Terve.fi

Lihavuus lisääntyy maailmassa

Lihavuus lisääntyy maailmassa

Lihavuus on lisääntynyt merkittävästi kuluneen 35 vuoden aikana. Tämän osoittavat lähes 200 maasta kootut tilastot. Lue lisää.
Mainos

Sadat tutkijat ympäri maailmaa ovat koonneet tutkimustuloksensa yhteen saadakseen käsityksen lihavuusongelman tilasta maailmassa. Lähes 200 maasta kootut tilastot osoittavat, että lihavuus on merkittävästi lisääntynyt kuluneen 35 vuoden aikana. Yli 70 maassa lihavien määrä on tänä aikana kaksinkertaistunut. Lihavuuden rajana tutkijat pitivät painoindeksiä 30.

Lihavimmat miehet ja naiset asuvat Yhdysvalloissa, Australiassa ja Saudi-Arabiassa. Myös Venäjällä ja Etelä-Afrikassa naisten lihavuus on keskimääräistä yleisempää. Poikien ja tyttöjen osalta kartat ovat hyvin samankaltaisia kuin aikuistenkin osalta, joskin kuluneiden vuosikymmenien aikana lasten lihavuuden lisääntyminen on ollut nopeampaa kuin aikuisilla.

Lihavuus liittyy moniin tauteihin, joista sydän- ja verisuonitautien, munuaisvaurioiden ja diabeteksen aiheuttamien kuolemien määrä on lähes kaksinkertaistunut vuosien 1990 ja 2015 välillä. Samalla näiden sairauksien aiheuttamien menetettyjen toimintakykyisten elinvuosien määrä on sekin kaksinkertaistunut. On arvioitu, että puolet sydäninfarkteista ja kolme neljästä aivohalvauksesta tapahtuu lihaville henkilöille. Muita lihavuuteen liittyviä tauteja ovat korkea verenpaine, diabetes, monet syöpätaudit, nivelrikko, rasvamaksa ja uniapnea. Tutkijat kuitenkin huomauttavat, että toimintakyvyn heikkeneminen ja kuolleisuuden riski alkavat lisääntyä jo, kun painoindeksi ylittää 25. Siksi lieväänkin ylipainoon on kiinnitettävä huomiota. Tautiriskit olivat matalimmillaan painoindeksin ollessa 20-25.

Lihavuuteen vaikuttavat ruokailutottumukset ja liikunnan määrä. Elämäntapavalinnoilla voidaan ehkäistä tai siirtää monien lihavuuteen liittyvien sairauksien puhkeamista. Vuosien mittaa painoa ei saisi päästää nousemaan ja liikuntaa tulisi harrastaa sekä lihaskuntoa vahvistaa säännöllisesti. Muita keinoja ei toistaiseksi ole olemassa. Tutkijat kaikkialla maailmassa miettivät kuitenkin kuumeisesti, miten lihavuusepidemiaa voitaisiin tehokkaammin torjua.

Lähde: N Engl J Med 2017;337:13-27

Lue lisää:

Mistä apua lihavuuteen? Suomeen tehtiin etävalmennus uudeksi hoitoväyläksi

Lihavuusleikkaus: Suomessa tehdään nyt myös mini-ohitusleikkauksia

Lue haastattelu: Kun lihavuusleikkaus on ainoa vaihtoehto

Julkaistu: 6.8.2017