Terve.fi

Miehillä vaihdevuodet?

Miehillä vaihdevuodet?
Hormonipitoisuuksien muutokset miehellä saattavat johtaa syndroomaan, jolle on annettu useita nimiä, mm. miehen vaihdevuodet, keski-iän kriisi, miehen klimakterium ja andropaussi.
27.6.2006

Testosteronin määrä laskee

Miehen vaihdevuosioireet tulevat hitaasti ja usein huomaamattomasti. Testosteronihormonia tuottavien kivesten solujen toiminnan heikentyminen on eräs tärkeimmistä syistä miesten vaihdevuosiin. Normaali testosteronipitoisuuden lasku 40 ikävuoden jälkeen on noin yksi prosentti vuodessa. Testosteronin lasku voi olla normaalia suurempaa ja johtaa hankaliin oireisiin. Liian alhaista testosteronitasoa on todettu 40-49 vuotiailla miehillä keskimäärin n. 5 %:lla, 50-50 vuotiailla n. 12 %:lla, 60-69 vuotiailla n. 19 %:lla ja yli 70 vuotiailla n. 50 %:lla. Testosteronin lisäksi kasvuhormonilla, melatoniinilla, leptiinihormonilla sekä lisämunuaisten hormoneilla saattaa olla merkitystä miesten vaihdevuosissa.

Oireet ovat kirjavia

Vaihdevuosioireisen miehen seksuaalinen halu heikkenee ja erektion saanti sekä sen ylläpito vaikeutuvat. (Katso Erektiohäiriöt.) Virtsaamisongelmiakin voi esiintyä. Tihentynyt virtsaamistarve, vaikeus saada virtsaaminen käyntiin ja virtsankarkailu voimakkaan virtsapakon vuoksi ovat mahdollisia.

Miehen käyttäytymisessä saattaa tapahtua muutoksia. Fyysinen ja älyllinen aktiviteetti vähentyvät, väsymystä ja masennusta esiintyy ja kiukunpuuskat sekä yleinen ärtyneisyys lisääntyvät. Aggressiiviset kiukunpuuskat kirpoavat aikaisempia herkemmin.

Hikoilua esiintyy varsinkin yöllä, kun taas kasvojen äkillistä punoitusta esiintyy päivisin. Aterian jälkeen mies nukahtaa herkästi. Lihasmassa ja –voima pienentyvät ja urheiluharrastukset vähentyvät. Keskivartalolle alkaa kerääntyä rasvaa (katso lihavuus). Käsien ja jalkojen nivelissä esiintyy särkyä ja jäykkyyttä.

Hormonikorvaushoitoa ja elämäntavat remonttiin

Lääkärissä tutkitaan miehen yleistila ja sukuelimet. Seerumin testosteronitaso on keskeinen miehen vaihdevuosien mittari. Lisäksi tulisi tutkia seerumin vapaa testosteroni, SHBG (sukupuolihormonia sitova valkuainen), prolaktiini ja luteinisoiva hormoni.

Ennen lääkehoitoa tulisi selvittää, voisiko tilanteen korjata muulla tavoin kuin lääkkeillä. Alkoholin käyttöön tulisi kiinnittää huomiota, sillä suuri määrä alkoholia (1,5 g/kg) laskee 10-16 tunnin aikana seerumin testosteronipitoisuutta 20-40 %. Pitkäaikainen alkoholinkäyttö tukahduttaa testosteronituotantoa ja laskee hormonitasoa pysyvästi.

Muita hoitokeinoja ovat liikunnan järkevä lisääminen sekä ruokavalion laadullinen muutos eli on syötävä vähemmän rasvoja ja enemmän kasviksia ja hedelmiä. Painon pudottaminen ja tupakanpolton lopettaminen ovat myös tarpeen.

Liikunnan harrastuksen tulisi olla sopivaa ja säännöllistä. Toistuvia rasittavia maitohappoja lisääviä liikuntamuotoja tulisi kuitenkin välttää, sillä ne johtavat usein testosteronin laskuun vanhemmalla iällä. Liikunnan tulisi olla miellyttävää ja siitä tulisi tehdä elämäntapa.

Korvaushoidossa testosteronia käytetään 2-4 kuukauden kuureina ja isoina annoksina. (Katso testosteronivalmisteet .) Usein joudutaan koko loppuiän kestävään korvaushoitoon. Annostuksen tulee tällöin olla oikea, jottei hoidosta tule haitallisia sivuvaikutuksia. Ikä ei saa olla este testosteroninhoidon aloittamiselle, jos perusteet sille on todettu. Testosteronihoidon riskit on kuitenkin tunnettava.

Lääkärikirja: Miehen vaihdevuodet

Lääkärikirja: Erektiohäiriöt

Kommentoi »