Tunnista ja hoida miehen vaihdevuodet

Tunnista ja hoida miehen vaihdevuodet
Miehen vaihdevuodet voivat aiheuttaa ärtymystä, keskittymisvaikeuksia ja seksiongelmia. Kun mies vanhenee, kivesten testosteronin tuotanto hiipuu.
Julkaistu 10.11.2017

Mies on hermostunut, ärtynyt ja innoton. Hänen on hankala keskittyä, iloita tai nukkua. Seksinkin kanssa on vaikeaa: ei haluta tai pysty.

Oireet voivat johtua vaihde­vuosista eli ikään liittyvästä mieshormoni testosteronin vähenemisestä.

Kivesten tehtävä on tuottaa siit­tiöitä ja testosteronia. Iän myötä testosteronin tuotanto vähenee hitaasti kaikilla miehillä. Nelikymppisestä eteenpäin sen pitoisuus kehossa laskee noin prosentin vuodessa.

– Kivesten toiminta ei lakkaa kuten naisten munasarjojen toiminnalle käy. Mielialaoireet, jaksamisongelmat ja hikoilu voivat silti olla todella häiritseviä, kertoo urologian erikoislääkäri ja andrologi Riitta Rönkä Aavasta.

Tämäkin on hyvä lukea: Vääriä luuloja vaihdevuosista

Vaikka testosteronin tuotanto vähenee, suurella osalla sen määrä pysyy normaalitasolla läpi elämän. Vaivoja tulee vain harvalle. Osalla keho ehkä myös sopeutuu tilanteeseen.

– Terveitä, normaalipainoisia miehiä, joilla on selkeästi tämä vaiva, ei ole juuri olemassa, kuvaa osaston­ylilääkäri Antti Perheentupa ­Tyksistä.

Testosteronihoito ei aina auta

Miesten vaihdevuosioireet alkavat tavallisesti 50–60-vuotiaana. Vastaanotolla käy silti jo nelikymppisiä.

– Se on hälyttävä ilmiö. Heiltä ei pitäisi löytyä tätä vaivaa, Perheentupa sanoo.

Kyse onkin silloin usein ­jostain muusta kuin ikään liittyvästä testosteronivajeesta. Syy voi olla elintavoissa: ylipainossa, runsaassa alkoholin käytössä ja vähäisessä liikunnassa. Sairauksista diabetes, sydän- ja verisuonitaudit tai kilpirauhasen häiriöt voivat vaikuttaa elimistön testosteroni­määrään.

Vaikeuksia tulee myös heille, jotka ovat vauhdittaneet treeniään anabolisilla steroideilla. Kun he lopettavat käytön, testosteronitaso laskee. Kivekset eivät tuota enää hormonia.

Lisätietoa dogingaineista: Dopingaineet vaikuttavat kehoon ja mieleen

Ongelma on, miten tunnistaa miehet, jotka todella hyötyvät testosteroni­hoidosta.

– Monilla on paljon epämääräisiä oireita, mutta jos testosteronitaso on jo normaali, lisähormoni ei auta.

Verikoe paljastaa miehen vaihdevuodet

Asiaan voi hakea apua terveys­keskuksesta tai työterveyshuollosta. Miesten vaihde­vuosioireita tuntevia on niin yleislääkäreissä, urologeissa, endokrinologeissa kuin andrologeissa.

Testosteronitaso tutkitaan veri­kokeella. Se pitää ottaa aamulla ennen kello 10:tä, sillä hormonin määrä vaihtelee luontaisesti vuorokaudenajan mukaan.

Moni asia vaikuttaa hormoneihin. Flunssa, stressi tai kova fyysinen rasitus vähentää testosteronia hetkellisesti. Tutkimus olisikin hyvä tehdä kaksi kertaa.

Normaalin testosteronitason viite­arvot vaihtelevat laboratorion ja käytetyn tutkimusmenetelmän mukaan. Ne muuttuvat myös iän mukaan.

Miehen vaihdevuosia hoidetaan geelillä ja pistoksilla

Jos tutkimukset näyttävät, että testosteronia on tavallista vähemmän, hoito voidaan aloittaa. Se parantaa usein elämänlaatua selvästi.

Hormoni levitetään iholle geelinä tai annetaan pistoksena. Tavoite ei ole korkea taso vaan se, että oireet helpottavat. Matalaakaan testosteronia ei tarvitse korjata, jos siitä ei ole vaivaa.

Jos taustalla on sairauksia, ne pitää hoitaa ensin. Ylipainoisille laihduttaminen on paras apu.

Joskus testosteronihoitoa voidaan kokeilla, vaikka oireiden syy ei olisi täysin selvä.

– Voi olla järkevää aloittaa se muutamaksi kuukaudeksi, jotta vointi kohenisi. Vireä olo motivoi myös liikkumaan ja laihduttamaan, Rönkä sanoo.

Miksi naisen on vaikeampi laihduttaa kuin miehen? Lue juttu tästä.

Testosteronihoito voi aiheuttaa aknea

Hoidolla on haittojakin. Lisätestosteroni vähentää kehon hormoni­eritystä, laskee siittiöiden määrää ja heikentää hedelmällisyyttä. Iho voi rasvoittua, akne puhjeta ja rinnat kasvaa ja kipeytyä.

Joillakin naishormonipitoisuus lisääntyy. Hoidon aikana on tärkeää seurata, ettei hemoglobiini nouse liian korkeaksi eikä eturauhanen ala kasvaa.

Nykytiedon mukaan hoito ei aiheuta eturauhassyöpää eikä pahenna virtsaamisvaikeuksia.

Testosteronikuuria voi jatkaa niin kauan kuin on tarve. Toisaalta se pitää pystyä lopettamaan, jos oireet eivät helpotu muutamassa kuukaudessa.

– Monilla on korkeat odotukset tuloksista. Silloin voi olla vaikea hyväksyä, että oireet johtuvatkin jostain muusta, Perheentupa sanoo.

1 kommentti