Kauneus ja Terveys

Dopingaineet vaikuttavat kehoon ja mieleen

Dopingaineet vaikuttavat kehoon ja mieleen
Dopingaineita käytetään kasvavissa määrin myös tavallisten kuntoilijoiden keskuudessa. Aineiden käyttäjät kokevat, että hyvän näköinen ja lihaksikas ulkonäkö on yhtä kuin terve keho. Totuus on kuitenkin toinen. Dopingaineet sotkevat kehon toimintoja ja aivokemiaa. Niiden käyttäminen voi vaikeuttaa parisuhdettakin monella tapaa.
Julkaistu: 22.4.2013

Dopingaineet vaikuttavat mielialaan sekä miehillä että naisilla.

– Dopingaineiden käytöstä johtuvan masennus voi laimentaa seksielämän. Suuret ja pitkään käytetyt määrät dopingaineita voivat aiheuttavaa psykiatrisen tautiluokituksen kriteerit täyttäviä mielialahäiriöitä käytön aikana tai sen jälkeen. Näihin kuuluvat esimerkiksi masentuneisuus, ahdistuneisuus, psykoottiset reaktiot ja kognitiivisen suoritustason heikkeneminen, kertoo liikuntafysiologi Jukka Koskelo, A-klinikkasäätiön ylläpitämästä Dopinglinkki -terveysneuvontapalvelusta.

Dopingaineiden käyttäjät kokevat, että hyvän näköinen ja lihaksikas ulkonäkö on yhtä kuin terve keho. Dopingaineiden avulla tavoitellaan usein parempaa ulkonäköä nopeasti, jonka avulla voidaan hakea arvostusta niin työelämässä kuin vapaa-ajalla.

Naiseus ja mieskunto koetuksella

Dopingaineet muuttavat kehon ulkonäköä.

– Aineiden aiheuttamat ulkonäölliset haittavaikutukset eivät estä seksuaalista kanssakäymistä.

Naisille testosteroni ja anaboliset steroidit aiheuttavat esimerkiksi karvoitusta, rintojen pienenemistä, kaljuuntumista ja klitoriksen liikakasvua.

Koskelon mukaan joillekin henkilöille esimerkiksi iho-ongelmat tai muut erilaiset haittavaikutukset voivat olla niin voimakkaita, että niistä voi tulla este seksuaaliselle kanssakäymiselle.

Suurin vaikutus dopingaineilla on hormoneiden kautta. Testosteroni vaikuttaa seksuaaliseen halukkuuteen. Testosteronin ja anabolisten steroidien käytön aikana seksuaalinen halukkuus voi lisääntyä, sillä ne vaikuttavat keskushermoston toimintaan, joiden vaikutuskohdat ovat lähellä seksuaalisuutta ja aggressiivisuutta sääteleviä keskuksia.

– Seksuaaliseen kanssakäymiseen voi dopingaineiden käyttäjien kohdalla liittyä esimerkiksi väkivaltaisuutta, Koskelo kertoo.

Pysyviä erektiohäiriöitä ja hengenvaara

Kuntoilijoiden dopingaineet aiheuttavat ongelmia seksuaalisessa kanssakäymisessä myös pitkäaikaiskäytön aikana tai käytön lopettamisen jälkeen.

– Verenkierrossa on tuolloin normaalia vähemmän testosteronia, josta seuraa seksuaalista haluttomuutta ja erektiohäiriöitä, Koskelo varoittaa.

Runsas ja pitkäaikainen käyttö saattaa vaurioittaa kehoa pysyvästi. Testosteronin käyttö aiheuttaa oman hormonituotannon heikkenemistä, jolloin aivojen hypotalamuksen vapauttajahormonin ja aivolisäkkeen sukupuolihormonien eritys vähenee. Miehillä siittiöiden tuotanto tyrehtyy ja kiveksissä tapahtuu rakenteellisia muutoksia.

– Täsmällistä aikaa, jolloin oma testosteronin tuotanto palautuu normaalille tasolle, on hyvin vaikea sanoa. Testosteronin pitkän vaikutusajan johdosta, useiden viikkojen kuuriluonteisen käytön jälkeen oma testosteronin tuotanto käynnistyy vasta useiden kuukausien kuluttua. On myös mahdollista, että oma testosteronin tuotanto jää normaalia alhaisemmalle tasolle, Koskelo tarkentaa.

Kestävyyskuntoilussa käytettyjen dopingaineiden haittavaikutukset riippuvat yksilöllisten tekijöiden ohella käytetyistä aineita. Yksi kestävyysliikunnan dopingaine on rasituksensietoon ja piristykseen käytetty efedriini.

Yleisimpiä efedriinin haittavaikutuksia ovat vapina, sydämen tykytys ja verenpaineen nousu. Herkästi efedriiniin reagoiville voi syntyä sekavuus- tai vainoharhatiloja. Liikunnallisen kuormituksen yhteydessä suuret lääkemäärät voivat johtaa lämpöhalvaukseen, vakaviin sydämen rytmihäiriöihin ja kuolemaan, Koskelo sanoo.

FAKTA:

  • Dopingaineiden laiton valmistaminen, maahantuonti, levitys tai niiden yrittäminen luokitellaan Suomen rikoslaissa doping-rikokseksi, mutta niiden käyttöä ei ole kriminalisoitu.
  • Suomalaiset dopingaineiden käyttäjät ovat tavallisesti nuoria aikuisia. Dopingaineiden avulla tavoitellaan usein parempaa ulkonäköä, jonka avulla haetaan arvostusta niin työelämässä kuin vapaa-ajalla.
  • Nuorisotutkimusverkoston vuonna 2012 julkaistun tutkimuksen mukaan prosentti suomalaisesta aikuisväestöstä on ainakin kerran elämänsä aikana käyttänyt dopingaineita. Aktiivisia käyttäjiä arvioidaan olevan noin 10 000.

Asiantuntijana liikuntafysiologi Jukka Koskelo.

Lue myös:

Kommentoi »