Terve.fi

Mikä meni rikki?

dosentti, ortopedian ja traumatologian erikoislääkäri

Jukka Ristiniemi
9.3.2009

Kysymys:

Hei! Olin hiihtolenkillä. Pieni kuoppainen mäki ja kaaduin eteenpäin. Sukset levisivät allani ja polven sisäpinnalla tuntui napsahdus. Polveen sattui, mutta pääsin kotiin. Polvessa ei näkynyt turvotusta, mutta askeltaessa on kipua ja välillä tuntuu, että jalka menee polven kohdalta paikoiltaan. Jalan voi koukistaa varovasti.Pieni kipu tuntuu. Mikä mahtaa olla vialla? Kovaa kipua en ole tuntenut. Miten menetellä? Miten hoidan? Onko jalka pidettävä paikoillaan vai kannattaako liikkua. Kannattaako mennä lääkäriin? Jos polvi paranee itsestään, miten kauan siihen menee?

Vastaus:

Tällaisessa hiihtovammassa polven sisäsivuside usein venähtää. Jos ei kovaa kipua tai turvotusta ole, niin todennäköisesti vamma paranee muutamassa viikossa oikein hyvin. Tunne, että polvi menee pakoiltaan, saattaa kuitenkin viitata jopa eturistisiteen repämään. Taitaa olla paras käydä lääkärin juttusilla, jos sijoiltanmenon tunne jatkuu. Joka tapauksessa saat liikkua eikä ole mitään syytä pitää polvea paikoillaan.

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kun lähetät kysymyksen asiantuntijoille, toimitamme ne eteenpäin nimettöminä. Vastauksia julkaistaan Apu Terveys -lehdessä Klinikka-sivuilla. Kaikkiin kysymyksiin emme valitettavasti voi vastata. Käsittelemme viestiäsi luottamuksellisesti. Poistamme sen 2 kuukautta vastaanottamisen jälkeen. Emme kerää tai säilytä mitään tietoja viestien lähettäjistä.