Näin valitset hyvän personal trainerin

KAUPALLINEN YHTEISTYÖ: Trainer4You
Näin valitset hyvän personal trainerin
Kaipaatko apua treeniin tai painonpudotukseen? Ei ole ihan sama, kenet hommaan palkkaat. Lue, mistä erotat hyvät personal trainerin.
Julkaistu 22.6.2015

Eräs miespuolinen ystäväni kysyi minulta kerran, voiko sellaiseen personal traineriin luottaa, jonka paino on valmistumisen jälkeen noussut 20 kiloa. Sehän vähän riippuu. Onko paino tullut lihaksena vai läskinä? Päällepäin hyvää personal traineria ei välttämättä erota naapurin jussista. Alla muutamia ajatuksiani asiasta.

Itse olen sitä mieltä, että sillä ei ole väliä, onko koutsi pitkä tai pätkä, täynnä lihasta vai vähän pullea. Kunhan omat elämänarvot näkyvät työssä, mitä tehdään, ja sitä tehdään sydämellä.

Aamuyön juomalaulut humalapäissään taksijonossa eivät anna pt:sta kirkkainta kuvaa ammatillisesti – etenkään jos maanantaina tapaatte kuntosalin ovella saliohjauksen merkeissä. Mikään ei ole häiritsevämpää kuin mälli valmentajan ylähuulen alla, tupakan jälkiaromeilta haiseva hengitys tai pornopostaukset Facebookin seinällä.

Kaikkein eniten häiritsee, jos ei saa sitä, mitä tilaa. Kun ei itse tiedä ja haluaa oppia. Ostaa kalliilla rahalla valmentajan huomatakseen, ettei tällä ole aavistusta. Valmennuksen sisältö sävelletään lennosta. Pettymys jää kaivamaan kuin roska hampaan koloon ja innostus katkeaa kuin kanan lento. Välilevyt on kivempi pitää omassa selässä kuin salin takaseinässä eikä ylikunto ole ylivoimaa vaan jotain ihan muuta.

Hyvä pt voi tulla vastaan kulman takaa, mutta mistä sellaisen erottaa? Kuka tahansa voi kutsua itseään ohjaajaksi, valmentajaksi, personal traineriksi. Lyödä arvonimen rintaan ja alkaa valmentaa. On kirjekurssia, etäopintoja, maksettuja papereita rajan takaa.

Hyvä peruskoulutus kestää pidempään kuin viikonlopun, mieluiten lähemmäs vuoden. Tällöin ehditään käymään läpi kaikki tarpeellinen. Europe Active -leima todistuksen kulmassa takaa laatukoulutuksen. Kattojärjestö valvoo, että jokainen pt saa tarvitsemansa tietotaidon ja valmiudet työkentälle. Valmistuttuaan on vasta tiensä alussa ja jokaisella on into piukassa. Hyvä valmentaja ei kuitenkaan ole koskaan valmis ja tämä nöyryys tulee näkyä. Sinä päivänä kun pt kuvittelee tietävänsä kaikesta kaiken, on aika vaihtaa ammattia.

Paperi takaa tietyn koulutuksen, mutta paljon muutakin vaaditaan. Hyvän personal trainerin tulee olla paikalla asiakastaan varten. Hän katsoo silmiin eikä kelloon tai rintoihisi. Hyvä pt ei valmennustilanteessa huutele muualle. Oman treenin ja kavereiden tapaamisen hän hoitaa omalla ajallaan. Hyvä pt muistaa nimesi ja treeniohjelmasi, tukee ja tsemppaa ja hillitsee intoiluasi sopivalla tavalla.

Hyvä pt tulee salille ja kysyy, mitä kuuluu ja ihan oikeasti kuuntelee. Hän ei lyö ketään lyttyyn, ei hauku eikä panettele. Hyvä pt ottaa asioista selvää ja ymmärtää arkeasi. Hän etsii sinut käsiinsä, jos yrität piiloutua, ja osaa esittää oikeita kysymyksiä.

Hyvä pt tietää ja taitaa monipuolisesti hyvän kunnon eri osa-alueita. Hän osaa harjoittelun jaksottamisen asiakkaan tavoitteiden perusteella. Useimmilla on oma intohimon kohde, esimerkiksi massankasvatus tai juoksu maratonilla. Monella pt:lla on omat sivut, ja aina voi soittaa ja kysellä. Jos itselläsi on tarkka intressi ja määrätty tavoite, voi olla yksi vaihtoehto valita pt tämän suuntautumisen perusteella.

Olen kuullut sanottavan, ettei pt:n tarvitse tietää ravitsemuksesta eikä siitä tarvitse kysellä. Fakta on se, että liikkuakseen on jokaisen syötävä riittävästi. Hyvä pt ei voi jättää tätä huomioimatta. Perusteet on jokaisella pakko olla hallussa ja mielellään siihenkin ekstrakoulutusta. Hyvä pt selvittää, mitä syöt ja milloin ja saatko riittävästi ravintoaineita. Hän katsoo, että ruokavalio tukee tavoitteen mukaista harjoittelua ja tarvittaessa painonpudotusta. Tästä kirjoitan lisää ensi viikolla.

Kuinka usein sitten pt:n kanssa tavata? Sehän riippuu siitä, mitä keskenänne sovitte. Alkuun se voi olla usein, jotta pääset alkuun, jopa useamman kerran viikossa. Joillekin voi riittää kerran, pari kuukaudessa. Toisille riittää ohjelman päivittäminen ja puhelinsoittelu. Samalla ohjelmalla on turha useaa vuotta sahata, parin kuukauden välein keho tarvitsee ärsykkeen vaihtelua.

Hyvä personal trainer näkee sinut kokonaisuutena. Hän kysyy, ottaa selvää ja tarvittaessa kilauttaa kaverille.

Tiimivoima on ylivoimaa – hyvän valmentajan käsissä olet savea, vahaa ja sateenkaaren värejä.

Personal trainer Liina Sievers jakaa parhaat vinkkinsä treeniin.

“Työskentelen personal trainerina, teen yritysvalmennuksia ja luennoin hyvinvointiin liittyvistä asioista. Trainer4You:lla toimin kouluttajana ja asiantuntija-tehtävissä. Iltaisin ohjaan ryhmäliikuntatunteja, lenkkeilen koiran kanssa metsässä, opiskelen saksaa ja muita mielenkiintoisia asioita. Minulla on kaksi lasta, joiden kanssa pelataan futista, käydään uimassa ja katsotaan hyviä leffoja kasassa sohvalla. Haaveilen pitkistä yöunista ja kiireettömistä aamuista ja siitä, että minulla olisi vastaus kaikkiin maailman kysymyksiin.”

Kommentoi »