Terve.fi

mikä polvessani vialla?

dosentti, ortopedian ja traumatologian erikoislääkäri

Jukka Ristiniemi
6.3.2009

Kysymys:

Minulle sattui reilut 2 vk sitten tapaturma jossa kaaduin suoraan polvilleni. Oikea polveni kipeytyi ja turposi. Nyt ajan kuluessa polvea särkee enenmmän ja enemmän, ja esim portaita astuessa polven sisällä vihlaisee. Särkyyn lääkäri määräsi lääkkeet. Odotan aikaa magneettikuvaukseen, röntgenissä mitään ei löytynyt. Polven päällä tuntuu joku irtonainen pala. Keppien kanssa kävelen tällä hetkellä. Polvi turpoaa iltaan mennessä lisää, ollen iltaisin tuplaten paksumpi kuin terve polveni. Mikä polvessani nyt mahdollisesti on? ja miten pitkään toipuminen mahdollisesti kestää? Työssäni joudun juoksemaan rappuja, olen nyt sairaslomalla, pääsenkö jo pian töihin?

Vastaus:

Tällaisissa vammoissa vaurioituu usein polvilumpion edessä oleva limapussi eli bursa. Tämä saattaa kerätä huomattavastikin nestettä ja nesteily jatkuu usein jopa viikkoja. Polven päällä tuntuva irtonainen pala on todennäköisesti rikkoutuneen limapussin osa. Tila ei ole mitenkään vaarallinen, ellei limapussiin kertyvä neste saa bakteeritulehdusta mikä ilmenee kovana kipun, punoituksena ja kuumeiluna. Silloin pitää hakeutua lääkärin tutkimuksiin. Yleenä turpoilu loppuu itsestään. Polven sisällä tuntuva vihlaiseva kipu saattaa viitata jonkinlaiseen rustovaurioon, jonka magneettiktutkimus todennäköisesti paljastaa.

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kun lähetät kysymyksen asiantuntijoille, toimitamme ne eteenpäin nimettöminä. Vastauksia julkaistaan Apu Terveys -lehdessä Klinikka-sivuilla. Kaikkiin kysymyksiin emme valitettavasti voi vastata. Käsittelemme viestiäsi luottamuksellisesti. Poistamme sen 2 kuukautta vastaanottamisen jälkeen. Emme kerää tai säilytä mitään tietoja viestien lähettäjistä.