Miehen vaihdevuodet
Miehet vaihdevuodet eli andropaussi on usein huomaamattomasti etenevä ja vaikeasti huomattava. Lue lisää miehen vaihdevuosista.

Testosteronihormonin lasku miehellä saattaa johtaa syndroomaan, jolle on annettu useita nimiä kuten miehen vaihdevuodet, keski-iän kriisi, miehen klimakterium, andropaussi ja anglosaksisessa kirjallisuudessa PADAM (partial androgen deficiency of the aging male). Oireet tulevat hitaasti ja usein huomaamattomasti. Naisilla menopaussiin liittyvät fysikaaliset muutokset ja oireet ovat selväpiirteisempiä kuin miehillä.

Lue miehen vaihdevuosien oireista.

Testosteronia tuottavien kivesten välisolujen eli Leydigin solujen toiminnan lasku on yksi tärkeä syy andropaussiin. Muutos ei ole niin selvä ja jyrkkä kuin naisilla munasarjojen hormonitoimintojen alentuminen. Miehen sukupuolihormonin (testosteroni) pitoisuus alkaa laskea 40 ikävuoden jälkeen.

Lue lisäksi miehen vaihdevuosien hoidosta.

Lasku on vähäistä ja hidasta eikä sitä mies yleensä huomaa lainkaan. Hidas n. 1 %/vuosi tapahtuva testosteronin lasku on fysiologinen tapahtuma ja liittyy ikääntymiseen eikä vaadi hoitotoimenpiteitä. Testosteronin lasku voi kuitenkin joskus olla normaalia suurempi ja johtaa hankaliin oireisiin.

Lisätietoa miehen vaihdevuosien yleisyydestä.

Lähteet:

Matti Välimäki, Timo Sane, Leo Dunkel (toim.), Elinkaaren endokrinologia, Endokrinologia, Kustannus oy Duodecim 2009.

Miehen hypogonadismi ja hormonikorvaus, Lääkärin käsikirja, Kustannus Oy Duodecim 2016.

Tilaa uutiskirjeet tästä!

Voimaa ja viisautta suoraan sähköpostiisi