Terve.fi

Polvikipu - 23432

Jukka Ristiniemi

dosentti, ortopedian ja traumatologian erikoislääkäri

Jukka Ristiniemi

Kysymys:

Olen 40 v, 79kg ja 179cm nainen. Polvisärkyni alkoi v.2007 syksyllä ja on jatkunut päivittäin. Kipu tuntuu särkynä vasemmassa polvessa, reidessä, sääressä ja joskus pakarassa. Kävellessäni kipua ei tunnu, mutta paikallaan ollessa särkyä tuntuu polvessa koko ajan ja vaihdellen muissa kohdissa. Hieroessani polvea ulkosyrjällä on kipeitä kohtia. Kävin lääkärissä vaivastani v.2006, jolloin lääkäri sanoi sen olevan lihaspussin (tms?? en muista tarkemmin) tulehdus ja hän kehoitti jumppaamaan ja venyttelemään. Kävelen päivittäin 2-3 tuntia. Mulla on todettu aiemmin yliojentuvat nivelet, mutta tämä tuskin on sellaista.? Mikähän neuvoksi ja mitä tämä mahtaa olla? Aamulla herätessä kipua ei juurikaan tunnu. Muuten sitä on jatkunut joka päivä 2,5v ja pakarakipu on siitä nyt uusin.

Näytä vastaus

Vastaus:

Polven ulkosyrjällä tuntuva kipu saattaa viitata todellakin limapussin tulehdukseen, joka on suhteellisen yleinen juoksijoilla. Muita vaihtoehtoja ovat ulomman nivelkierukan repeämät tai nivelen ulkosyrjälle kohdistuva nivelrikko. Alaraajassa kaikki vaikuttaa kaikkeen. Polven varominen saattaa aiheuttaa rasituskipua muissa paikoissa, esimerkiksi reidessä ja lonkassa. Hoito-ohjeita on vaikea antaa näillä tiedoilla ja asian selvittäminen vaatisi koko alaraajan kliinistä tutkimista, mahdollisesti myös polven magneettikuvausta.

Julkaistu: 9.3.2009

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kun lähetät kysymyksen asiantuntijoille, toimitamme ne eteenpäin nimettöminä. Vastauksia julkaistaan Kauneus ja Terveys -lehdessä Klinikka-sivuilla sekä terve.fi:ssä. Kaikkiin kysymyksiin emme valitettavasti voi vastata. Käsittelemme viestiäsi luottamuksellisesti. Poistamme sen 2 kuukautta vastaanottamisen jälkeen. Emme kerää tai säilytä mitään tietoja viestien lähettäjistä.