Terve.fi

Sydämen vajaatoiminta edelleen monia syöpiä vaarallisempi

Sydämen vajaatoiminta edelleen monia syöpiä vaarallisempi
Sydämen vajaatoimintaan sairastuvien ennuste on edelleen heikompi kuin moniin syöpiin sairastuvien. Lue lisää.
Julkaistu 16.5.2017

Sydämen vajaatoimintaan sairastuvien ennuste on edelleen heikompi kuin moniin syöpiin sairastuvien, vaikka hoidot ovat parantuneet huomattavasti vuosien varrella. Sydämen vajaatoimintaa potevilla on myös useammin muita terveysongelmia.

European Journal of Heart Failure -lehdessä julkaistut tulokset perustuvat 1,75 miljoonan skotlantilaisen rekisteritietoihin, joista poimittiin 57 000 potilasta, jotka olivat juuri sairastuneet sydämen vajaatoimintaan tai syöpään. Potilaat olivat keskimäärin 69-vuotiaita.

Sydämen vajaatoimintaan sairastuneista miehistä 56 prosenttia oli hengissä vielä viisi vuotta myöhemmin, mikä oli vähemmän kuin eturauhassyöpään (68 %) tai virtsarakkosyöpään (57 %) sairastuneilla, mutta paremmin kuin paksu- ja peräsuolisyöpään (49 %) tai keuhkosyöpään (8 %) sairastuneilla.

Naisilla tilanne oli pitkälti samanlainen. Sydämen vajaatoimintaan sairastuneista naisista 50 prosenttia oli elossa vielä viisi vuotta myöhemmin, mikä oli heikommin kuin rintasyöpään (78 %) tai paksu- ja peräsuolisyöpään (52 %) sairastuneilla, mutta paremmin kuin munasarjasyöpään (38 %) tai keuhkosyöpään (10 %) sairastuneilla.

Sydämen vajaatoimintaa potevista 95 prosentilla oli vajaatoiminnan lisäksi muita sairauksia ja terveysongelmia. Syöpäpotilaiden luku oli 60–70 prosenttia.

Sydämen vajaatoiminnan lääke ja muut hoidot ovat parantuneet huomattavasti ja edellisen vuosikymmenen aikana potilaiden kuolleisuus pieneni jopa 50 prosenttia. Tästä huolimatta sydämen vajaatoiminta on yhä merkittävä kuolinsyy, tutkimus osoittaa.

Syövät ja sydän- ja verisuonitaudit ovat yleisimmät kuolinsyyt maailmassa. Sydän- ja verisuonitauteihin kuolee vuosittain noin 18 miljoonaa ja syöpiin 8 miljoonaa.

Sydämen vajaatoiminta johtuu sairauksista kuten sepelvaltimotaudista ja korkeasta verenpaineesta, jotka häiritsevät sydänlihaksen toimintaa ja heikentävät sen kykyä supistua. Yleisin vajaatoiminnan oire on hengenahdistus rasituksessa. Vaiva on harvinainen alle 50-vuotiailla, mutta yleistyy nopeasti iän myötä. Kuusikymppisistä sitä potee muutama sadasta, mutta yli 80-vuotiaista jo joka kymmenes.

Lue lisää:

Kommentoi »