Treeni ja ravinto

Näin valitset oikeat treenivaatteet

Mikään ei ole ihanampaa, kuin liikkua esteettä ja huoletta vaatteissa, jotka istuvat päällä niin, ettei niitä edes huomaa. Alta löydät parhaat vinkit sopivien treenivaatteiden valintaan.

Teksti Liina Sievers
Kuvat Fotolia, Milka Alanen
12.1.2016

1. Joustavuus & istuvuus

Ihanteellisinta treenivaatetta et juuri huomaa ylläsi. Mieti vaatevalintoja oman harrastuksesi kautta; mitä ominaisuuksia vaatteelta kaipaat. Mikään ei ole inhottavampaa, kuin housut, jotka puristavat reisistä ja jotka kumartuessasi paljastavat enemmän takamuksestasi kuin tarpeen.

Sopiva treenivaate joustaa liikkeen mukana, ei kiristä eikä purista, näyttää ylläsi hyvältä ja korostaa oikeita kohtia kehossasi. Liian painavia ja raskaita materiaaleja kannattaa välttää.

Sovita vaatteita huolella ennen ostopäätöstä, etenkin jos kyseessä on arvokkaampi hankinta. Kyykistele ja kurottele kaikessa rauhassa. Jos trikoot valuvat kohti polvia jo paikallaan seistessä, voit olla takuuvarma, että tulet nykimään niitä jumppatunnilla jatkuvasti ylöspäin. Kokeile eri kokoja, ne eivät aina välttämättä mene yksi yhteen muiden vaatekokojesi kanssa.

Tarkista myös takamus kumartuessa, etenkin jos käytät stringejä tai et käytä alusvaatteita ollenkaan. Jotkin housut ovat niin ohutta materiaalia, että kumartuessa iho paistaa läpi.

Alusvaatteiksi valitse pehmeitä ja saumattomia materiaaleja. Liivit eivät saa salvata hengitystä eivätkä alushousutkaan kiristää.

Myös kengät kannattaa valita käyttötarkoituksen mukaan. Juostessa varpaan edessä tulee olla riittävästi tilaa, kun taas vastaavasti kiipeillessä kenkä saa olla ennemmin hieman liian pieni. Pyöräillessä kengän pohja saa olla jäykkä ja periksiantamaton, aerobicissa kengässä tulee olla joustoa ja enemmän pehmeyttä.

Lue myös: Miten löytää sopivat uheilurintaliivit?

2. Hengittävyys

Suosi teknisiä vaatteita, varsinkin, jos harjoitellessasi hikoilet runsaasti. Verkkomaiset materiaalit päästävät lämmön keholta ulos puuvillaa paremmin, eikä kangas takerru ihoosi inhottavasti. Jos hikoilet runsaasti kainaloista etkä halua tämän näkyvän, suosi hihattomia tai mustia paitoja.

Trikoissa tsekkaa haaraosa ennen ostopäätöstä. Joissakin housuissa tälle alueelle on laitettu verkkomaista materiaalia. Jos harrastuksessasi joudut kyykistelemään ja levittelemään jalkojasi, voi olla mukavampi valita trikoot joissa alushousut, tai alushousuttomuus, eivät loista läpi.

Muista pestä vaatteet aina jokaisen käytön jälkeen. Pestyt ja huolletut vaatteet kestävät pidempään. Pese vaatteet aina pesuohjeen mukaan.

3. Käytännöllisyys

Mitä arvokkaampi ostos, sitä tarkempaan kannattaa miettiä kaikki mahdolliset tilanteet, missä vaatetta tulet käyttämään. Jos tarvitset taskuja, valitse housut sen mukaan, tai hanki itsellesi näppärä ja ohut, kankainen vyölaukku – kyllä, 80’s is back.

Toiset hikoilevat takamuksesta. Jos et halua kulkea märkä läikkä loistaen pepun tai haaraosan kohdalla, sitä suuremmalla syyllä valitse harmaiden puuvilla-sekoitteiden sijaan kunnon urheilutrikoita.

Musiikkia kuuntelevien kannattaa hankkia käsivarteen kiinnitettävä kotelo soitinta varten sekä kuulokkeet. Uskokaa pois – kyllä se soitin pääsee syvästäkin taskusta sopivassa kulmassa lentämään.

Lue myös: Näin yhdistät sporttimuotia arkeen

4. Tuki

Jokainen keho on erilainen, ja onneksi vaatteita saa markkinoilta nykyään joka lähtöön. Tuen suhteen panosta kunnon kenkiin ja kunnon liiveihin. Saliharjoittelussa pärjäät todennäköisemmin kevyemmilläkin liiveillä, mutta mitä lujempaa kuljet, sitä enemmän tukea rintasi kaipaavat. Hölskyvät pompulat leuan alla pilaavat takuuvarmasti jokaisen tennismatsin tai ratsastuslenkin, juoksusta puhumattakaan.

Etenkin isojalkaisilla ihmisillä riittävän istuva kenkä on tärkeä. Ja kasvavilla nuorilla kannattaa panostaa kunnon kenkiin, jotta turhilta vammautumisilta jalkapohjan ja nilkan alueella vältyttäisiin. Urheilutossut kannattaa ostaa urheilukaupasta, jossa voi kysyä neuvoa asiantuntevilta myyjiltä.

5. Värikkyys

Olen pitkään soimannut suomalaisia vaatemarkkinoita tylsyydestä ja vaihtoehtojen puutteesta. Ilahduksekseni tänä syksynä huomasin värien ja erilaisten leikkausten sekä kuosien löytäneen tiensä myös tänne perä-pohjolaan. Mikään ei piristä treeni-iltaa kuin kassista löytyvät herkullisen väriset ja kivan näköiset vaatteet.

Mustan, valkean ja harmaan ystäville näitä värejä löytyy edelleen ja niihin on helppo yhdistellä värikkäitä ylä- tai alaosia.

Treeni sujuu paremmin, kun vaatteet istuvat ja niissä viihtyy. Yrityksen ja erehdyksen kautta oppii usein oman kehonsa parhaaksi asiantuntijaksi myös vaatevalintojen suhteen.

Treeni-intoa kaikille – salilla nähdään!

Lue myös: Kuinka usein treenivaatteet pitää pestä?

Personal trainer Liina Sievers jakaa parhaat vinkkinsä treeniin kauneusjaterveys.fi:n lukijoille. Joka viikko uudet ohjeet!

"Työskentelen personal trainerina, kouluttajana sekä ravintovalmentajana. Iltaisin ohjaan ryhmäliikuntatunteja, lenkkeilen koiran kanssa metsässä, opiskelen saksaa ja muita mielenkiintoisia asioita. Minulla on kaksi lasta, joiden kanssa pelataan futista, käydään uimassa ja katsotaan hyviä leffoja kasassa sohvalla. Haaveilen pitkistä yöunista ja kiireettömistä aamuista ja siitä, että minulla olisi vastaus kaikkiin maailman kysymyksiin."

Lue myös:

Nämä ovat vuoden 2016 hittilajit

Näin treenaat oikein

Treenaaja, älä tee näitä 7 mokaa!

5 minuutin tehokas pikatreeni

Katso myös nämä
Uusimmat
Tilaa uutiskirjeet tästä!

Voimaa ja viisautta suoraan sähköpostiisi