Fitness-kohu: fitness sairastuttaa - vai parantaa?

Fitness-kohu: fitness sairastuttaa - vai parantaa?
Fitness vaarantaa terveyden, bloggaaja Ulla-Riitta Koskinen väittää. Jenni Levävaara on eri mieltä. Kaisa Jaakkolan laji sairastutti.
Julkaistu 31.10.2014

Bloggaaja ja fitness-harrastaja Ulla-Riitta Koskinen eli Umppu herätti valtaisan kommenttimyrskyn postauksella Primebody-blogissaan, jossa hän kritisoi fitnessin naisihannetta. Eniten huomiota herättivät kuvat Ulla-Riitasta ennen ja jälkeen fitness-kilpailun. Kisa-aamun kuvassa peilistä katsoo hyvin laiha, uupuneen oloinen nainen.

“Näytän nälkiintyneeltä, väsyneeltä ja aivan täysin muodottomalta”, Ulla-Riitta kommentoi kuvaansa vuoden takaa. Kuvauspäivänä hän osallistui bikinifitnesskilpailuihin.

“Sitten päästään siihen illusioon. Nykästään meikit nassuun ja vedetään se ”päivä prinsessana” asu päälle.. jännitetään pakara ja avot”, hän kirjoittaa.

Ulla-Riitta Koskisen mukaan fitness-kisat luovat harhan siitä, että osanottajat ovat terveitä ja hyvinvoivia, vaikka todellisuudessa moni vaarantaa epärealistisen kehoihanteen vuoksi aineenvaihduntansa ja hormonitoimintansa.

Kaisa Jaakkola: “KROPPA EI ENÄÄ KESTÄNYT TREENIÄ”

Kauneus ja Terveys käsitteli samaa aihetta jo huhtikuun lehdessä (5/2014), jossa hyvinvointikirjailija Kaisa Jaakkola kertoi, kuinka fitness vaaransi hänen terveytensä.

“Vedin kolmekin harjoitusta päivässä. Lopulta kroppa ei enää kestänyt. Ylirasitusoireet menivät ohi lepäämällä, mutta kovapäisenä en antanut periksi”, Kaisa Jaakkola kertoo jutussa.

Kisojen jälkeen Kaisan mieliala oli matalalla ja mieliteot “järjettömiä”.

“Ruoanhimo oli niin valtava, että saatoin syödä yhdeltä istumalta kilon vadelmia. Kisojen jälkeen suhteeni ruokaan oli täysin vääristynyt.”

Kaisa Jaakkola alkoi kärsiä alaselkäkivuista ja vatsavaivoista. Lopulta hänelle diagnosoitiin kilpirauhasen vajaatoiminta. Vaikka Kaisa antaa Kauneuden ja Terveyden jutussa tunnustusta nuorille naisille, jotka tekevät paljon työtä kisakunnon eteen, hän pitää lajin kynnystä liian matalana.

“Tyttöjä kannustetaan herkästi treenaamaan kisoihin asti. Mikään kilpaurheilu huipputasolla ei ole terveellistä. Kaikkea tehdään liikaa. Nuorella naisella täytyy olla hyvin vahva henkinen kantti, ettei kisadieetti johda syömishäiriöön”, Kaisa Jaakkola sanoo.

Jenni Levävaara: “FITNESS-ELÄMÄNTAPA PARANSI ASIAKKAANI” 

Fitness-ammattilainen ja personal trainer Jenni Levävaara otti kantaa aiheeseen Kauneus ja Terveys -lehdessä lokakuussa (13/2014). Jennin Levävaaran mielestä on yksipuolinen näkemys, että laji sairastuttaa. Hänestä ongelmana ei usein ole fitness vaan vääränlainen valmistautuminen ja treeni.

“Olen huolissani, että ihmiset, jotka eivät ole koskaan treenanneet, lähtevät tekemään liikaa ja kovaa. Kisoihin lähdetään heppoisin syin. Se on lajin aliarvioimista.”

Jenni Levävaara muistuttaa, että pahimmillaan väärin suunniteltu harjoittelu ja ruokavalio voivat sotkea aineenvaihdunnan ja vaikuttaa kilpirauhaseen ja lisämunuaiseen. Jenni itse ei ole koskaan ollut sairas fitnessin takia. Hän kertoo jutussa, että hänen kehonsa on toiminut optimaalisesti. Hän on nyt samoissa mitoissa kuin parikymppisenä.

“Tässä lajissa mennään arvosteltavaksi. Se vaatii hyvää itsetuntemusta ja varmuutta. Mielen olisi syytä olla tasapainossa. Jos tiedostaa, että on taipumusta syömishäiriöön, en suosittelisi lajia kilpailumielessä. On osattava kuunnella kehoa ja tehtävä asiat fiksusti.”

Kauneus ja Terveys -lehden jutussa Jenni Levävaara kertoo myös personal trainerina valmentamistaan asiakkaista, tavallisista ihmisistä.

“Minulla on ollut asiakkaita, jotka ovat parantuneet anoreksiasta fitness-elämäntavan avulla. Olemme saaneet normalisoitua syömistä ja liikuntaa.”

Kommentoi »