Terve.fi

7 superruokaa, joita sinun pitäisi syödä juuri nyt

7 superruokaa, joita sinun pitäisi syödä juuri nyt
Kylmästä ja sateisesta säästä huolimatta syksyssä on myös ainakin yksi ilon asia: värikkäät ja herkulliset kasvikset!
Julkaistu 4.10.2012

Huffington Post listasi nämä seitsemän parasta superruokaa, jotka kannattaa poimia koriin lokakuun aikana.

1. Kurpitsa

Kurpitsasta on muutakin iloa kuin pelkkä Halloweeniksi kaiverrattava lyhty. Kupillinen kurpitsamuhennosta sisältää enemmän kuin 200 prosenttia päivittäisestä A-vitamiinin saantisuosituksesta. Lisäksi kurpitsassa on runsaasti alfa- ja beetakaroteenia, jotka on yhdistetty pitkäikäisyyteen.

Kurpitsassa on myös paljon kuitua, joka auttaa pitämään olon kylläisenä pidempään. Eikä siinä vielä kaikki, sillä kurpitsahan maistuu hyvältä melkein missä tahansa. Myös kurpitsan siemenet voi hyödyntää vaikka paahtamalla ne, sillä ne sisältävät hyviä rasvoja.

2. Porkkana

Myös porkkana on hyvä A-vitamiinin ja beetakaroteenin lähde. Lisäksi siinä on runsaasti kuitua, kaliumia sekä C- ja K-vitamiinia. Porkkaa voikin kutsua kurpitsan apuriksi, sillä siinä on samanlaisia ravintoaineita, ainoastaan pienempinä määrinä.

3. Granaattiomena

Granaattiomenassa on runsaasti sydämelle ystävällisiä antioksidantteja, kuituja sekä C- ja K-vitamiineja. Lisäksi sen uskotaan torjuvan eturauhas- ja rintasyöpää.

4. Artisokka

Vaikka artisokat eivät olekaan perinteinen lokakuun kasvis, niitä on saatavilla myös tähän aikaan vuodesta. Ne ovat hyvä C-vitamiinin ja kuidun lähde, ja varsinkin niiden sydän sisältää yllättävän paljon antioksidantteja.

Artisokka sisältää vain vähän kaloreita ja sen syömiseen menee aikaa. Saat siis nauttia syömisen iloista ilman ylimääräisiä kaloreita.

5. Punajuuri

Punajuurten rikas väri kertoo sen sisältämistä terveyshyödyistä. Punajuuri saa nimittäin värinsä yhdisteistä, jotka ovat voimakkaita antioksidantteja ja torjuvat myös tulehduksia samaan tapaan kuin granaattiomenat ja mustikat.

6. Kaali

Kunhan se ei ui majoneesissa, kaalista on yllättävän paljon hyötyä terveydelle. Se sisältää paljon C-vitamiinia, kuitua ja kaliumia. Lisäksi sen arvellaan torjuvan syöpää, kuten useat muut samaan perheeseen kuuluvat superruoat.

7. Sipuli

Sipuli on yhdistetty alentuneeseen kolesteroliin sekä verenpaineeseen, kuten myös pienempään eturauhassyövän riskiin. Lisäksi sipuleilla on tulehduksia torjuvia ja antihistamiinisia vaikutuksia.

1 kommentti