Miltä mahtaa näyttää treenivuosi 2016?
– Ainakin hieman edellistä rauhallisemmalta. Monet kaipaavat huonon taloudellisen tilanteen ja yleisen epävarmuuden keskellä aikaa oman kehon kuuntelulle, arvelee valmentaja ja ravitsemusasiantuntija Jonna Heinonen.
Heinonen uskoo, että ”räntäntänttä-lajit” kuten HIIT ja muut tehokkaat pikatreenit saavat tänä vuonna rinnalleen myös seesteisempiä liikuntamuotoja.
2016 trendilajit
1. Kehonpainoharjoittelu
Lisäpainojen kanssa harjoittelu on tehokasta, mutta myös omasta kehosta saa mainion vastuksen.
Kehonpainoharjoittelu on jo pitkään ollut liikunta-alan ammattilaisten suosiossa, mutta tänä vuonna ennustamme lajin suosion leviävän koko kansan keskuuteen.
– Kehonpainoharjoittelu on ehdottoman hyvää treeniä, ja jos tekniikka on kunnossa, loukkaantumisriski on pienempi kuin esimerkiksi vapailla painoilla treenatessa.
2. HIIT (High Intensity Interval Training)
Monet hurahtivat jo viime vuonna tehokkaaseen ja lyhytkestoiseen HIIT-intervallitreeniin. Uskomme, että tämä kiireisen arjen pelastus keikkuu trendien kärjessä myös tänä vuonna.
– Pieniä hiipumisen merkkejä on tosin ollut havaittavissa. Kyseessä voi olla vähän takavuosien Zumban kaltainen ilmiö, joka pikku hiljaa poistuu takavasemmalle ja jää vain aktiivisen harrastajaryhmän keskuuteen.
Lajissa on Heinosen mielestä paljon hyvää, kunhan tekniikka on hallussa.
– HIIT sopii terveille ja peruskuntoisille. Loukkaantumisen riski kasvaa heti, jos esimerkiksi asentoa ylläpitävät lihakset eivät ole kunnossa.
3. Voimaharjoittelu
Voimaharjoittelun suosio ei trendihömpötyksistä hetkahda.
– Vaikka fitness-trendi toi mukanaan ikäviäkin lieveilmiöitä, se kuitenkin rohkaisi saleille myös nuoria tyttöjä, mikä on mahtava juttu. Lisäksi on alettu ymmärtää, että myös ikääntyneet voivat treenata voimaa ja kasvattaa lihaksia. Tämä on tärkeää yleisen hyvinvoinnin ja toimintakyvyn ylläpidon kannalta.
4. Personal training
Heinonen muistelee, että vielä reilu vuosikymmen sitten personal trainingia pidettiin hieman elitistisenä palveluna, johon vain ”rikkailla ja kauniilla” oli varaa.
– Nyt ilmiö on onneksi arkipäiväistynyt.
Myös ryhmäkohtaisen valmennuksen yleistyminen ilahduttaa Heinosta.
– Hyvän treenin lisäksi personal training voi tarjota myös mukavaa yhdessäoloa.
5. Toiminnallinen harjoittelu
Toiminnallisella harjoittelulla tarkoitetaan monipuolista ja kokonaisvaltaista treeniä, jonka perimmäisenä tarkoituksena on parantaa jokapäiväistä toimintakykyä.
Toiminnalliset liikkeet kuormittavat samanaikaisesti useaa lihasryhmää sekä fyysisiä ominaisuuksia kuten tasapainoa tai liikkeenhallintaa.
– Suosittelen lajia kaikille ikään katsomatta. Esimerkiksi tasapainon harjoittaminen on tärkeää, sillä monelle aikuiselle jopa yhdellä jalalla seisominen on hankalaa.
6. Jooga
Jooga on ikisuosikki, jonka monipuolisuus viehättää.
– Siinä harjoitusta saavat niin henkinen kuin fyysinen puoli ja se on samalla sekä rauhallista että raskasta.
Jos haluat ratsastaa trendien aallonharjalla, kokeile ilmajoogaa, jossa käytetään apuna katosta riippuvia, kehon painoa tukevia silkkiliinoja.
7. Ulkolajit
Heinonen arvelee ulkona liikkumisen suosion pysyvän lähes järkähtämättömänä vuodesta toiseen. Vain trendilajit tulevat ja menevät.
– Viime kesänä SUP-lautailu oli iso juttu ja myös ulkokahvakuulailu tuntuu olevan trendikästä. Juoksun suosio taas tuntuu hieman laskeneen.
8. Putkirullaus
Köyhän naisen hierojaksikin kutsutun foam rollerin eli putkirullan avulla jäykät lihakset ja kireät lihaskalvot saavat kyytiä.
Trenditietoisimmat hankkivat oman rullansa jo viime vuonna, mutta lajin jatkuvasta suosiosta kielivät esimerkiksi kuntokeskusten valikoimiin ilmestyneet putkirullaustunnit.
– Ohjatut tunnit ovat hieno juttu, sillä jos tekniikka on väärä, rullalla voi saada aikaan myös vahinkoa.
9. Circuit training -kuntopiirit
Vaikka kuntopiiriharjoittelu on monelle tuttua jo vuosien takaa, se jaksaa edelleen innostaa treenikansaa.
– En tosin usko lajin saavan paljoakaan uutta huomiota sen perinteisimmässä muodossa. Sen sijaan uskon lajin suosioon hieman muunneltuna ryhmässä tehtävän personal trainingin yhteydessä.
Kiertoharjoittelu rasittaa elimistöä monipuolisesti, ja sopii Heinosen mukaan siksi lähes kaikille.
– Pieni loukkaantumisvaara lajiin toki liittyy, jos tekniikoita ei ehditä käydä läpi tarpeeksi hyvin.
10. Keskivartalotreeni
Vaikka keskivartalotreenin suosio on amerikkalaistutkimuksen mukaan hiipunut hieman vuosi vuodelta, laji keikkuu edelleen sinnikkäästi liikuntatrendien listalla – ja hyvä niin.
– Kehonpainoharjoittelun lisääntyneen suosion myötä ihmiset tuntuvat vihdoin ymmärtäneen keskivartalon lihaskunnon merkityksen ja vaikutuksen jokapäiväiseen elämään.
LÄHTEET: valmentaja (AMK) ja ravitsemusasiantuntija Jonna Heinonen, Trainer4You & Walter A. Thompson: Worldwide Survey of Fitness Trends of 2016 (American College of Sports and Medicine, 2015) & Helena Kämäräinen: Toiminnallisen harjoittelun opas (opinnäytetyö, Haaga-Helia ammattikorkeakoulu, 2013).
Lue myös: