Terve.fi

Yleistietoa miehen vaihdevuosista

Yleistietoa miehen vaihdevuosista
Miehet vaihdevuodet johtuvat testosteronin määrän laskusta. Testosteroni pitoisuudet alkavat laskea 40. ikävuoden jälkeen. Lue lisää.

Kivesten välisolut tuottavat mieshormoneja, joista tärkein on testosteroni. Testosteroni vaikuttaa miehelle tyypillisten fyysisten piirteiden kehittymiseen ja säilymiseen. Se ylläpitää esim. sukupuolista viettiä, potenssia, siemennesteen tuotantoa, vartalon karvoitusta, luustoa ja lihasmassaa sekä -voimaa.

Iän karttuessa välisolujen määrä ja verenkierto vähenevät, jolloin androgeenituotantokin heikkenee hitaasti. Tämä on normaali ikääntymiseen kuuluva ilmiö. Veren mukana kiertävän vapaan, biologisesti aktiivisen testosteronin määrä pienenee normaalisti noin prosentilla vuodessa 40. ikävuoden jälkeen. 70-vuotiaan miehen testosteronin pitoisuudet ovat 30-40 % pienemmät kuin nuoren miehen. On yksilöllistä, kuinka paljon tuotanto kullakin miehellä laskee. Osalle kehittyy vaihdevuosioireita testosteronipitoisuuksien laskiessa liian matalalle.

Kokonaisuudessaan miehen vaihdevuosien kehittyminen on monimutkainen prosessi. Vapaan testosteronin määrän laskuun liittyy ilmeisesti sukuhormoneja sitovan valkuaisaineen (SHBG) määrän lisääntyminen veressä. Myös testosteronin normaali vuorokauden aikojen mukaan vaihteleva eritys tasaantuu miehen vanhetessa. Lisäksi on arveltu, että toimintahäiriöt mieshormonien eritystä säätelevässä järjestelmässä - johon kuuluvat kivekset, aivojen hypotalamus ja aivolisäke sekä niiden erittämät hormonit - vaikuttavat andropaussin syntyyn. Osansa on mahdollisesti myös elimistön kudosten alentuneella herkkyydellä mieshormoneille.

Mieshormonien tuotantoon voivat vaikuttaa vähentävästi runsas alkoholin käyttö, lihominen, vähäinen liikunta ja useat sairaudet.

Miehen vaihdevuosien seuranta

Kontrollikäynnillä kysellään sen hetkisistä oireista ja tunnustellaan eturauhanen. Lisäksi määritetään verinäytteestä prostataspesifinen antigeeni (PSA) ja PVK, jossa kiinnitetään erityisesti huomiota Hkr-arvoon. Jos käy ilmi, että hoidosta ei ole ollut hyötyä, niin lääkitys kannattaa lopettaa.

Lähteet:

Matti Välimäki, Timo Sane, Leo Dunkel (toim.), Elinkaaren endokrinologia, Endokrinologia, Kustannus oy Duodecim 2009.

Miehen hypogonadismi ja hormonikorvaus, Lääkärin käsikirja, Kustannus Oy Duodecim 2016.

ICD-10:

E29.1 Kivesten vajaatoiminta

Julkaistu: 20.3.2018
1 kommentti