Asiantuntija lyttää pikadieetit: "Ihan höpöhöpöä"

Asiantuntija lyttää pikadieetit: "Ihan höpöhöpöä"
Kesäjuhlat lähestyvät, mutta juhlamekko kiristää. Sairaaladieetti, lentoemäntädieetti tai niukkaenerginen ruokavalio: niistäkö apu?
Julkaistu 5.7.2015

− Yleisesti ottaen en näe pikadieeteissä mitään järkeä, toteaa ravitsemusterapeutti ja personal trainer Mikko Rinta.

Sairaaladieetissä tiukkaa ruokavaliota noudatetaan orjallisesti 13 päivän ajan. Dieetin aikana syödään kolme kertaa päivässä, ja ruokavalion pääosassa ovat liha ja kala. Dieettiohjeen mukaan pienikin lipsahdus, jopa ylimääräinen kahvikupillinen, johtaa siihen, että dieetti täytyy välittömästi keskeyttää.  

Rinnan mukaan dieetillä ei ole mitään tekemistä nykypäivän suositusten kanssa. 

− Uskon, että dieetti on kehitetty aikanaan sairaalakäyttöön potilaille, joiden on syystä tai toisesta pitänyt päästä nopeasti eroon kiloista, esimerkiksi leikkausta varten. Siitä dieetti on lähtenyt leviämään niin sanottuun viihdekäyttöön.

Sairaaladieetin kehutaan muuttavan aineenvaihduntaa pysyvästi niin, että menetetyt kilot eivät palaa takaisin ainakaan seuraavaan kahteen vuoteen. Tämä on Rinnan mukaan puppua. Hänen mukaansa aineenvaihduntaa ei ole mahdollista muuttaa 13 päivän aikana pysyvästi. Aineenvaihdunta jopa hidastuu, ja normaaliin ruokavalioon palaamisen jälkeen kilot palaavat nopeasti takaisin, mahdollisesti korkojen kera.

− Sairaaladieetin sisältö ei sinänsä ole huonoimmasta päästä, mutta en itse suosittelisi sitä kenellekään. Pikadieeteissä painoa lähtee helposti lihasmassasta, ja lisäksi ne altistavat helposti houkutuksille. Pahimmassa tapauksessa dieetti päättyy niin, että lähes koko jääkaapin sisältö kumotaan kerralla suuhun, Rinta varoittaa.

Lentoemäntädieetti

Myöskään lentoemäntädieetti ei saa Rintaa hihkumaan innosta. Dieetin kerrotaan saaneen nimensä niiltä ajoilta, kun lentoemäntien piti pituusrajoitusten lisäksi täyttää myös tietynlaiset painovaatimukset. 

Kuten sairaaladieetissä, myös lentoemäntädieetissä noudatetaan tiukkaa ruokavaliota, mutta vain neljän päivän ajan. Lyhyestä kestostaan huolimatta dieetin luvataan johtavan jopa neljän kilon painonpudotukseen neljän dieettipäivän aikana. 

Jokaiselle päivälle on dieetissä laadittu tarkka ruokavalio, jota tulee noudattaa pilkuntarkasti. Lounaan ja päivällisen sisällöt vaihtelevat, mutta aamiainen on joka päivä sama: puolikas greippi ja kahvia tai teetä ilman maitoa ja makeutusaineita. Lounaaksi on tarjolla esimerkiksi 200 grammaa broileria, salaattia sekä 1 ½ desilitraa tomaattimehua.

Neljän kilon painonpudotus neljän päivän aikana on Rinnan mukaan paljon luvattu.

−Toki, jos ylipainoa on todella paljon, on mahdollista tiputtaa äkkiä paljonkin painoa, mutta yhtään pienemmälle ihmiselle tuo on jo aika paljon luvattu.

Pidempikestoinen projekti

Rinnan mukaan laihdutusta kannattaa aina ajatella pitkäaikaisena projektina, jonka aikana elämäntavat ja ruokavalio pistetään pysyvästi remonttiin. Jo sillä, että perusasiat laitetaan kuntoon, saadaan Rinnan mukaan aikaiseksi hyviä tuloksia. Kun perusasiat ovat kunnossa, dieettejä voidaan käyttää tehokeinona.

− Kaikenlaista olen kuullut. Tuloksia on saatu aikaan muun muassa peruna- ja roskaruokadieetillä, mutta en silti suosittele niitä kenellekään. Laihtuminen on periaatteessa mahdollista, mutta ihminen ajautuu tällaisilla ruokavalioilla helposti aliravitsemustilaan, sillä esimerkiksi roskaruoasta ei tarvittavia ravintoaineita saa, Rinta toteaa.

Jos nopeat tulokset houkuttavat

Jos haluaa välttämättä laihtua nopeasti, Rinta suosittelee pikadieetteihin turvautumisen sijaan esimerkiksi erittäin niukkaenergistä ENE-ruokavaliota, joka tunnetaan myös VLCD (very low calorie diet) -nimellä.

− En usko, että täysin terve ihminen tekee parin viikon sairaaladieettikokeilulla tai lentoemäntädieetillä elimistölleen pysyvää hallaa, mutta näitä järkevämpi vaihtoehto on mielestäni erittäin niukkaenerginen ruokavalio, joka toteutetaan yleensä valmiilla, apteekista saatavilla ravintovalmisteilla. Niiden avulla voidaan taata tarvittavien ravintoaineiden saanti.

Erittäin niukkaenergistä dieettiä suositellaan vain henkilöille, joilla on runsaasti ylipainoa. Dieettiä voi kokeilla itsenäisesti enintään kolmen viikon ajan, jos painoindeksi on yli 25, eli lievän ylipainon puolella.

Jos painoindeksi on yli 30, dieettiä tulee tavoitteiden saavuttamiseksi noudattaa luultavasti yli kolme viikkoa. Silloin Rinta suosittelee hakeutumaan terveydenhuollon tai ravitsemusterapeutin pakeille ennen dieetin aloittamista.

− Jos esimerkiksi juhlia varten haluaa pudottaa nopeasti muutamia kiloja, suosittelen kokeilemaan ennemmin ENE-dieettiä kuin sairaala- tai lentoemäntädieettiä, joiden ajattelen olevan ihan höpöhöpöä, Rinta kiteyttää.

Asiantuntija: Mikko Rinta, laillistettu ravitsemusterapeutti ja Trainer4You -ravintovalmentajakoulutuksen päävalmentaja.

1 kommentti