Parhaat vinkit treenivaatteiden hankintaan

Parhaat vinkit treenivaatteiden hankintaan
Jos tuskanhiki puskee pintaan jo urheilu­kaupan sovituskopissa, lue triathlonisti ­Terhi ­Martikaisen ­parhaat vinkit liikuntavaateostoksille.
Julkaistu 21.4.2015

Urheilurintaliivit lörpsähtävät helposti käytössä­ eivätkä enää tue riittävästi. Napakka malli taas hiertää. Miten löytää oikea koko?

Urheiluliivit ovat sopivat, kun rinta ei pursua ulos eikä kangas jää löysäksi tai rypyille kupin päältä. Jos liivit puristavat tai hankaavat kainaloista tai hartioista, liivit ovat liian pienet. Useimmiten sopivaa kokoa lähdetään hakemaan isommasta kupista ja pienemmästä ympärysmitasta, kuin asiakas on ilmoittanut. En suosittele pään yli vedettäviä urheilutoppeja vauhdikkaaseen liikuntaan. Jos kuitenkin hankkii topin, kannattaa valita napakka ja rintoja hyvin tukeva malli. Pienetkin rinnat liikkuvat juostessa ja hyppiessä jopa 20 cm. Tuki on tärkeä kaikenkokoisille rinnoille. Se ehkäisee niska- ja hartiakipuja ja rintakudoksen löystymistä.

Miten tiukat juoksutrikoot pitää ostaa, etteivät ne veny ja vanu käytössä?

Oikeankokoiset trikoot ovat sovittaessa erittäin napakat. Jos arpoo kahden koon välillä, kannattaa valita pienempi. Trikoot eivät saa lörpsöttää mistään kohdasta. Koon lisäksi materiaali on tärkeä. Polyesteri-spandex-sekoitetta on pelkkää polyesteritrikoota napakampaa. Toimiva kiristysnyöri vyötäröllä on hyvä lisä. Perustrikoita hieman hintavammat kompressiotrikoot ovat sen verran paksua materiaalia, ettei niistä näy läpi edes kyykkiessä. Hyvälaatuiset trikoot eivät veny pesussa, joten liian pientä kokoa ei kannata ostaa venymisen toivossa. Heikompilaatuiset housut saattavat venähtää jo muutaman pesun jälkeen.

Kannattaako juoksulenkille valita vedenpitävä vai hengittävä takki?

Sekä että. Tuulenpitävällä kalvolla varustetut vaatteet hengittävät hyvin, pitävät tuulta ja hylkivät vettä. Niitä on jokaisen urheiluvaatevalmistajan valikoimassa. Juoksu- ja hiihtoasuissa sekä urheilualusasuissa on malleja, joissa paidan, takin tai housujen etupuoli on varustettu tuulenpitävällä kalvolla ja takaosa on valmistettu hengittävämmästä kankaasta. Jos alusasu on tuulenpitävä, päällivaatekerros voi olla ohuempi. Ilman hintavia merkkivaatteitakin pärjää. Tärkeintä on, että hiki ohjautuu iholta kankaan ulkopinnalle, eikä liik­kuessa tule kylmä. Paksussa collegepuserossa tai sade- tai toppatakissa ei kannata lähteä hikilenkille.

Asiantuntijana SM-tason triathlonisti Terhi Martikainen. Hän työskentelee Intersport Koskikeskuksessa Tampereella ja on hallitseva K-ryhmän urheilukaupan mestarimyyjä. Terhin blogi fitlandia.fi/spinningaround.

Kommentoi »