Personal trainer kertoo, millainen on hyvä tavoite

KAUPALLINEN YHTEISTYÖ: Trainer4You
Personal trainer kertoo, millainen on hyvä tavoite
Personal trainer Liina Sievers muistuttaa, että tavoite kannattaa asettaa maltilla.
Julkaistu 15.6.2015

Olen kuullut monenlaisia tavoitteita; yksi haluaa kiinteytyä, toinen lisää lihasta. Kolmas haluaa pudottaa painoa, juosta maratoneja tai vain jaksaa arjessa. Mistä sitä tietäisi, mitä kohti kulkea ja mikä on oma paras tavoite?

Ei ole oikeita tai vääriä tavoitteita. On vain erilaisia ihmisiä ja erilaisia elämäntilanteita. Kyse on lähtötilanteesta ja käytettävissä olevasta ajasta. Kaikkea on vaikea saavuttaa yhtä aikaa eikä mikään tule ilmaiseksi.

On hyviä ihmisiä ja hyviä tavoitteita. Joskus ne sopivat yhteen. Toisinaan eivät.

Jatkuvilla kovilla selkäkivuilla on mahdoton kasvattaa lihasmassaa, ellei perimmäistä syytä korjata. Nivelrikkoisilla polvilla on turha haaveilla pitkän matkan juoksusta kovalla asfaltilla. Kahdessa kuukaudessa on mahdotonta päästä bikinifitness–kuntoon eikä mikään dieetti sirä pelasta, jos lähtötasona on peruskuntoilija ja muutama kilo ekstrapainoa.

Usein kuntoilu ja hyvä elämä nähdään ”projektina”. On alku ja on loppu, ja kaikesta mahdollisesta joudutaan luopumaan siinä välissä. Aamulla kiskotaan kilometrejä rasvanpolttolenkillä. Jääkaapin oveen liimaillaan kuvia ihannevartalosta. Puristellaan vatsamakkaroita peilin edessä. Huokaillaan tuskaisina oman kuvan edessä.

Mainoksia, banderolleja, bussipysäkin valomainoksia. Kaikissa hyvännäköisiä, laihoja naisia ilman lihaksia, joiden kuvia on photoshopattu urakalla.

Näitä kuvia on ihana katsoa, mutta tavallisessa naisessa ne aiheuttavat itsetunnon romahduksia. Herää ajatus, etten kelpaa tällaisena. Tulee paine muuttaa, halu muuttua ihannekuvan naiseksi, ihanavartaloiseksi. Kauniiksi ja suosituksi; naiseksi ilman arjen ongelmia.

Tässä kohtaa kehityskäyrä kääntyy laskuun, ennen kuin ollaan päästy kunnolla edes alkuun. Ulkoa päin tuleva syy ja seuraus innostumiseen ei koskaan kestä muutamaa kuukautta pidempään. Lahjakortti, etelän matka, parhaan ystävän häät. Kesä tuli, kesä meni eikä jäljelle jäänyt mitään pysyvää.

Hyvä tavoite on arkeen sidottavissa, ja se on helppo saavuttaa. Hyvä tavoite ottaa huomioon lähtötason eikä sillä koskaan ole kiire mihinkään. Hyvän tavoitteen seuranta on tärkeää; nouseeko rauta, kapeneeko uuma, riittääkö energia tekemiseen.

Hyvä tavoite herättää motivaation tekemiseen omasta kehosta, ajatuksista, luista ja ytimistä. Syntyy halu muutokseen, jotta itsellä olisi parempi olo omassa kehossa. Kun lähtee liikkeelle maltilla, on matkan varrella aikaa ihailla maisemia. Rento mieli rennossa kehossa ottaa paremmin vastaan tietoa ja treeniä.

Aseta tavoitteita maltilla. Viikkoon lihaskuntoa ja lenkkeilyä. Älä unohda kehonhuoltoa tai riittävää tankkausta. Jätä aikaa perheelle. Jätä aikaa rakkaudelle. Tavoittele hyvää oloa ja riittävää palautumista. Harjoituspäiväkirja kertoo kehityksen.

Apuun voi pyytää ammattilaista. Siitä lisää ensi kerralla.

Personal trainer Liina Sievers jakaa parhaat vinkkinsä treeniin.

"Työskentelen personal trainerina, teen yritysvalmennuksia ja luennoin hyvinvointiin liittyvistä asioista. Trainer4You:lla toimin kouluttajana ja asiantuntija-tehtävissä. Iltaisin ohjaan ryhmäliikuntatunteja, lenkkeilen koiran kanssa metsässä, opiskelen saksaa ja muita mielenkiintoisia asioita. Minulla on kaksi lasta, joiden kanssa pelataan futista, käydään uimassa ja katsotaan hyviä leffoja kasassa sohvalla. Haaveilen pitkistä yöunista ja kiireettömistä aamuista ja siitä, että minulla olisi vastaus kaikkiin maailman kysymyksiin."

Kommentoi »