyövän oireet
Paksusuolisyöpä voi oireilla samalla tavoin kuin ruoansulatuskanavan sairaudet. Paksusuolen syöpä diagnosoidaan tähystyksellä.
Julkaistu: 3.10.2018
Paksusuolisyöpä voi olla alkuvaiheessa oireeton. Kun oireita sitten tulee, ne vaihtelevat kasvaimen koon ja sijainnin mukaan.
  • vatsakivut ja -krampit
  • suolen toiminnan muutokset (ummetus, ripuli, ulostamisvaikeus tai –pakko, tihentynyt ulostaminen, ulosteen koostumuksen muutos, ohut / nauhamainen uloste)
  • verta ulosteessa
  • vatsan turvottelu
  • selittämätön painon lasku
  • anemiaoireet (esim. uupumus, heikkous, sydämen tykytys, hengenahdistus, heikentynyt rasituksensieto)
Samanlaisia oireita voivat aiheuttaa myös muut ruoansulatuskanavan sairaudet kuin syöpä.
Potilas haastatellaan ja hänelle suoritetaan kliininen tutkimus. Lääkäri myös tunnustelee peräsuolen sormella. Laboratoriokokeista ei useinkaan ole hyötyä syövän alkuvaiheen selvittelyissä. Verikokeilla voidaan kuitenkin havaita raudanpuuteanemia, joka saattaa olla seurausta ruoansulatuskanavan verenvuodosta.
Paksusuolen ja peräsuolen syöpä diagnosoidaan tähystyksellä (kolonoskopia, sigmoideoskopia) tai varjoaineröntgenkuvauksella. Tähystyksessä suolesta otetaan tarvittaessa näytteitä. Potilaalle voidaan tehdä myös sekä sigmoideoskopia että röntgenkuvaus.
Syövän levinneisyys pyritään määrittämään hoitoa varten. Arvioinnissa käytettäviä lisätutkimuksia ovat keuhkoröntgenkuvaus, maksan kaikukuvaus ja kaikukuvaus peräsuolen kautta.
Lähteet:
Paksusuoli, peräsuoli, anus, Gastroenterologia Ja Hepatologia, Kustannus Oy Duodecim 2018.
Klintrup K. Paksu- ja peräsuolisyöpä, Lääkärin käsikirja, Kustannus Oy Duodecim 2016.
Kommentoi »