Eturistiside

Eturistisidevammat ovat yleensä urheilu- tai vapaa-ajan tapaturmia. Eturistiside ei yleensä katkea ilman merkittävää tapaturmaa. Nivelten yliliikkuvuus voi vaikuttaa eturistisiderepeämän syntyyn.

Erityisiä yleisempiä sairauksia, jotka altistaisivat eturistisiteen repeämiseen, ei tiedetä olevan. Potilaan sidekudoksen ominaisuudet vaikuttavat luonnollisesti eturistisiteen repeämisen todennäköisyyteen.

Fysioterapia aloitetaan leikkauksen jälkeen noin 1–3 vk kuluttua. Kuntoutus jatkuu 6 kk saakka. Noin puolen vuoden kuluttua leikkauksesta potilas voi ryhtyä harrastamaan kontaktiurheilua, kuten esimerkiksi jalkapalloa, koripalloa tai salibandya. Kevyempää liikuntaa saa harrastaa jo aikaisemmin, lääkärin tai fysioterapeutin ohjeiden mukaan.

Ristisiteen korjausleikkauksen jäljiltä polven toiminnallinen tulos voi olla aivan yhtä hyvä kuin ennen leikkausta. Käytännössä kuitenkaan alkuperäistä, ehjää ristisidettä parempaa ratkaisua ei ole tarjota. Leikkauksen jälkeen käydään useimmiten muutamaan otteeseen jälkikontrollissa lääkärin vastaanotolla, jolloin tarkkaillaan kuntoutuksen edistymistä.

Lähteet:

Arokoski J. ym. (toim.). Fysiatria. Duodecim 2015.

Ristiniemi J. Polven vammat. Lääkärin käsikirja. Helsinki: Kustannus Oy Duodecim 2017.

Suomalainen P., Sillanpää P. & Järvelä T. Eturistisiderepeämän hoito. Lääketieteellinen Aikakauskirja Duodecim 2014;130(5):489-94.

Kallio T. Polven ristisidevammat urheilijalla. Lääketieteellinen Aikakauskirja Duodecim 2010;126(3):289-95

Saarelma O. Tietoa potilaalle: Polvivamma, kierukkavamma, ristisidevamma, Lääkärikirja Duodecim, Kustannus Oy Duodecim 2017.