Terve.fi

Kuinka reagoit stressiin? Se vaikuttaa terveyteesi

Kuinka reagoit stressiin? Se vaikuttaa terveyteesi
Terveyttä voi parantaa reagoimalla positiivisesti stressaavissa tilanteissa, väittävät tutkijat.
Julkaistu: 12.6.2015

Stressi voi aiheuttaa tulehdusta

Tulehdukset ovat yksi kehon tavoista puolustautua immuunijärjestelmän avulla. Pennsylvanian yliopiston tutkijoiden mukaan pienetkin stressaavat tilanteet näyttävät aiheuttavan muutoksia tulehdusarvoissa.

Stressi voi johtaa pitkäaikaiseen, krooniseen tulehdukseen, joka voi aiheuttaa esimerkiksi sydänsairauksia sekä syöpää. Tutkijat raportoivat löydöistään Health Psychology -lehdessä.

Ei se kuinka usein, vaan millä tavalla

- Tulehduksen kannalta ei ole olennaista, kuinka usein stressiä kokee, vaan millä tavalla siihen reagoi. Ihmisillä, jotka eivät kyenneet pysymään rauhallisina tai hyväntuulisina stressaavissa tilanteissa, oli kohonneet tulehdusarvot, kertoo tutkija Nancy Sin yliopiston tiedotteessa.

Sinin mukaan positiivisiin tunteisiin stressaavissa tilanteissa ei ole kiinnitetty tarpeeksi huomiota. Pitkäaikaiset tulehdusta aiheuttavat reaktiot eivät ole välttämättä terveellisiä, hän jatkaa.

Henkilöt, joilla on hankaluuksia hallita reaktioitaan, voivat olla alttiimpia iän mukana tuomilleen sairauksille, kuten sydän- ja verisuonitaudeille sekä haurastumiselle.

Tiedetään vielä vähän

- Tutkimuksessa tutkittiin sekä positiivisia että negatiivisia stressireaktiota, toteaa yliopiston tutkija Jennifer E. Graham-Engeland.

Graham-Engeland kertoo, että päivittäisistä stressireaktioista ja niiden yhteydestä tulehduksiin tiedetään vielä hyvin vähän. Aiemmat tutkimukset ovat keskittyneet lähinnä krooniseen stressiin tai laboratoriossa toteutettuihin kokeisiin.

- Kyseiset metodit eivät anna todellista kuvaa siitä, kuinka ihmiset reagoivat jokapäiväisiin luonnollisiin stressiärsykkeisiin, hän lisää.

Tiedotteen mukaan tutkimuksen tarkoitus oli laajentaa käsitystä siitä, kuinka mielentiloilla ja stressaavilla tilanteilla on yhteys tulehdukseen ja terveyteen.

Lähteet:

Health Psychology

Lue myös:

Kommentoi »