Treeni ja ravinto

5 vinkkiä, joilla vältät vammat kuntosalilla

Älä hanki itsellesi turhia vammoja, joista toipumiseen kuluu kallisarvoisia harjoittelupäiviä. Lue vinkit, kuinka parannat suorituskykyäsi ja vältät onnettomuudet.

Teksti Liina Sievers
Kuvat Milka Alanen, iStock
3.5.2016

Käytä asianmukaisia treenivaatteita

Laita jalkaasi kengät, jotka tukevat riittävästi harjoituksesi aikana jalkojasi. Sido nauhat kiinni. Suosi vaatteita, joista näet kehon kaaret ja kulmat. Asetu tarvittaessa peiliin päin niin, että näet kriittiset kohdat, esimerkiksi selän notkon ja polvikulman säilymisen suorin jaloin maastavetoa tehdessä.

Tukivöitä kannattaa käyttää ainoastaan silloin, kun se on välttämätöntä. Ulkoiset tukivyöt heikentävät kehon omaa vastetta ja huomaat lihasvoimasi heikkenevän harjoitus harjoitukselta konkreettisesti jo muutamassa viikossa. Mikäli painojen lisääminen on välttämätöntä nopeammalla aikataululla esimerkiksi lihasmassan kasvatuksessa tai maksimivoiman hankinnassa, suosittelen silloinkin käyttämään vöitä vain kaikkein kovimmissa sarjoissa.

Lue myös: Näin valitset oikeat treenivaatteet

Lähde treenaamaan vain hyvin palautuneena ja ravittuna

Huonojen unien ja ruokailujen väliin jäämisen jälkeen ei pahemmin kannata painojen pariin lähteä hillumaan. Riskit ovat ilmeiset. Kompastelet helpommin, tasapaino horjuu eivätkä lihakset jaksa työskennellä täydellä teholla.

Nauti 1-1,5 tuntia ennen harjoitusta tukeva välipala tai 15-30 minuuttia ennen nestemäinen välipala, esimerkiksi smoothie tai proteiinipirtelö, jossa on hiilihydraattia mukana.

Nestemäinen välipala imeytyy nopeammin vatsalaukusta ohutsuolen kautta verenkiertoon. Lihaksesi saavat kaipaamaansa energiaa eikä painavampi ruoka jää vatsaan hölskymään.

Lue myös: Syötkö sinäkin liian vähän?

Keskity tekemääsi

Puhelimen näplääminen tai siinä puhuminen, selfieiden ottaminen tai kirjan lukeminen treenin aikana vie huomiosi täysin muualle. Et saa itsestäsi parastasi irti ja helpommin toilailet mitä sattuu.

Pidä huomiosi ja ajatuksesi täysin harjoituksessa, hae tekemiseen flowta ja draivia sisältäsi. Kuuntele musiikkia, jos ympäristö häiritsee tai pyydä kaveria mukaasi sparraajaksi. Myös personal trainerin kanssa harjoittelu voi antaa vinkkejä keskittymiseen.

Opettele tekniikat

Mitä paremmin hallitset suoritustekniikat, sitä todennäköisemmin selviät harjoittelusta vammoitta. Hae tuntumaa kohdelihaksia jännittämällä ja hallitulla suorittamisella. Opettele ymmärtämään oleelliset tekijät treenissäsi olevista liikkeistä.

Lue myös: Älä telo itseäsi tekemällä liikkeet väärin

Toimi salin sääntöjen mukaan

Laita painot oikeille paikoilleen. Käytä laitteita vain siihen tarkoitukseen, joihin ne on tarkoitettu. Älä tee liikkeitä, jotka voivat vahingoittaa kanssatreenaajia. Älä soita musiikkia ääneen tai äläkä häiriköi muita.

Kehu ja kiitä – ja muista siivota jälkesi. Näin pysyy sopu yllä parhaiten.

Lue myös: Treenaaja, älä tee näitä 7 mokaa!

Personal trainer Liina Sievers jakaa parhaat vinkkinsä treeniin kauneusjaterveys.fi:n lukijoille. Joka viikko uudet ohjeet!

"Työskentelen personal trainerina, kouluttajana sekä ravintovalmentajana. Iltaisin ohjaan ryhmäliikuntatunteja, lenkkeilen koiran kanssa metsässä, opiskelen saksaa ja muita mielenkiintoisia asioita. Minulla on kaksi lasta, joiden kanssa pelataan futista, käydään uimassa ja katsotaan hyviä leffoja kasassa sohvalla. Haaveilen pitkistä yöunista ja kiireettömistä aamuista ja siitä, että minulla olisi vastaus kaikkiin maailman kysymyksiin."

Lue myös:

Näin treenaat oikein

Tehosta treeniäsi pienillä muutoksilla

Nämä lajit antavat kiloille kyytiä

Näin löydät sinulle parhaan ajan treenata

Katso myös nämä
Uusimmat
Tilaa uutiskirjeet tästä!

Voimaa ja viisautta suoraan sähköpostiisi