Terveys

Syötkö sinäkin liian vähän?

Luulitko, että mitä vähemmän syöt, sitä tehokkaammin laihdut? Asiantuntijan mukaan lähes kaikki laihduttajat syövät todellisuudessa liian vähän.

Teksti Taru Tikkanen
Kuvat Fotolia
23.10.2015

Kun on tehnyt laihdutuspäätöksen, tekee mieli ryhtyä toimeen toden teolla. On turhauttavaa odotella tuloksia kuukausikaupalla, joten miksei tehostaisi laihdutusta ja vähentäisi ruoan määrää kerralla tuntuvasti?

Ravitsemusasiantuntija Patrik Borg toteaa, että ruoan vähäiseen määrään nojaava ajattelumalli on painonsa kanssa kamppailevien keskuudessa harmillisen yleinen.

Liian vähäisen syömisen seurauksena painonpudotus voi kuitenkin tyssätä heti alkuunsa tai ainakin hidastuu oleellisesti. 

Katso myös jumppaohjaajan lempiliikkeet!

Elimistö menee säästöliekille

Kun elimistö huomaa, että ravintoa on saatavilla liian niukasti, keho tarrautuu jäljellä oleviin energiavarastoihinsa kaikin keinoin. Elimistö menee niin sanotusti säästöliekille.

Lepoenergiankulutus heikkenee ja aineenvaihdunta hidastuu, eikä paino siksi putoa toivotunlaisesti.

Myös tahdosta riippumattomat liikkeet kuten käden heilautukset ja sormien koukistukset vähenevät.

– Saattaa kuulostaa olemattomalta, mutta todellisuudessa päivittäinen kulutus saattaa ei-tahdonalaisten liikkeiden vähenemisen myötä heikentyä jopa parinsadan kalorin verran.

Liian vähäisen syömisen vuoksi myös lihasmassaa katoaa ja syömiseen liittyvät mieliteot kasvavat. Kun energiaa saa ravinnosta vain vähän, liikkuminenkaan ei huvita.

Borg vinkkaa, että varoituskellojen pitäisi soida viimeistään, kun yleinen jaksaminen heikkenee, palelee jatkuvasti tai kun syömiseen liittyvät mieliteot ja makeanhimo vaivaavat.

– Ne ovat selkeitä merkkejä siitä, että pitäisi syödä enemmän.

Katso myös: Nämä lajit antavat kiloille kyytiä

Säästöliekki syö osansa tuloksesta

Painoa kannattaa pudottaa maltilla, jotta kilot karisevat lihasmassan sijaan kehon rasvavarastoista, mieliteot pysyvät aisoissa ja keho pysyy yhteistyökykyisenä.

Kun kalorivaje on jatkuvasti liian suuri, tehdylle työlle ei saa täyttä vastinetta vaan säästöliekki syö osan tuloksesta.

– Jos ajattelee, että jes, laihdun nopeasti 1000 kalorin päivittäisellä energiavajeella, todellisuudessa kalorivaje saattaa säästöliekin vuoksi jäädä 600 kaloriin.

Sen lisäksi, että liian niukka syöminen hankaloittaa laihduttamista, siitä on haittaa myös yleiselle hyvinvoinnille.

Muun muassa kehonkoostumus muuttuu epäterveellisempään suuntaan, kun lihasmassa vähenee.

– Ja jos kerran tiputettu paino sitten tulee takaisin, kehonkoostumus on muuttunut siten, että entistä suurempi osa kehosta on rasvaa.

Borgin mukaan vaikuttaa myös vahvasti siltä, että mitä enemmän tiukkoja dieettejä on takana, sitä enemmän ilmenee ongelmia kilpirauhasen toiminnan kanssa. Myös muu hormonitoiminta saattaa liian vähäisen syömisen seurauksena ajautua epätasapainoon.

Lue myös: 6 salakavalaa kaloripommia

Syö vähintään 1500 kaloria päivässä

Miten säästöliekiltä sitten voi välttyä?

Borg suosittelee päivittäisen energiansaannin yleiseksi alarajaksi 1500:aa kaloria.

– Tämä ei tietenkään ole täysin yleispätevä ohje, sillä esimerkiksi pyörätuolissa istuva tai todella pienikokoinen henkilö voi pärjätä pienemmälläkin kalorimäärällä.

Ihmisen pieni koko tai vähäinen laihtumistarve eivät kuitenkaan Borgin mukaan ole perusteita niukemmalle energiansaannille.

– Mitä pienempi henkilö, sen maltillisemmalla energiavajeella painoa kannattaa pudottaa, jotta kilot eivät lähde lihaksista ja jotta yleinen jaksaminen pysyisi hyvällä tasolla.

Uskalla syödä kehon viestien mukaan

– Ensisijainen neuvoni on, että uskalla syödä kehosi mukaan ja sen verran kuin haluat.

Borgin mukaan menetelmä on erittäin toimiva, kunhan muistaa huolehtia tasaisesta ateriarytmistä ja siitä, että ruoka on laadukasta ja terveellistä.

– Monet eivät kuitenkaan uskalla luottaa kehon viesteihin, kun ajatellaan, että nälän säätely on sekaisin. Nämäkin ihmiset saisivat uskaltaessaan menetelmän toimimaan, kunhan ateriarytmi on kunnossa, ruoan laatu on hyvä ja pidetään huolta unesta ja jaksamisesta.

Jos näläntunteeseen luottaminen tuntuu liian radikaalilta, Borg kehottaa maltillisuuteen kontrollikeinojen suhteen.

– Jos tiedät, että perusaineenvaihduntasi on 2300 kaloria, älä haksahda syömään vain 1200 kaloria päivässä. 1700-1800 päivittäisellä kalorilla laihduttaminen on paljon järkevämpää. Myös elämä on rennompaa, kun ei tarvitse suhtautua syömiseen niin vakavasti.

Lue myös: Tunnista valenälkä

Jos lankeat ansaan, opi virheestäsi

Borgin mukaan lähes kaikki laihduttajat sortuvat etenkin painonpudotuksen alkuvaiheessa syömään liian vähän.

– Kun ei ole kokemusta, tulee helposti ajatus, että hei, tämähän on helppoa. Mitä vähemmän syön, sitä nopeammin laihdun!

Liian vähäisen syömisen haitat saatetaan jopa tiedostaa, mutta omalle kohdalle niitä ei osata ajatella.

Monilla on erittäin niukkaenergisistä dieeteistä myös positiivisia kokemuksia.

– Koetaan, että isolla kalorivajeella on aluksi laihduttu hyvin, mutta että laihdutus on sitten tyssännyt ja pudotetut kilot ovat tulleet takaisin. Monesti ihmiset jäävät silti muistelemaan, että kun se toimi viime kerralla, se toimii varmasti myös nyt.

Borg kuitenkin korostaa, että virheistään voi ja pitää oppia.

– Liian niukan syömisen ansaan lankeaminen on inhimillistä, mutta jos siihen sortuu kerran, virhettä ei kannata ainakaan toistaa!

Asiantuntija: ravitsemusasiantuntija Patrik Borg

Lue lisää
Katso myös nämä
Uusimmat
Tilaa uutiskirjeet tästä!

Voimaa ja viisautta suoraan sähköpostiisi