Terve.fi

Testosteronista saattaa olla haittaa osalle miehistä

Testosteronista saattaa olla haittaa osalle miehistä
Julkaistu 12.7.2010

Testosteroni on miehen sukuhormoni, jonka tuotanto heikkenee vähitellen keski-iästä lähtien. Ikääntymiseen liittyvä testosteronipitoisuuden pieneneminen on yhteydessä lihasmassan ja voimakkuuden vähenemiseen sekä liikuntakyvyn heikkenemiseen. Nyt julkaistussa yhdysvaltalaistutkimuksessa haluttiinkin kartoittaa testosteronihoidon tehoa ja turvallisuutta iäkkäillä liikuntarajoitteisilla miehillä, joiden testosteronipitoisuus oli matala.

Tutkimuksessa satunnaistettiin yli 200 miestä kahteen ryhmään. Toiseen ryhmään kuuluvat käyttivät iholle levitettävää testosteronigeeliä päivittäin puolen vuoden ajan ja toiset ryhmäläiset käyttivät lumegeeliä. Miehet olivat yli 65-vuotiaita ja kärsivät liikuntarajoituksista sekä useista sairauksista kuten korkeasta verenpaineesta, diabeteksesta, ylipainosta ja rasva-aineenvaihdunnan häiriöistä.

Tuloksista ilmeni, että testosteronia saaneet miehet selvisivät seurannassa paremmin fyysistä kuntoa kartoittaneissa kokeissa kuin lumeryhmäläiset. Tutkimus oli kuitenkin lopetettava suunniteltua aikaisemmin, sillä haittavaikutukset osoittautuivat testosteroniryhmässä huomattavasti suuremmiksi kuin lumeryhmässä. Seurannan aikana 23 testosteroniryhmään kuuluvaa kärsi sydän- ja verisuonitapahtumasta kun lumeryhmän vastaava luku oli 5. Lisäksi testosteronia saaneilla oli enemmän ihoon liittyviä haittavaikutuksia kuin lumeryhmäläisillä.

Vaikka tutkimuksen tulokset osoittivat, että testosteronihoito lisää merkittävästi liikuntarajoitteisten ja kroonisista sairauksista kärsivien iäkkäiden miesten sydäntapahtumien riskiä, ei tutkijoiden mukaan tulosten perusteella pitäisi vielä tehdä pitkälle meneviä johtopäätöksiä testosteronihoidon turvallisuudesta.  He painottavat, että tutkimus oli otokseltaan pieni ja potilasotos oli rajoittunut. Lisäksi tutkijat eivät olleet suunnitelleet tutkimusasetelmaa haittavaikutusten kartoittamiseksi.

Uutispalvelu Duodecim

Copyright Duodecim 2013

Lue lisää:

Lääkärikirja: Miehen vaihdevuodet

Lääkärikirja: Verenpaine

Lääkärikirja: Aikuisten lihavuus

Lääkärikirja: Diabetes, tyyppi 2

Uutisarkistosta poimittua

Kommentoi »