Terve.fi

Oikeanlaisilla juoksukengillä on merkitystä

Oikeanlaisilla juoksukengillä on merkitystä
Jokaisen juoksijan jalat ovat erilaiset, joten markkinoilta löytyy paljon erilaisia kenkiä. Uusien juoksukenkien valinnassa kannattaa käyttää urheiluliikettä ja sen asiantuntijoita apuna. Mm.
Julkaistu: 21.5.2016

juoksijan kuntotaso, anatomia, paino, askellus ja juoksualusta vaikuttavat kengän valintaan.

Naisten kengät eroavat usein miesten kengistä kapeamman lestin ja vaimennuksen suhteen. Kevytrakenteisille maratoonareille tarkoitetut kevyet ja tuettomat kisakengät eivät ole oikea valinta raskasrakenteisen aloittelijan jalkineiksi. Kevyt juoksija ei tarvitse niin iskunvaimennettua kenkää kuin raskaampi juoksija. Kengän rullaavuus on kevyelle juoksijalle tärkeämpää.

Juoksukenkä ei veny käytössä

Kengän pitää tuntua jalkaan mukavalta jo heti uutena, eikä se saisi puristaa mistään, muuten se on juostessa varmasti epämiellyttävä. Juoksukengät eivät veny käytössä, joten kenkien pitää istua hyvin jo sovitusvaiheessa. Kengän kärjessä olisi syytä olla vähintään senttimetri tyhjää tilaa. Liian pieni kenkä aiheuttaa jalkavaivoja ja estää jalan normaalia toimintaa juoksun aikana.

Kengän etuosa ei saa myöskään olla liian kapea tai leveä päkiäkipujen ehkäisemiseksi. Liian iso jalkine ei anna jalalle tarpeeksi tukea, sillä jalkaterä ei saa liikkua sivusuunnassa. Kantapään ei kuulu nousta kantakupista juostessa, mutta kantapään alueella ei saa tuntua painettakaan. Sopivan kenkäparin löytämiseen kannattaakin käyttää aikaa, eikä ryntäillä pelkkien tarjousten perässä.

Montako kenkäparia on tarpeeksi?

Juoksukengän ominaisuudet kestävät askeleesta, juoksutyylistä, kehon painosta ja kulutuksesta riippuen 700–1000 kilometriä. Jos olet löytänyt jonkin todellisen suosikkikengän, niin ei kannata väkisin lähteä vaihtamaan mallia, sillä siinä harvoin onnistuu löytämään parempaa. Moni hamstraakin suosikkikenkämalliaan varastoon siinä pelossa, että mallin valmistus lopetetaan tai se muuttuu.

Paljon juoksevilla olisi hyvä olla käytössä useampi pari, joita vaihdellaan. Jokainen kenkämalli kuormittaa jalkaterää hiukan eri tavalla ja näin voidaan välttää jonkin kohdan ylikuormittumista. Tarvittaessa apua jalkinevalintaan voi hakea jalkoihin erikoistuneelta fysioterapeutilta, podologilta tai jalkaterapeutilta.

Huomioi pronaatio

Neutraaliaskelluksessa pronaatio on kevyt ja jalka kiertyy askeleen aikana hieman sisäänpäin. Pronaatio tarkoittaa jalkaterän luonnollista joustoa sisäsyrjälle jalan osuessa maahan. Neutraaliaskeltaja tarvitsee hyvää iskunvaimennusta ja pärjää kiertolöysällä kengällä.

Lievä ylipronaatio on yleistä, mutta runsaasti ylipronatoiva askel on altis rasitusvammoille. Ylipronatoivassa askelluksessa jalan kierto on turhan voimakasta, jolloin nilkka kiertyy merkittävästi sisäpuolelle. Tällainen jalka saa apua kiertojäykästä ja hyvin sisäsyrjältä tuetusta kengästä.

Alipronaatiossa jalka ei puolestaan kierry lainkaan sisäänpäin. Tällöin nilkat ovat usein jäykät, eivätkä ne jousta liikkeessä. Tällaiset jalat omaava juoksija tarvitsee voimakkaan iskunvaimennuksen ja kiertolöysän kengän.

Yhteistyössä Trainer4You.

Artikkeli on yhteistyökumppanin tuottamaa sisältöä.

Kommentoi »