Sairaudet

Testosteronilisistä ei iloa ikääntyneille miehille

8.1.2008 Terve.fi

Tiedot perustuvat hollantilaistutkimukseen, johon osallistui runsaat kaksisataa 60-80-vuotiasta miestä, joiden testosteronipitoisuudet olivat hieman (alle 13,7 nmol/l) normaalitasoa pienemmät.

Miehet saivat puolen vuoden ajan joko 80 mg testosteronia kahdesti päivässä tai lumevalmistetta. Tutkimus on tiettävästi suurin testosteronilisien vaikutuksista tehty selvitys. Testosteronilisiä syöneiden paino nousi ja rasvakudoksen määrä laski, mutta tämä ei heijastunut lihaskuntoon tai yleisemminkään fyysiseen toimintakykyyn. Lisät eivät myöskään vaikuttaneet muistiin tai muihin kognitiivisiin kykyihin eivätkä luustoon.

Testosteronin nauttiminen paransi hieman miesten insuliiniaineenvaihduntaa ja huononsi rasva-arvoja, mutta vaikutukset eivät olleet kovin suuria. Hollantilaisten tulokset viittaavat vahvasti siihen, ettei testosteronilisistä ole hyötyä ainakaan miehille, joiden testosteronipitoisuudet ovat vain hieman normaalitasoa pienemmät. Tulokset eivät kuitenkaan tarkoita sitä, ettei hoidosta voisi olla hyötyä miehille, joilla on diagnosoitu varsinainen hypogonadismi eli testosteronin vajaaeritys.

Uutispalvelu Duodecim

Lähde: JAMA 2008

Copyright © Kustannus Oy Duodecim 2007

Lääkärikirja: Miehen vaihdevuodet

Lue lisää
Katso myös nämä
Uusimmat
Tilaa uutiskirjeet tästä!

Voimaa ja viisautta suoraan sähköpostiisi