Älä töppää treenatessa - opi salietiketti!

Älä töppää treenatessa - opi salietiketti!
Äkäisiä vilkaisuja, salaista pälyilyä. Sinua ei tervehditä ja koet olosi ulkopuoliseksi. Et uskalla pyytää apua. Sali-intosi lopahtaa moisen takia heti alkuunsa. Kuulostaako tutulta?
Julkaistu 26.10.2015

Uuden harrastuksen aloitus tyssäsi alkuunsa ja harmittaa. Omassa eteisessä painojen heiluttelu ei motivoi pätkääkään. Löytyykö keinoja, millä salilla treenaaminen olisi itsellesi ja muille mukavampaa? 

Vedähän trikoot takaisin jalkaan ja hikipanta otsalle! Alta löytyviä vinkkejä noudattamalla uskaltaudut kasvattamaan raudanlujaa hauistasi tuota pikaa.

1. Saapuessasi tervehdi ystävällisesti.

Jos amerikkalainen pepsodent-hymy ja suureen ääneen ihastelu ei sovi imagoosi, on sille linjalle turha lähteä. Kohtelias hymy ja nyökkäys riittää. Kukaan ei ole tullut salille puremaan keneltäkään päätä poikki. Luultavasti kaikki muutkin ovat yhtä epävarmoja siitä, miten ahtaassa tilassa kohdata.

2. Ota saliympäristö haltuusi kaikessa rauhassa.

Uutena treenaajana sinun ei kuulukaan tietää, mitä laitteita salilta löytyy ja missä käsipainoja säilytetään. Kierrä ja katsele, kysy neuvoa tarvittaessa. Avaa suusi ja tunnusta tietämättömyytesi. Ei se ole häpeä. Sinun on heti helpompi olla, kun et yritä esittää itseäsi viisaampaa.

3. Anna treenirauha.

Osa porukasta on tullut tekemään tiukkaa treeniä eivätkä ole juttuseuran tarpeessa. Tätä tulee kunnioittaa. Huppu päässään ja napit korvilla harjoitteleva karju ei luultavasti todellisuudessa ole tympeä tyyppi. Hän haluaa vain keskittyä omaan treeniinsä ja tällä tavalla ”eristäytymällä” treeni säilyy intensiivisenä.

4. Kuuntele omaa musiikkiasi.

Jos itse kärsit liian sosiaalisista kanssatreenaajista tai et pidä salilla soivasta musiikista, laita kuulokkeet omaan päähäsi ja musa soimaan. Toimii! Älä silti mulkoile ketään epäkohteliaasti ja jos joku tulee juttelemaan, ota ainakin toinen nappi korvastasi pois.

5. Selän takana naureskelua ja pilkkaa ei tule hyväksyä.

Hyökkäys on usein paras puolustus, asian voi ottaa suoraan puheeksi. Tämä usein riittää saamaan naureskelijoilta jauhot suuhun. Jos et kehtaa kohdata tyyppejä suoraan, kannattaa ottaa yhteyttä salin johtoon. Neuvoisin ottamaan sinne yhteyttä joka tapauksessa. Kenenkään salille ei ole hyvää mainosta ylläpitää tällaista kulttuuria. Jos olet epävarma omasta tekniikastasi, pyydä saman tien pt:ltä apua.

6. Vuorotelkaa laitteissa.

Turhan jonottamisen sijaan kysy taukoa pitävältä kohteliaasti, voitteko vuorotella. Älä itsekään pidä välineistöä tarpeettomasti omiin tarkoituksiisi omittuna.

7. Pyyhi hiet pois laitteista käyttösi jälkeen.

Jos joku jättää hikilammikon jälkeensä juuri siihen laitteeseen, mihin olit siirtymässä, on sinulla pari vaihtoehtoa. Voit kipittää perään ja ystävällisesti pyytää tyyppiä siivoamaan jälkensä. Voit myös pyyhkiä itse jäljet ja antaa asian olla sen kummemmin sitä murehtimatta. Valitse taistelusi.

8. Uskalla pyytää apua.

Jos joku on jättänyt liian painavia levypainoja tankoon tai jokin säätövipu jumittaa, pyydä apua. Kaikki yleensä auttavat mielellään. Laita aina käyttämäsi painot takaisin telineeseen.

9. Tunnusta omat voimasi.

Älä lähde varmistamaan, ellet jaksa varmistaa. Ketään ei hyödytä, jos molemmat makaatte tangon alla solmussa rojut niskassa vain siksi, ettet kehdannut kieltäytyä. Tunne voimasi. Tunne vastuusi.

10. Pidä treenivaatteesi puhtaana.

Pese treenivaatteesi aina treenin jälkeen. Mikään ei karkota kavereita ympäriltä tehokkaammin kuin puoli vuotta yhteen putkeen pesemättä pidetty t-paita.

Loppusanat:

Muista yleinen reilu ja rehti meininki. Me suomalaiset olemme ujoa ja sisäänpäin kääntynyttä kansaa ja tykkäämme huolehtia omista asioistamme. Tätä asiaa voi jokainen halukas omalta osaltaan pyrkiä muuttamaan.

Tehdään yhdessä salista mukava paikka treenata.

Personal trainer Liina Sievers jakaa parhaat vinkkinsä treeniin kauneusjaterveys.fi:n lukijoille. Joka viikko uudet ohjeet!

"Työskentelen personal trainerina, kouluttajana sekä ravintovalmentajana. Iltaisin ohjaan ryhmäliikuntatunteja, lenkkeilen koiran kanssa metsässä, opiskelen saksaa ja muita mielenkiintoisia asioita. Minulla on kaksi lasta, joiden kanssa pelataan futista, käydään uimassa ja katsotaan hyviä leffoja kasassa sohvalla. Haaveilen pitkistä yöunista ja kiireettömistä aamuista ja siitä, että minulla olisi vastaus kaikkiin maailman kysymyksiin."

Lue myös:

Kommentoi »