Kauneus ja Terveys

Mikä saa käyttämään dopingia?

Mikä saa käyttämään dopingia?
Dopingaineita käytetään yhä kasvavissa määrin myös huippu-urheilun ulkopuolella. Aineita tilataan netistä, mutta niitä hankitaan myös ulkomaanmatkoilta tai kotimaan pimeiltä markkinoilta.
Julkaistu: 25.6.2015

Suomalaiset dopingaineiden käyttäjät ovat tavallisesti keskiluokkaisesti eläviä nuoria aikuisia. Monet käyttäjät kokevat, että hyvän näköinen ja lihaksikas ulkonäkö on yhtä kuin terve keho. Dopingaineiden avulla tavoitellaan usein parempaa ulkonäköä, jonka avulla haetaan arvostusta niin työelämässä kuin vapaa-ajalla.

Doping kestävyyskuntoharjoittelussa 

Kestävyyslajikuntoilussa dopingaineiden käytön motiivina on pääsääntöisesti suorituskyvyn ja jaksamisen ylläpito tai parantaminen.

– Kestävyyslajien kuntoilijat käyttävät tavallisimmin piristeitä, kuten esimerkiksi efedriiniä tai erilaisia palautumista nopeuttavia aineita, kertoo liikuntafysiologi Jukka Koskelo, A-klinikkasäätiön ylläpitämästä Dopinglinkki-terveystietopalvelusta.

Doping lihaskuntoharjoittelussa 

Kuntosaliliikkujan dopingaineiden käyttö on motiiviltaan erilaista kuin kestävyysliikkujan. Kuntosalilta haetaan tyypillisesti sporttisempaa vartaloa ja pienempää rasvaprosenttia.

– Aineiden kirjo on laajempi kuin kestävyyslajien kuntoilijoilla. Anaboliset steroidit, testosteroni, kasvuhormoni ovat yleisimmin käytettyjä aineita kuntosaliliikkujilla. Lisäksi dopingaineita käytetään myös ennaltaehkäisemään toisista dopingaineista aiheutuvia haittavaikutuksia, Koskelo sanoo.

Haitat ovat vakavia

Dopingaineiden käytöstä aiheutuvat haittavaikutukset riippuvat useasta eri tekijästä: mitä dopingaineita on käytetty, millaisilla annoksilla ja kuinka kauan käyttö on jatkunut sekä onko kerrallaan käytössä ollut yksi vai useampi dopingaine.

– Haittavaikutukset riippuvat myös hyvin paljon yksilöllisistä tekijöistä, Koskelo tarkentaa.

Lopettaminen ei palauta kehoa kokonaan

Dopingaineiden käyttö voi aiheuttaa myös pysyviä vaurioita kehossa. Eniten pysyviä muutoksia aiheuttavat testosteroni ja anaboliset steroidit johdannaisineen. Riski on suurempi isoilla annoksilla sekä dopingaineiden pitkäaikaisessa käytössä. Monet terveydelliset haittavaikutukset voivat välillisesti aiheuttaa pysyviä vaurioita.

– Usein miehillä tapahtuva rintarauhasen liikakasvu eli gynekomastia ei palaudu dopingaineiden käytön lopettamisen jälkeen. Myös oma hormonituotanto voi joissakin tapauksissa jäädä pysyvästi normaalista matalammalle tasolle. Naisilla puolestaan erityisesti äänen madaltuminen, miesmäinen karvoittuminen ja klitoriksen liikakasvu voivat jäädä pysyviksi, Koskelo lisää.

Suuret dopingannokset aiheuttavat myös ohjelmoitua solukuolemaa esimerkiksi hermosoluissa. Aineiden käytöstä voi siis seurata myös palautumattomia hermostollisia muutoksia.

Vieroitusoireina mielialaongelmat

Vieroitusoireet riippuvat käytetyistä dopingaineista, aineiden käyttömääristä, käytön pituudesta ja yksilöllisistä aineenvaihdunnallisista eroista.

– Tyypillisiin vieroitusoireisiin kuuluvat erilaiset psyykkiset oireet, kuten masentuneisuus ja mielialan ailahtelut. Lisäksi vieroitusoireina voivat olla unihäiriöt tai runsas hikoilu sekä miehillä impotenssi, Koskelo sanoo.

Lopeta, älä pilaa itseäsi!

Omaa terveyttä kannattaa miettiä pitkällä aikavälillä. Dopingaineiden käytön haittavaikutukset ilmenevät usein vasta pitkän ajan jälkeen dopingaineiden lopettamisesta.

– Dopingaineiden käytön lopettaminen on aina hyvä päätös. Vieroitusoireiden tai muiden dopingaineiden lopettamiseen liittyvien terveydellisten ongelmien kanssa ei kuitenkaan tarvitse olla yksin. Dopinglinkin anonyymi neuvontapalvelu vastaa kuntoilijoiden dopingaiheisiin kysymyksiin. Akuuteissa tapauksissa kannattaa ottaa yhteyttä omaan lääkäriin, Koskelo kannustaa.

Nuoret erityisessä vaarassa

Ulkonäköpaineet ajavat myös alaikäisiä doping-aineiden kokeiluihin.

– Kasvavalla nuorella dopingaineiden käyttö aiheuttaa samoja haittavaikutuksia kuin aikuisillakin. Lisäksi kasvuikäisillä pituuskasvu voi pysähtyä, josta voi seurata lyhytkasvuisuutta. Oman hormonituotannon heiketessä nuorilla miehillä tapahtuu kivesten surkastumista, Koskelo varoittaa.

Suhteettoman suuret lihakset ja hyvin nopeasti saavutetut tulokset ovat tyypillisiä merkkejä dopingaineiden käytöstä. Myös mielialan vaihtelut ja ihomuutokset voivat olla dopingaineiden käytön tunnusmerkkejä.

Kannattaa myös muistaa, ettei dopingaineiden käyttöä välttämättä tunnista. Esimerkiksi piristeiden käytöstä ei aiheudu ulkoisia tunnusmerkkejä.

Kommentoi »