Tunnistatko itsesi? Tällainen on personal trainerin unelma-asiakas

KAUPALLINEN YHTEISTYÖ: Trainer4You
Tunnistatko itsesi? Tällainen on personal trainerin unelma-asiakas
Personal trainer Liina Sievers kirjoittaa tällä viikolla palstallaan, millainen on pt:n unelma-asiakas. Mihin ryhmään sinä kuulut?
Julkaistu: 6.7.2015

Muutama viikko sitten kävin läpi hyvän personal trainerin ominaispiirteitä. Mieleeni jäi itämään ajatus unelma-asiakkaasta. Mistä sellaisen tunnistaa – vai tunnistaako? Onko olemassa hyviä tai huonoja asiakkaita siinä missä personal trainereitakin? Katsotaanpa …

Unelma-asiakas A:lla asiat ovat sopivasti rempallaan. On kiirettä, stressiä ja vuosien saatossa kertyneitä ylimääräisiä kiloja. Syödään miten sattuu ja kuntosalia vihataan. Siellä ei ole muuta kuin hikisiä ällöttäviä miehiä, jotka tuijottaa. Futistreenejä, puolison työmatkoja. Piha joka vie järjen mennessään. Lapsista pidetään huolta, mutta oma hyvä unohdetaan.

Kertomansa mukaan asiakas syö ihan kauheasti ja vähintäänkin tarpeeksi. Eilenkin vasta söi, eikä siitä ole kuin kuusitoista tuntia. Asiakas pitää salaa painopäiväkirjaa itselleen. Pt:n laatimalla ruokavaliolla hän takuulla tulee paisumaan pullaksi. Asiakas pelkää lihaksia eikä halua näyttää mieheltä. Hän haluaa vain mahtua nuoruusvuosien vaatteisiin.

Personal trainserin kanssa voidaan kartoittaa arjen kuormitusta. Miettiä, mikä on itselle tärkeintä. Laaditaan simppelit suunnitelmat ja pyritään minimoimaan stressiä. Useimmiten kuntosalipelkoon on syynä se, ettei tiedetä. Vieraassa paikassa outojen härveleiden keskellä ollaan hukassa. Lenkkeillään liian kovalla tempolla. Koska ei syödä, ollaan tavattoman väsyneitä. Usein yhteistyössä pienillä muutoksilla saadaan aikaan huikeita tuloksia.

Unelma-asiakas B on aina ollut kova liikkumaan. Pumppia, jumppia, sisäpyörää, lenkkiä. Seitsemän päivää viikossa, neljä tuntia illassa. Haudassa on aikaa levätä, crossfit-treenit ovat elämän eliksiiriä. Kärsimys se on mikä jalostaa. Kipu on  keino tuntea olevansa elossa.

Kehitys ei kehity. Rasvaprosentti ei pienene. Naparasva jököttää vyötäröllä etelänapamantereen kaltaisena. Polviin koskee ja olkapäitä särkee. Homma ei toimi, mutta vanhoja tapoja on vaikea päästää menemään.

Pt:n kanssa mietitään, missä on järkeä. Usein liikutaan enemmän kuin ammattiurheilija, ilman vastaavaa palautumista. Lihashuollosta ei pidetä huolta eikä kevyitä treenejä tule tarpeeksi. Kipu voi olla merkki virheellisestä kuormituksesta ja puutteista asennonhallinnassa. Opetellaan hillitsemään vauhtia, jotta päästään nauttimaan myös tuloksista.

Unelma-asiakas C on ikuinen välttelijä. Hän ”unohtelee”, on ”kiireessä”, ”tavoittamattomissa” ja ”lomalla”. Hän ottaa ohjeet vastaan ja hymyilee, vannoo ja vakuuttaa. Hän tekee, hän pystyy, onhan se totta ja aivan niin.

Kotona asiakas syö maksamakkaraa ja meetwurstia. Hän ei jaksa nousta sohvalta lenkille, ei vastaa pt:n viesteihin. Tapaamisilta hän myöhästyy, sai juuri vatsataudin ja jalkaan kuolion. Hän haastaa, epäilee ja valehtelee. Uskoo ettei mikään, mitä sanotaan, saa häntä muuttumaan.

Pt:n joutuu usein nostelemaan tällaista asiakasta ”seinälle”. Otetaan mittaa siitä, kumpi käskee ja mitä tehdään. Vaatii pt:ltä puhujan lahjoja ja salapoliisin taitoja, jotta väistelijä alkaa ottaa vastuuta. Täytyy löytää perimmäinen syy ja motivaation lähde, mahdollinen kipupiste,  jotta välttelijästä saadaan vastuunkantaja.

Unelma-asiakas D pumppaa rautaa salilla. Kolme tuntia pelkkää hauista ja penkkiä. Aerobinen harjoittelu on saatanasta. Voima ei kasva jos lihaa liikuttaa lenkkipolulla. Elämän syvempi totuus löytyy pakkotoisto-foorumeilta. Mitä proteiiniin tulee, niin onko sitä muka joku joskus jossain saanut yliannostusta?

Asiakas treenaa pelkillä tehokeinoilla. Pudotussarjaa, rest pausea, pyramideja. Kassi on täynnä magnesiumia ja hiirenkorville luettuja lehtiä. Tukivyöstä lanteilla ei luovuta edes vessaan mennessä. Raidalliset salihousut kohoavat kainaloihin eikä T-paitaa ole pesty kuin kerran silloin kun tukka oli vielä mallia kasari.

Tällaisen asiakkaan kanssa asioista täytyy olla selvillä ja tiukkaa faktaa taustalla. Kehityksen täytyy kehittyä ja proteiinisynteesistä käydä keskusteluja. Mitä isompikokoinen pt itse on, sitä uskottavammalta hän kuulostaa asiakkaan korvissa.

Unelma-Asiakas E tekee pose-harjoituksia jokaisen peilin edessä. Hänellä ei koskaan ole vaatteita, vain pieniä kankaanpaloja liimattuna keholle. Hänellä on suihkusta saatu rusketus ja hymy joka häikäisee. Dieetillä treenataan pipo päässä lapasissa, vilunväristyksien määrä on vakio.

Asiakkaalla on unelmavartalo ja unelmaelämä ja poikaystävä joka pelaa jääkiekkoa. Jokainen suupala punnitaan vaa’alla. Jokainen sarja tehdään loppuun raivolla. Lopuksi kontataan kotiin.

Tällaisen asiakkaan kanssa pt:n on suotavaa omata itsekin fitness-taustoja. Täytyy osata suunnitella kisaan tähtääviä harjoituksia ja dieettiohjeita. Täytyy ymmärtää, miten keho toimii ketoosilla ja miten lisätä kaloreita dieetin loppuessa.

Unelma-Asiakas F on kilpa-urheilija. Hän on aina joko kisoissa tai kotona nukkumassa. Hänelle saa kärrätä ruokaa kottikärryillä ja treeneissä hän tekee tikapuuharjoituksia. Instagram-tili on täynnä kuvia itsestä ja toisista urheilijoista, joista kenelläkään ei ole mitään aavistusta.

Hänellä on sponsoreita ja niiden tulee näkyä joka paikassa. Tossut viimeistä huutoa ja joka päivä käydään hieronnassa. Ei ole elämää urheilun ulkopuolella.

Pt:llä täytyy olla ymmärrystä ammattiurheilusta. Syventävää valmennus-koulutusta ja taustoja lajinomaisesta harjoittelusta. Kausisuunnitelman laatimista sanelee kilpakalenteri ja kauden vaihe ja treenit kulkevat tarkoissa sykleissä. Yhteistyötä tehdään isommassa ringissä. 

Tekemäni lista on asiakas-kuvauksissa tarkoituksella kieli poskessa kirjoitettu ja toivon, että se viihdytti.

Halusin listallani osoittaa, että asiakkaita on yhtä moneen lähtöön kuin meitä valmentajiakin. Jokainen löysi varmasti piirteitä, jotka osuvat omalle kohdalle. Itse löysin itseni useasta kohdasta. Vaikka vakavissaan ollaankin, ei elämää kannata ottaa vakavasti.  

Oma elämä on oma elämä, omat tavoitteet henkilökohtaisia. Elämänmuutos vaatii aina itsekuria. Välillä asiakkaita saa paimentaa kuin pieniä lapsia. Joku haastaa ja haluaa kovaa kuria, toiselle riittää pieni kuiskaus ja halaus ovella.

Jokainen asiakas on Unelma-asiakas jollekin personal trainerille jossakin. Toivon, että löydätte toisenne.

Personal trainer Liina Sievers jakaa parhaat vinkkinsä treeniin .

"Työskentelen personal trainerina, teen yritysvalmennuksia ja luennoin hyvinvointiin liittyvistä asioista. Trainer4You:lla toimin kouluttajana ja asiantuntija-tehtävissä. Iltaisin ohjaan ryhmäliikuntatunteja, lenkkeilen koiran kanssa metsässä, opiskelen saksaa ja muita mielenkiintoisia asioita. Minulla on kaksi lasta, joiden kanssa pelataan futista, käydään uimassa ja katsotaan hyviä leffoja kasassa sohvalla. Haaveilen pitkistä yöunista ja kiireettömistä aamuista ja siitä, että minulla olisi vastaus kaikkiin maailman kysymyksiin."

Kommentoi »