Terve.fi

Kolonoskopia.

Sisätautien ja yleislääketieteen erikoislääkäri

Ilkka Kuisma
Julkaistu 22.9.2015

Kysymys:

Hei!

Olen 29-vuotias nainen., 170cm pitkä. Minullla on ollut pitkään ärtyneen suolen oireita. Viime vuosina oireet pahentuneet. Ripuli ja ummetus vuorotellen. Kävin juuri paksunsuolen kolonoskopiassa. Mitään kovin epämääräistä ei kai näkynyt. Eli sikäli hyvä. Koepalojen tulokset myöhemmin.

Huoli onkin nyt erilainen, mutta iso huoli on! Lääkäri kysyi onko ko.tähystys tehty aikaisemmin, sanoin EI OLE. Tämmöinen muistikuva oli. Mutta nyt vasta jälkikäteen, kun selvittelin sairashistoriaani, niin se onkin tehty noin 10-vuotta sitten. Olin siihen aikaan muutenkin niin kipeä, että en tarkkaan muista siitä.

Eli huoleni on seuraava. Onko siitä jotain haittaa/vaaraa, että tähystys on tehty kaksi kertaa 9-10vuoden ajalla?!! 

Löystyttääkö se suolta tai onko ollut merkitystä,tutkimuksen tekemisen kannalta, kun tähystys aiemmin tehty. Lääkärillä, kun ei sitten ollut tietoa aiemmasta tutkimuksesta ajoissa…

Kiitoksia tästä!

Vastaus:

Hei!

Huolesi on kyllä turha. Kolonoskopia eli paksunsuolen tähystys ei löystytä suolta eikä liioin sulkijalihaksia. Siitä ei  ts. ole mitään haittaa suolistolle, vaikka toimenpide on tehty kahdesti. 9-10v:n väliaikakin on pitkä.  Varmaan lääkäri kysyi asiaa saadakseen tietoa mahdollisesta aikaisemmasta tutkimuksen tuloksesta.

 Voit siis olla täysin huoletta kysymäsi asian suhteen. Pääasia, että noudatat lääkärin antamia dieetti- ym. hoito-ohjeita.

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kun lähetät kysymyksen asiantuntijoille, toimitamme ne eteenpäin nimettöminä. Vastauksia julkaistaan Apu Terveys -lehdessä Klinikka-sivuilla. Kaikkiin kysymyksiin emme valitettavasti voi vastata. Käsittelemme viestiäsi luottamuksellisesti. Poistamme sen 2 kuukautta vastaanottamisen jälkeen. Emme kerää tai säilytä mitään tietoja viestien lähettäjistä.