Terve.fi

Tutkijoiden väite: Kasvissyöjillä parempi seksielämä kuin muilla!

Tutkijoiden väite: Kasvissyöjillä parempi seksielämä kuin muilla!
Julkaistu: 26.11.2012

Tutkimuksesta uutisoi Daily Mail.

Tutkimus on ensimmäinen, jossa on havainnoitu niin kutsuttujen seksihormoneiden eli fytoestrogeenien ja villiapinoiden käyttäytymisen yhteyttä. Fytoestrogeenejä löytyy kasveista.

Tässä tapauksessa villiapinat olivat ryhmä ugandalaisia puna-apinoita. Asiantuntijoiden mukaan kasviyhdisteet vaikuttaisivat ihmisiin kuitenkin samalla tavoin kuin apinoihinkin, koska molemmat ovat kädellisiä.

11 kuukauden ajan tutkijat seurasivat apinoita Ugandan Kibalen kansallispuistossa ja merkitsivät ylös sen, mitä apinat söivät.

Tutkijat keskittyivät apinoiden aggressiivisuuteen, jonka he arvioivat takaa-ajojen ja tappeluiden sekä parittelun tiheyden ja sukimiseen käytetyn ajan perusteella. Lisäksi tutkijat keräsivät ulostenäytteitä määritelläkseen muutokset hormonitasoissa.

Tutkijat huomasivat, että mitä enemmän urosapinat söivät Millettia dura -nimisen trooppisen puun lehtiä, jotka sisältävät estrogeeninkaltaisia yhdisteitä ja ovat läheisesti yhteydessä soijaan, sitä enemmän niiden elimistössä oli seksihormoni estradiolia sekä stressihormoni kortisolia.

Tutkijat havaitsivat, että muuttuneiden hormonitasojen ansiosta apinat parittelivat useammin ja sukivat itseään harvemmin.

– Kasveilla voi olla merkittävä rooli kädellisten, mukaan lukien ihmisten, evoluutiossa, sillä ne voivat muuttaa hormonitasoja ja sosiaalista käytöstä, jotka ovat tärkeitä lisääntymisen ja terveyden kannalta, tutkijat selittävät.

Lue myös:

4 kommenttia