Sairaudet

Eturistisiteen vamma

Eturistisiteen (eturistiside) vamman oireet: Eturistisiteen revetesää on polvessa yleensä voimakas kipu ja se turpoaa, ja yleensä aina nivelestä löytyy verta. Polvinivelen ojentaminen ja koukistaminen voi olla rajoittunutta. Lue lisää eturistisiteen vammasta.

Teksti Toimitus
3.7.2006 Terve.fi

Polven eturistisiteen repeäminen on kohtalaisen yleinen polvivamma, jonka useimmiten saa urheilulajien ja vapaa-ajan harrastusten yhteydessä. Yleisin vammamekanismi on kaatumisen yhteydessä tapahtuva polven kiertyminen ja vääntyminen, joka katkaisee eturistisiteen.

Eturistiside on tärkeimpiä polvea vakauttavia rakenteita, joten sen vaurioituminen voi aiheuttaa runsaasti polvivaivoja.  

Eturistisidevamman oireet

Välittömästi eturistisiteen repeämisen jälkeen polvessa on yleensä voimakas kipu ja se turpoaa. Lähes aina nivelestä löytyy verta. Polvinivelen ojentaminen ja koukistaminen voi olla rajoittunutta.

Kun alkuvaihe menee ohitse ja kipuoireet helpottuvat, voi polvi rasitettaessa lonksua, tuntua kipeältä tai pettää alta.  

Aiheuttaja

Eturistisidevammat ovat yleensä urheilu- tai vapaa-ajan tapaturmia. Eturistiside ei yleensä katkea ilman merkittävää tapaturmaa. Erityisiä yleisempiä sairauksia, jotka altistaisivat eturistisiteen repeämiseen, ei tiedetä olevan. Potilaan sidekudoksen ominaisuudet vaikuttavat luonnollisesti eturistisiteen repeämisen todennäköisyyteen.  

Diagnostiikka

Vammamekanismin tarkka tietäminen auttaa diagnoosin tekemisessä. Polvivaivoihin perehtynyt lääkäri voi jo kliinisen tutkimuksen perusteella todeta eturistisiteen repeämän. Perustutkimuksiin kuuluu tavallisten polviröntgenkuvien ottaminen, joilla pois suljetaan murtuma.

Magneettikuvauslaitteella otetut kuvat varmistavat diagnoosin lähes sataprosenttisesti, ja samalla voidaan todeta liitännäisvammat, kuten kierukkarepeämät, rustovauriot, sivusiteiden vammat ja mahdolliset nivelpinnan kulumat. Tähystämällä tehty diagnoosin varmistus antaa puolestaan mahdollisuuden tehdä samalla korjaavia tai korjausta valmistelevia toimenpiteitä. Molempia menetelmiä käytetään. Mri tutkimus on kuitenkin nykykäsityksen mukaan suositeltavampi tutkimus, jotta vältytään kahdelta eri leikkaukselta.  

Eturistisiteen hoito

Ensihoidoksi soveltuvat kyynärsauvat, joilla varausta voidaan keventää, sekä kylmäpussit ja kipulääkitys. Polvea ei kannata tukea pitkäaikaisesti teippauksella tai ulkoisella tuella ellei siinä ole sivusuunnassa väljyyttä. Alkuvaiheessa lyhytaikainen polven tukeminen voi helpottaa oireita. Kontrolli sovitaan yleensä 1-3 viikon päähän.

Useimmiten eturistisiteen repeämä pyritään hoitamaan leikkaamalla, mutta ei aina. Esim. polven paha kuluma estää leikkaushoidon. Hoito on tähystysleikkaus, jossa vanha ristisiteen jäännös poistetaan ja tilalle asetetaan uusi jänne. Tämä jänne on nykyisin useimmiten rakennettu takareiden jänteistä tai polvilumpio jänteestä. Leikkausta ei kannata suorittaa, mikäli polvi koukistuu alle 90 astetta eikä suoristuu täysin.

Ennen leikkausta on tärkeää ylläpitää reisilihaksen voimia, myös koukistajien. Yleensä ennen leikkausta potilaalle järjestetään fysioterapeutin ohjaamaa kuntoutusta.

Leikkauksen jälkeen seuraa pitkä kuntoutusjakso. Jalalla saa kävellä, mutta tarvittaessa voidaan käyttää kyynärsauvoja. Reisilihasharjoitteet tulee aloittaa heti leikkauksen jälkeen ohjeistuksen mukaisesti. Tavoitteena on asentotunnon ja voiman palautus jalkaan. Leikkauksen jälkeen 4-6 kuukauden aikana ei suositella kontaktiurheilua.  

Seuranta

Fysioterapia aloitetaan leikkauksen jälkeen noin 1-3 vk kuluttua. Kuntoutus jatkuu 6 kk saakka. Noin puolen vuoden kuluttua leikkauksesta potilas voi ryhtyä harrastamaan kontaktiurheilua, kuten esimerkiksi jalkapalloa, koripalloa, sählyä jne. Kevyempää liikuntaa saa harrastaa jo aikaisemmin, lääkärin/fysioterapeutin ohjeiden mukaan. Ristisiteen korjausleikkauksen jäljiltä polven toiminnallinen tulos voi olla aivan yhtä hyvä kuin ennen leikkausta. Käytännössä kuitenkaan alkuperäistä, ehjää ristisidettä parempaa ratkaisua ei ole tarjota. Leikkauksen jälkeen käydään useimmiten muutamaan otteeseen jälkikontrollissa lääkärin vastaanotolla.

Periytyvyys

Sidekudoksen ominaisuudet ja tätä kautta siteen repeämisen riski voi kulkea suvussa. Tapaturma-alttiuskin voi olla ns. sukuvika. Varsinaisesti kyseessä ei kuitenkaan ole periytyvä sairaus.  

Yleisyys

Eturistisidevammoja esiintyy melko paljon. On arveltu, että 30-80 prosenttiin polven merkittävistä vääntymisistä liittyisi eturistisiteen repeäminen.  

Ennuste

Jos hoitamattomaan eturistisiteen repeämään liittyy nivelen pettämisen tai muljahtelun tuntemuksia, on todennäköistä että polvinivel tulee kulumaan normaalia nopeammin. Leikkauksen avulla jopa 90% potilaista on palannut entiselle suoritustasolle.

Kirjallisuudesta löytyvät tutkimukset aiheesta kattavat vain noin 20 vuotta, aihetta on tutkittu varsin laajasti. Näissä tutkimuksissa on kuitenkin löydetty useitakin ongelmia, joita voi ilmaantua: korjattu eturistiside voi katketa uudestaan, polven toiminta voi huonontua aikaa myöten ja niveleen ilmaantuu kulumia leikkauksesta huolimatta. Tulevaisuus tulee kuitenkin näyttämään lopullisen tuloksen.

Tarkastajalääkäri on tarkistanut artikkelin sisällön 4.8.2010.

Lue lisää:

Eturistisidevamma – hyvän harrastuksen hinta

Katso myös nämä
Uusimmat
Tilaa uutiskirjeet tästä!

Voimaa ja viisautta suoraan sähköpostiisi