Treeni ja ravinto

Kasvisruokavaliot

Syyt kasvisruokavalion noudattamiseen ovat yleensä yksilöllisiä. Valinnalle voi olla eettinen, terveydellinen tai uskonnollinen tausta. Kasvisruokavalio voidaan koota monella eri tavalla.

Teksti Terve Media Oy
4.2.2010 Terve.fi

Se voi olla myös epäterveellinen, pelkkä nimi ei tee ruokavaliosta terveellistä, vaan ruokavalinnat.

Kasvisruokavalioita on neljä päätyyppiä:

  • Laktovegetaarinen
  • Lakto-ovo-vegetaarinen
  • Vegaani
  • Elävä ravinto

Laktovegetaarinen ruokavalio

Laktovegetaarinen ruokavalio sisältää kasvikunnan tuotteiden lisäksi myös maitovalmisteet. Tämä ruokavalio on helppo koota ravitsemuksellisesti monipuoliseksi:

1. Liha, kala ja muna korvataan maitovalmisteilla ja proteiinipitoisilla kasviksilla (pavut, soija ja soijavalmisteet, herneet, linssit).

2. Runsaasti viljavalmisteita.

3. Runsaasti kasviksia, riisiä, pastaa, hedelmiä ja marjoja.

4. Siemenet ja pähkinät tuovat makujen vaihtelua.

5. Kasvirasvat täydentävät ruokavaliota.

6. Pieniä määriä sokeria tai hunajaa.

Ruokavalion monipuolisuus on yhtä tärkeä kasvisruoassa kuin seka ruoassa. Ruoanvalmistusmenetelmien valinta samoin.

Lakto-ovo-vegetaarinen ruokavalio

Lakto-ovo-vegetaarinen ruokavalio on kuten laktovegetaarinen ruokavalio, mutta sisältää lisäksi kananmunaa.

Vegaaniruokavalio

Vegaaniruokavalio perustuu pelkästään kasvikunnan tuotteisiin. Monipuolisen ruokavalion kokoaminen on mahdollista. Vegaaniruokavaliota ei suositella pikkulapsille, kiivaasti kasvaville nuorille eikä raskaana oleville naisille. Jos he kuitenkin haluavat syödä vegaaniruokaa, tulee ruokavalio suunnitella huolella esim. yhdessä ravitsemusterapeutin kanssa.

Kasvikunnan proteiineja yhdistelemällä, voidaan saada riittävä aminohappokokoelma elimistön tarpeisiin rakennusaineeksi. Palkokasvit, täysjyvävilja, pähkinät ja siemenet täydentävät toisiensa aminohappokoostumusta. Tietyllä tavalla yhdistelemällä näitä aterialla, voi elimistö hyvin.

Joskus voi tulla puutetta energiamäärästä, jolloin pitää tietoisesti lisätä runsaasti energiaa sisältäviä tuotteita ruokavalioon. Riittävä kalsiumin saanti on varmistettava. Samoin B 12- vitamiinin, D-vitamiinin ja jodin riittävä saanti.

Elävä ravinto

Elävä ravinto on vegaaniruokavalio, jossa ei mitään ruokaa kuumenneta yli 40 asteen. Ruokavaliossa on keskeinen osa vehnän orailla, niistä puristetulla mehulla ja idätetystä vehnästä valmistetulla ns. uudistavalla juomalla. Orasmehulla uskotaan olevan sairauksia parantavaa vaikutusta.

Tieteelliset selvitykset kuumentamattoman elävän ravinnon paremmuudesta puuttuvat toistaiseksi. Tutkimuksissa on selvitetty mahdollisia hyötyjä ja haittoja. Melko tarkasti pystytään ennakoimaan mahdolliset ravinnonsaannin niukkuuteen liittyvät haitat.

Monipuolinen ja terveellinen ruokavalio voidaan koota monella eri tavalla. Mitä harvemmista ruoka-aineryhmistä se muodostuu, sen tärkeämpää on ruokien ja aterioiden oikea kokoaminen. Mikäli haluaa noudattaa elävää tai vegaaniruokavaliota, kannattaa etsiä tietoja kursseilta ja aktiivisesti paneutua asiaan. Kysyä saa myös ravitsemusterapeutilta.

Lue lisää
Katso myös nämä
Uusimmat
Tilaa uutiskirjeet tästä!

Voimaa ja viisautta suoraan sähköpostiisi