Terve.fi

polven tähystys - 30336

dosentti, ortopedian ja traumatologian erikoislääkäri

Jukka Ristiniemi
10.3.2009

Kysymys:

Satutin oikean polveni runsas vuosi sitten sauvakävellessäni. Nyt kävin polven tähystyksessä, ja toimenpide kertomuksessa oli mm. Mediaalisesti femurin nivelpinnalla kantavalla osalla mediaalisesti on 1 cmx2 cm kokoisella alueella nivelrustossa repeämä, joista instabiilit osat poistetaan shaverilla. Tämä tapahtui 26.01.09, noin kuukausi toimenpiteestä taas sauvakävellessäni tuntui polven kohdalla muutaman kerran tuikkivaa kipua, ja sen jälkeen polvi on jäänyt hieman kivuliaaksi, ja esim. polvillaan ei voi olla kivun vuoksi. Mitähän pitäisi nyt sitten tehdä ?

Vastaus:

Polvessasi on kohtuullisen kokoinen rustovaurio eli reisiluusta puuttuu liukupintaa. Tällaisen rustovaurion reunassa on usein osittain irrallista rustoa, joka saattaa kääntyä nivelpintojen väliin ja vihlaista kivuliaasti. Tällaisia irtoavia rustoja kirurgisi on siis poistanut vaivojasi helpottaakseen. Liukupinta siis puuttuu edelleenkin, joten vaivoja voi hyvinkin olla. Jos kyseessä on vamman aiheuttama rustoirtoama ja jos sääriluun puolella on normaali ehjä rusto, niin ennusteen pitäisi olla ihan hyvä. Ehdotan, että jatkat liikuntaa ja yrität pitää reisilihakset mahdollisimman hyvässä kunnossa. Tähystyksestä ei ole vielä kovin kauan aikaa, joten kehotan kärsivällisyyteen.

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kun lähetät kysymyksen asiantuntijoille, toimitamme ne eteenpäin nimettöminä. Vastauksia julkaistaan Apu Terveys -lehdessä Klinikka-sivuilla. Kaikkiin kysymyksiin emme valitettavasti voi vastata. Käsittelemme viestiäsi luottamuksellisesti. Poistamme sen 2 kuukautta vastaanottamisen jälkeen. Emme kerää tai säilytä mitään tietoja viestien lähettäjistä.