Treenaaja, älä tee näitä 7 mokaa!

Treenaaja, älä tee näitä 7 mokaa!
Nopeasti ajateltuna kuntoon pääseminen ei juuri ihmeitä vaadi. Tossut jalkaan ja baanalle, puntit käteen ja salille. Tiettyjä sudenkuoppia on kuitenkin hyvä välttää, sillä liiallisella innokkuudella kompastut niihin helposti.
Julkaistu 14.12.2015

1. Tavoitteellisuus

Televisiosta tutut rasvanpolttajat ja hilavitkuttimet täyttävät sängyn alusesi ja komeron nurkkasi. Turhautuneena katselet kasvavia pinoja ja sohvalla maatessasi odottelet vyötärölle kiinnitettyjen antureiden lähettämien sähköimpulssien ihmevaikutuksia. Silloin tällöin käyt lenkillä härveleiden toimintaa tehostaaksesi.

Korjaus: Tarkista tavoitteesi. Sen jälkeen vaaditaan raakaa lihastyötä tavoitteeseen päästäksesi. Aseta yksi iso päämäärä pidemmän, esimerkiksi vuoden päähän, ja muutama lyhyemmän aikavälin tavoite. Näin suunta pysyy koko ajan selvillä.

2. Ahnehtiminen

Sohvan pohjalta suoraan Tough Vikingille, se ei pelaa joka pelkää ja no pain no gain. Siinäpä mottojasi tulevalle vuodelle. Turha hipsuttelu ja säästely ei koskaan ole kuulunut tyyliisi, puolivoltilla pallon päälle ja menoksi.

Korjaus: Älä sorrukaikki mulle heti nyt”tyyppiseen ajatteluun! Ota ensin treenaamasi lajin perusteet haltuun. Älä monimutkaista äläkä ahnehdi. Et voi oppia kaikkea kerralla, eikä kuntosi kehity oikeaan suuntaan, jos teet asioita liian kovilla sykkeillä ja monimutkaisilla tekniikoilla.

3. Säännöllisyys

Harjoittelet mielestäsi säännöllisesti. Joka tammikuu neljästi ja joka syyskuu jaksat pari viikkoa. Näiden välissä vuosittainen puolen vuoden palautumisperiodi, jonka aikana käyt pari kertaa kävelyllä.

Korjaus: Säännöllisyys on kehittymisen edellytys. Harjoitusärsykkeitä pitää olla tasaisin väliajoin. Vuoteen pitää tulla kevyempiä harjoitusjaksoja tai jopa muutaman viikon tauko, mutta kehittyäksesi sinun tulee harjoitella säännöllisesti sinulle sopivalla rasitustasolla. Pidä joka viikko 1-3 lepopäivää ja harjoitusviikon sisältö tavoitteen mukaisena.

4. Yksilöllisyys

Löydätte kavereiden kanssa netistä kivan näköisen harjoituskokonaisuus-esimerkin, jota lähdette yhdessä toteuttamaan. Yksi teistä ei ole aiemmin liikkunut, toinen ei koskaan käynyt salilla, kolmannella on polvi rikki ja sinä valvot yöt lasten kanssa. Kimppatreenit eivät oikein kulje ja motivaatio ylläpysyminen on lujilla.

Korjaus: Elämäntilanne, terveys ja tavoitteet vaikuttavat suuresti valintoihin fyysisen harjoittelun suhteen.  Samaa ohjelmaa ei voi monistaa kaikille. Yksilölliset tekijät on aina otettava huomioon.

5. Pitkäjänteisyys

Treeninupit kaakkoon ja dieetti päälle, ennen treeniä laturia ja päälle palautusjuomia. Haluat lihaksia ja olet valmis bodaamaan isolla otteella tähän päästäksesi. Muutaman viikon tai kuukauden jälkeen kehosi leikkaa kiinni. Seuraava puoli vuotta palautellaan ylirasituksesta ja muutamasta revähdyksestä.

Korjaus: Koko arsenaalia on lihaskuntoharjoittelussa kerralla turha ottaa käyttöön. Kehitys kehittyy alussa pienemmälläkin vaivalla. Kiinnostus pysyy yllä etkä väsy ja uuvu ravintolisä-taulukoiden edessä. Ota erikoistekniikat ja ravintolisät kehiin vasta siinä vaiheessa, kun harjoittelussasi tulee vastaan pidempi tasannevaihe tai et tavallisella ruualla pysty täyttämään päivittäistä energiantarvettasi. Silloinkin harkiten. Ensimmäiset pari vuotta pystyt aloittelevana treenaajana pitämään kehitystä yllä normaalilla harjoittelulla ja pienillä variaatioilla ihan helposti.

6. Ravitsemus

Haluat kiinteytyä ja pudottaa painoa. Tähän löydätkin kivan esimerkkipäivän netistä. Otat sen suoraan käyttöön. Kuka muka sanoo, että syöminen on vaikeaa? Mitä nyt vähän reisiä hapottaa ja salilla pyörryttää ja vatsakin on koko ajan sekaisin. Mutta eikös se niin ole, että kaikki mikä tulee ulos, laihduttaa?

Korjaus: Meitä on erikokoisia ja erityyppisesti harjoittelevia ihmisiä. Jatkuvalla jojottelulla ja erityyppisten dieettien kokeilulla blokkaat painonpudotuksen ja fyysisen kehityksesi tehokkaammin kuin millään muulla. Tavoite, koko ja mahdolliset rajoitukset sanelevat vuorokaudessa tarvitsemasi kalorimäärät, eikä sama suositus todellakaan sovi kaikille.

7. Kokonaisuus

Haluat pyöreät pakarat ja vähärasvaisen masun ja niihin panostat täysillä. Teet mäkivetoja ja 500 vatsarutistusta päivässä. Syöt mahdollisimman vähän rasvaa ja hiilareita, jotta six pack sulaisi esiin.

Korjaus: Harjoittelun liiallinen yksipuolisuus kiristää kehoa ja pahentaa lihasepätasapainoa.  Ilman riittävää lepoa, palautumista sekä ruuasta saatavaa energiaa ei parhainkaan treeniohjelma tuota tulosta. Muista, että rasva tarvitsee rasvaa palaakseen ja hiilihydraatit ovat kehon tärkein polttoaine. Tiettyihin lihasryhmiin voi kiinnittää huomiota, mutta muita ei saa siinä sivussa unohtaa. Liiallinen panostaminen yksityiskohtiin voi heikentää kokonaisuutta.

Pidä huoli monipuolisuudesta niin harjoittelussasi kuin ravitsemuksessasi. Vaikka perille on mukava päästä, opettele nauttimaan myös matkasta. Matkalla meillä kuluu eniten aikaa – tehdään siitä sen arvoista.

Personal trainer Liina Sievers jakaa parhaat vinkkinsä treeniin terve.fi:n lukijoille.

"Työskentelen personal trainerina, kouluttajana sekä ravintovalmentajana. Iltaisin ohjaan ryhmäliikuntatunteja, lenkkeilen koiran kanssa metsässä, opiskelen saksaa ja muita mielenkiintoisia asioita. Minulla on kaksi lasta, joiden kanssa pelataan futista, käydään uimassa ja katsotaan hyviä leffoja kasassa sohvalla. Haaveilen pitkistä yöunista ja kiireettömistä aamuista ja siitä, että minulla olisi vastaus kaikkiin maailman kysymyksiin."

Kommentoi »