Treeni ja ravinto

Miksi kannattaa aloittaa juoksuharrastus?

Säännöllinen liikunta ehkäisee monia sairauksia, auttaa hallitsemaan painoa ja piristää mieltä.

Teksti Antti Voutilainen
26.6.2012 Terve.fi

Tässä on Women’s Health -lehden luettelemia syitä, miksi kannattaa aloittaa juoksuharrastus mahdollisimman pian tai jatkaa sitä, jos on jo kerran aloittanut.

Juokseminen vähentää stressiä.

Stressi on ikävä asia, sillä se saa aikaan lihasten kiristystä, päänsärkyä, muistihäiriöitä, seksuaalisen kiinnostuksen tai kyvyn heikkenemistä, aggressiivisia tunnepurkauksia ja johtaa usein lisääntyneeseen alkoholinkäyttöön.

Eräässä Women’s Healthin mainitsemassa tutkimuksessa oli tutkittu, vähentääkö liikunta vai lepääminen enemmän ahdistusta. Ja kuinka ollakaan, tunnin liikuntasuoritus vähensi ahdistusta kolme kertaa paremmin kuin jos ajan olisi käyttänyt lepäilyyn.

Lehden mukaan juoksemista käytetäänkin joissain tapauksissa jopa masennuksen ja riippuvuuksien hoidossa.

Se ehkäisee sairauksia.

Suurin osa tutkimuksista ja asiantuntijoista kehottavat liikkumaan siitä syystä, että se pienentää muun muassa erilaisten syöpien, sydänsairauksien ja diabeteksen riskejä.

Juokseminen laskee verenpainetta ja auttaa parantaa immuunijärjestelmää, jolloin ihminen pystyy torjumaan tehokkaammin esimerkiksi erilaisia viruksia.

Se auttaa luita pysymään vahvoina.

Osteoporoosi on luuston sairaus, joka vaivaa erityisesti naisia. Osteoporoosin synnyssä yhtenä merkittävänä taustatekijänä liikkumattomuus. Luukudos nimittäin tarvitsee päivittäistä fyysistä rasitusta säilyäkseen.

Luille terveellisiä liikuntamuotoja ovat sellaiset, joissa tulee hyppyjä, äkillisiä venytyksiä ja tärähdyksiä. Juoksu onkin erittäin hyvä keino ehkäistä osteoporoosin kehitystä.

Juokseminen lisää elinvuosia.

Vuonna 1985 Stanfordin lääketieteellisessä yliopistossa aloitettiin yli 20 vuotta kestävä tutkimus, jossa seurattiin lähes tuhatta yli 50-vuotiasta ihmistä, joista suurin piirtein puolet harrasti juoksemista ja puolet eivät, mutta olivat kuitenkin terveitä.

Tutkimusaikana henkilöiden tuli suorittaa erilaisia testejä, joilla mitattiin heidän toimintakykyään. Tutkimuksen mukaan juoksijoiden toimintakyky säilyi vuosi toisensa jälkeen parempana kuin juoksemisesta piittaamattomilla.

Mielenkiintoista oli myös se, että tutkimuksen päätteeksi 85 prosenttia juoksijoista oli elossa, kun taas heistä, jotka eivät harrastaneet juoksemista, vain 66 prosenttia eli.

Se on helppoa.

Juokseminen on siitä hyvä harrastus, että se ei vaadi suuria taloudellisia panostuksia ja sitä voi tehdä melkein missä vaan. Ainoa, mihin juoksijoiden kannattaa sijoittaa, ovat hyvät juoksukengät sekä naisilla myöskin tukeviin urheilurintaliiveihin.

Vinkkejä oikeanlaisten kenkien valitaan saat täältä.

Se on tehokasta.

Juokseminen kuluttaa kaloreita todella tehokkaasti. Itse asiassa harva liikuntalaji on siinä suhteessa parempi.

Juokseminen voi kuluttaa jopa 1000 kaloria tunnissa, mikä voi olla peräti lähes tuplasti sen, mitä samankokoinen henkilö polttaa kuntosalilla.

Lue lisää
Katso myös nämä
Uusimmat
Tilaa uutiskirjeet tästä!

Voimaa ja viisautta suoraan sähköpostiisi