Treeni ja ravinto

Enemmän lihaa, enemmän syöpiä – kasvisruokavalio voi säästää syövältä

Kasvissyöjillä on vähemmän syöpää kuin punaista lihaa syövillä, kertoo brittitutkimus. Rintasyövän riski lisääntyy, jos syö runsaasti lihaa esivaihdevuosien aikana, toteaa puolestaan amerikkalaistutkimus. Uhkista huolimatta punaisen lihan kulutus jatkaa ripeää kasvuaan länsimaissa.

24.6.2014 Terve.fi

Kasvissyöjillä on vähemmän syöpää kuin punaista lihaa syövillä, kertoo brittitutkimus. Rintasyövän riski lisääntyy, jos syö runsaasti punaista lihaa esivaihdevuosien aikana, toteaa puolestaan amerikkalaistutkimus. Uhkista huolimatta punaisen lihan kulutus jatkaa ripeää kasvuaan länsimaissa.

Kasvissyöjien syöpäriski lihansyöjiä pienempi

Brittitutkimuksessa tarkasteltiin neljän eri ruokavalion noudattajia. Kaikilla punaista lihaa välttävillä syöpiä esiintyi 12 prosenttia vähemmän kuin lihansyöjillä, todetaan American Journal of Clinical Nutritionin julkaisemassa tutkimuksessa.

Tutkijat jakoivat punaista lihaa välttelevät edelleen omiksi ryhmikseen. Sen perusteella riskit olivat kaikilla pienemmät kuin lihansyöjillä, vegaaneilla aivan erityisesti.

Riski matalampi verrattuna lihansyöjiin:

  • lakto-ovo-vegetaristi (syö munia ja maitotuotteita): 11 %
  • pescovegetaristi (syö kalaa): 12 %
  • vegaani (ei syö mitään eläinperäistä): 19 %.

Lihan välttäminen tärkeämpää kuin laihduttaminen?

Tutkimuksessa perehdyttiin 20 yleiseen syöpään. Kasvisruokavalio näytti pienentävän kaikkien syöpien esiintymisriskiä sen muodosta riippumatta.

Ylipainolla voi olla vaikutusta joidenkin syöpien syntyyn. Painoindeksiin suhteutettuna erot lihaa syövien ja kasvissyöjien riskeissä tasoittuivat hieman. Siitä huolimatta syöpäriski oli kasvissyöjillä 10 ja vegaaneilla 18 prosenttia lihaa syöviä pienempi.

Tutkimuksessa seurattiin yli 60 000 henkilöä keskimäärin 15 vuoden ajan. Heidän ruokavalionsa ja terveytensä kartoitettiin viiden vuoden välein. Ruokavalio pysyi samana 88 prosentilla seurattavista.

Rintasyöpäriski suurempi punaista lihaa syövillä

Premenopaussin aikana ennen vaihdevuosien alkamista ahkera pihvien, hampurilaisten ja muun punaisen lihan syönti voi lisätä naisten rintasyöpäriskiä, kertoo British Medical Journalissa julkaistu amerikkalaistutkimus.

Paljon punaista lihaa kuluttavien rintasyöpäriski verrattuna niukasti punaista lihaa syöviin oli peräti 22 prosenttia suurempi.

Punaista lihaa syöviä naisia verrattiin naisiin, jotka saivat suurimman osan proteiinistaan siipikarjasta, kalasta, munista, pähkinöistä ja palkokasveista.

Rintasyövän yleisyys lisää lihansyönnin riskejä

Punaisen lihan kokonaiskulutusta tarkasteltaessa tutkijat tulivat siihen tulokseen, että suhteellinen rintasyöpäriski kasvoi 13 prosentilla.

– Suhteellinen riski on melko pieni. Rintasyöpä on kuitenkin hyvin yleistä, ja siksi punaisen lihan syönti voi yhdessä tämän laajan esiintyvyyden kanssa olla merkittävä riskiä lisäävä tekijä, siteeraa MedScape tutkijoita.

Siipikarjan runsas käyttö vaihdevuosien jälkeen oli puolestaan yhteydessä matalampaan rintasyöpäriskiin. Riskiä alensivat myös kala, pähkinät ja palkokasvit.

– Prosessoidun ja prosessoimattoman punaisen lihan korvaaminen palkokasveilla ja siipikarjalla varhaisella aikuisiällä voi auttaa pienentämään rintasyöpäriskiä, tutkijat päättävät.

Tutkimukseen osallistui lähes 90 000 naista, jotka olivat tutkimuksen aikana premenopaussivaiheessa. Naisten ruokavalio selvitettiin 20 vuoden seurantajakson aikana neljästi.

Lähteet:

JackNorrisRD.com

The American Journal of Clinical Nutrition

Medscape Medical News

British Medical Journal

Worldwatch Institute

Lue myös:

Vegaanit ja kasvissyöjät säästyvät kaihilta

Lihapainotteinen ruokavalio yhteydessä diabetesriskiin

Kevytreseptit: kasvisruoka

Katso myös nämä
Uusimmat
Tilaa uutiskirjeet tästä!

Voimaa ja viisautta suoraan sähköpostiisi